Elegáns konyhák, szigetes kialakítások
2017. március 24. írta: tervezzvelem

Elegáns konyhák, szigetes kialakítások

Azt hiszem, mindenki egyetért velem abban, hogy a nappali mellett​ a konyha a családi élet központja. Bizonyos szempontból fontosabb is a nappalinál. Ez az a hely, ahol szinte a legtöbb időt töltjük: ide "futnak be" a családtagok, a barátok egy kávéra, a gyerekek itt írják a leckéjüket, itt zajlanak a nagy családi megbeszélések. Még azok életében is fontos szerepet tölt be, akik csak ritkábban főznek, mert egy kávét vagy teát mégiscsak itt készítenek el, itt olvassák el a reggeli híreket. És amióta ilyen mobil világban élünk, számítógépes munkavégzés színtere is lehet.

Érdemes tehát újra és újra visszatérni a konyha témájához, újabb és újabb szempontokat bevonni, hogy minél teljesebb képet alkothassunk. Most olyan elegáns konyhák fotóit gyűjtöttem össze, ahonnan nagyon jó ötleteket meríthetünk, legyen szó kialakításról, designról vagy a konyhasziget elhelyezéséről.

Mire figyeljünk konyhasziget tervezésekor?

- Ez a fajta elrendezés nagy térben érvényesül igazán, ott mutat jól. Viszont, ha nagy a helyiség, például azért, mert a konyha és a nappali egy légtérbe került, betöltheti a térelválasztó szerepét is, megfelelően tagolja és osztja fel funkciók szerint a lakóteret. Ezen kívül látványosabb és változatosabb helykihasználást biztosít.

- Méretezése: a minimum alapterület ennél a kialakításnál 15 négyzetméter. A kényelmes, ergonomikus használat (ajtók nyitása, fiókok kihúzása) miatt mindegyik, azaz mind a négy oldalon 110-120 cm-t kell hagyni. Méretét tekintve, ha kisebb szigetben gondolkodunk, szélessége legalább 80-90 cm legyen, mélysége pedig 60 cm. Egy ilyen méretű pultot plusz tárolónak, lerakó felületnek vagy tálalónak használhatunk. Ha étkezni is ezen szeretnénk vagy mosogatót, főzőlapot építenénk be, az ideális méret a 150x90(120) cm.

- Ha a főzőlapot itt helyezzük el, gondoskodni kell a szagelszívásról is. Ezt kétféleképpen oldhatjuk meg: vagy gipszkarton álmennyezet építésével (terhelhetősége min. 30 kg legyen) vagy a pultba süllyeszthető és kihúzható elszívóval. Semmiképpen se feledkezzünk meg dugaljak elhelyezéséről, például a járólap alatt elvezetett kábelek segítségével.

Kompromisszumos megoldás: ha kisebb méretű a konyhánk, de mégis szigetben gondolkodunk, alakítsunk ki falhoz kapcsolódó pultot, vagyis félszigetet. Másik, egyszerűbb megoldás lehet, ha valamilyen mobil konyhaszigetet állítunk be, amit használaton kívül a fal mellé vagy akár a pult alá tolhatunk.

És most lássuk a szigetes kialakításokat!

Végezetül következzen egy nem szigetes, de design szempontjából mindenképpen figyelemre méltó konyha.

Forrás

 Ha tetszett a cikk, látogass el FACEBOOK oldalunkra is, és csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7012364079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2017.03.28. 11:52:09

Egy ilyen jól berenedezett elegáns konyhához elengedhetetlenek a hozzá passzoló apró kis kiegészítők.Nemrég én is vettem magamnak egy praktikus és egyben dizájnos só és borstartót. Akit esetleg érdekel, itt tud utána nézni: www.riodesign.hu/disztargy/twin-so-es-borstarto
süti beállítások módosítása