Hatásos belépő, avagy térnövelő trükkök az előszobában
2023. április 25. írta: tervezzvelem

Hatásos belépő, avagy térnövelő trükkök az előszobában

Bár az előszobát sokan nem tartják olyan hangsúlyos helyiségnek, mint a nappalit, a konyhát vagy a fürdőszobát, valójában nagyon is fontos, mert ez adja meg az egész lakás alaphangulatát. Vendégeink itt szerezik meg az első benyomásokat otthonunkról, ami lehet hívogató és sajnos taszító is.

Ebben a bejegyzésben olyan tippeket, trükköket gyűjtöttem össze, amelyek a kicsi, sötét és szűk előszobákat is vonzóvá teszik. Jó hír, hogy ezt más, hasonló adottságú helyiségekben is sikerrel alkalmazhatod.

A legtöbb előszoba nem alkalmas sokoldalúan variálható bútor elhelyezésére, azonban a legtöbbször egy jól kitalált konzol asztal vagy néhány okos tárolóhely is hatásossá teheti "otthonunk belépőjét".

2.png
 

⚡️ Praktikus bútorok 

Minden otthonnak vannak előnytelen helyiségei, amelyek valamiért kicsit szűkek vagy sötétek vagy pláne mindkettő, és első ránézésre berendezhetetlennek tűnnek.

Ilyen helyiségekben a legpraktikusabbak a "falhoz simuló" bútorok, például egy keskeny cipősszekrény vagy ha még elfér, egy 40-45 cm mélységű beépített szekrény. Ennél mélyebbre igazából nincs is nagyon szükség. A beépített szekrényt akkor tudod legjobban kihasználni, ha mennyezetig ér.

Ebben az átalakított előszobában megtartottuk az eredeti beépített szekrényt, mert abszolút praktikus volt, hogy a lépcsőre építették, de semlegesebbre festettük, hogy az eleve ablaktalan helyiség kissé világosabbnak és ezáltal nagyobbnak tűnjön.

ke_eloszoba4.png

7.png

⚡️ Merész színekkel

Bár alapszabály, hogy ha sötét a helyiség, világos színeket használunk, azonban néhány merész megoldás csodát tehet. Ha van valami, ami megragadja a tekintetet és ez a valami ráadásul keresztben helyezkedik el a szűk térben, ettől a helyiség "kinyílik". Ennél az előszobánál például egy feltűnő, de monokróm színvilágú tapétát választottunk, amely zöldjével a frissességet is behozza.
1.png
Ugorjunk egy másik előszobára, ahol a színek nagyon jól kiegészítik egymást. A mustársárga nemcsak remek háttér a kéknek, hanem vezeti is a tekintetet.

⚡️ Kontrasztok

Kontrasztokkal mindig jó játszani. Itt tovább erősíti a tértágító hatást a hangsúlyos fa ajtókeret és az erre rímelő tükör.

2.png 

⚡️ Mennyezeti lámpák helyett függőlámpák

Törekedni kell arra, hogy valamennyi természetes fény jusson a helyiségbe, például üveges bejárati ajtón vagy tetőről bevilágító ablakon keresztül. Ha egyikre sincs lehetőség, a természetes fényhez leginkább hasonlító világítótesteket kell "bevetni".

Összegezve tehát, a helyiség méretének megfelelő számú és fényerejű lámpára van szükség. És ezek a lámpák sokkal jobban mutatnak, ha kissé "belógnak", mint a sima mennyezeti lámpák (ne adj' Isten, ufó lámpák ... brrrr)

⚡️ Legyen valami meglepő

A figyelemfelkeltő tapétáról már esett szó. Nézzük milyen trükköket vethetsz be még!

Szép és látványos megoldás lehet egy galériafal. Ha még egy tükör is társul hozzá, csodásan kettőződik meg a látvány. S persze ettől tágasabbnak tűnik a tér is.

No és a kedvencem, a színes bejárati ajtó, ami a hosszú folyosót is képes lerövidíteni. Legalábbis optikailag. Kár, hogy erre még csak kevés példát látni nálunk.

⚡️ Azonos padlóburkolat a szomszédos helyiséggel 

Nagyon fontos, hogy a padlóburkolat ne törjön meg a kapcsolódó helyiségben, a folytonosság ugyanis kitágítja a teret. Olyan érzetet kelt, mintha a két helyiség egybeolvadna. Ha van rá lehetőség, szüntesd meg az ajtót vagy alkalmazz tolóajtót.

⚡️ Növények

Minden helyiségnek jót tesz néhány cserép virág, ha máshogy nem megy, mű vagy szárított formában. 

Remélem, Te is megtaláltad a számodra ideális megoldást. Ha segítségre lenne szükséged, keress bizalommal.

8.png

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

Képek forrása: látványtervek saját, fotók innen

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9118109772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.04.28. 01:16:29

Jó cikk, jó ötletek! Köszönjük, Kerma Design
süti beállítások módosítása