Szekrényágyak - mire figyeljünk?
2014. november 18. írta: tervezzvelem

Szekrényágyak - mire figyeljünk?

Azt gondolhatnánk, ez aztán igazán modern találmány, kifejezetten kis lakásokba tervezték. Pedig már a középkorban Németalföldön elterjedt a használata. Természetesen másképp nézett ki, mint mai testvére. Egy szekrényajtó mögé rejtették a rövidre szabott és egyáltalán nem kényelmes ágyat. Akkoriban a kényelem nem is volt cél, ma viszont kis helyen olyan felhajtható fekhelyünk lehet, amelybe a számunkra legideálisabb matracot tehetjük.

A szekrényágy nagy előnye a kinyitható kanapéval szemben, hogy fekvőfelülete nem törik meg, nem darabokból tevődik össze. Nappal mindössze egy szekrénnyi helyet foglal, felhajtva könnyű eltüntetni. Egy és kétszemélyes változatban is készül.

Az igényesebb változatok alapanyaga nagy szilárdságú laminált forgácslap vagy tömör fa. A lenyíló (elég súlyos) ágyszerkezetnek könnyen mozgónak kell lenni, ezért nagyon fontos a megfelelő gázrugós csukló vasalat. Ez az ágy lelke, a hibátlan működés záloga. A lábak nagy teherbírásúak, kihajthatóak, becsukódás ellen biztosítottak. Az ágybetétek legtöbbször bükkfa rácsosak, a matracot széles gumiszalag szorítja az ágykerethez. Az ágyat felcsukott helyzetben külön is biztosítani kell lebillenés ellen.

A hazai gyártók általában megrendelésre készítik szekrényágyaikat. Egy székesfehérvári cég kizárólag szekrényágyak gyártásával foglalkozik. A legkülönfélébb változatban készülnek az ágyak (amelyek meg is tekinthetők), van kanapés változat és olyan is, ami felhajtva szekrényajtó. Honlapjukat itt keressétek. Árakat és gyakori kérdéseket, illetve válaszokat is találtok náluk.

Az egyik budapesti gyártó is úgy készíti szekrényágyait, hogy azok illeszkedjenek a szoba berendezéséhez. A bútorok négyféle vasalattal készülnek, a mintadarabok megtekinthetők, kipróbálhatók. Nagyon rövid határidővel dolgoznak.

Fenyő1.jpg (12113 bytes)

Fenyő3.jpg (10121 bytes)

A Linea szekrényágy borovi fenyőből háromféle frontfelülettel készül, Győrben és Szegeden kapható. Lehet natúr és pácolt is. A belső tárolót egyedileg lehet hozzá rendelni.

A Helytakarékos megoldások kislakásokba című bejegyzésben bemutatott Nuovoliola 10 kanapés szekrényágyat Magyarországon a Fogarasi Parketta Kft. forgalmazza. A gyártó az olasz Clei. Két kollekciójuk a System Living és a System Young. Az előbbit nappaliba, az utóbbit gyerekszobába tervezték. Teljes szobaberendezést kínálnak: könyvespolcok, tárolók, asztalok, kanapék kombinálásával többfunkciós terek alakíthatók ki.

 

 

Érdekelnek más helytakarékos megoldások is? Itt további ötleteket találsz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr946912423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popoppy 2015.08.17. 18:53:11

Nagyon hasznos volt a cikk, köszönöm szépen!:)

tervezzvelem 2015.08.18. 08:50:19

Örülök, hogy segíthettem :)
süti beállítások módosítása