Hogyan alakítsd ki a nappali funkcióit?
2024. szeptember 20. írta: tervezzvelem

Hogyan alakítsd ki a nappali funkcióit?

Mit szeretünk a nappaliban? Leginkább azt, ha kényelemben lehetünk akár egyedül, akár a családdal vagy a barátokkal. Ha kellemesen tölthetjük az időt pihenéssel, időnként munkával vagy hódolhatunk a hobbinknak. Természetesen a kérdésre mindenkinek más a válasza, egy azonban biztos: a nappali akkor szolgálja legjobban az igényeinket és akkor illeszkedik legjobban az életstílusunkhoz, ha többfunkciós helyiséggé alakítjuk. Nézzük meg, mit is jelen ez és mit tehetünk ennek érdekében!

A nappali funkcióinak kialakításakor elsődlegesen az igényeinket, életvitelünket kell figyelembe venni. Vagyis, ha pl. a nappalit elsősorban pihenésre használjuk, akkor ez legyen a középpontban. Legyen egy kényelmes kanapénk, és legyenek hozzá megfelelő tárolóbútorok (pl. a könyveknek, a tévézéshez vagy amit éppen szeretünk csinálni). Vagy legyen egy bekuckózós  fotelünk. Ha munkát is végzünk itt, legyen egy dolgozósarok. Ha gyakran vannak vendégeink, helyezzük el úgy a kanapét és a foteleket, hogy egymással szemben legyenek, hogy jól tudjunk egymásra figyelni, beszélgetni. 

Nyugodt, pihentető környezet

Bármelyik funkciót helyezzük is előtérbe, érdemes arra is odafigyelni, hogy hagyjunk helyet szobanövényeknek, hiszen semmi sem megnyugtatóbb, mint egy életteli, zöld színfolt. Ha kevésbé tudunk gondoskodni a növényekről, műnövények helyett inkább fessünk egy falat zöldes árnyalatúra vagy legyenek ilyen színű textiljeink vagy fotók, poszterek növényekről. 

Jó ötlet lehet a poszter tapéta is, például erdő motívummal.

20240116_155127.jpg

(fotó: saját)

Szintén a nyugodt pihenést szolgálják a natúr anyagok és a földszínek vagy a monokróm színválasztás, amikor egy szín különböző árnyalatai jelennek meg a helyiségben. Bár néha nem árt ezt megtörni egy-egy "kilógó" elemmel, pl. egy réz karnissal vagy más fémes kiegészítővel.

Többfunkciós bútorok

Sokszor nem áll rendelkezésünkre annyi hely, amennyit szeretnénk, ilyenkor tesznek nagyon jó szolgálatot a többfunkciós bútorok, például a tárolós ülőbútorok, puffok, vagy a kanapé, fotel melletti kisebb polcok. 

Ezek a kis lerakóasztalok akár átalakított használt bútorokból is készülhetnek.

Ha nem tartós munkavégzéshez kell, akár egy alkalmilag dolgozóasztallá alakítható dohányzóasztal is megfelelő választás lehet az otthoni munkahelyhez. A tárolós dohányzóasztalban sok apróságot is eltehetünk, például a távirányítókat is.

Kényelmes térszervezés

Amikor eldöntöttük, hogy milyen funkciók lesznek a nappalinkban, azt is meg kell terveznünk, hogy az egyes bútorcsoportok között elegendő hely maradjon a közlekedésre. Legalább egy méter az a távolság, ahol zavartalanul tudunk elmenni a bútorok mellett.

Honnan nyerhetünk plusz helyet?

Idővel változhatnak az igényeink és szükségünk lehet új funkciókra is. Hogyan oldhatjuk ezt meg? Például az erkély beépítésével.

Ha nincs ilyen lehetőségünk, térelválasztó bútorokkal is növelhetjük a lehetőségeket. Például egy polcrendszer viszonylag kis helyigényű és jól el tudjuk választani a helyiség különböző funkcióit.

És végül még egy ötlet, amivel alapterületet ugyan nem tudunk növelni, de a rendelkezésre álló helyet annál jobban ki tudjuk használni, a mozgatható bútorok. Például egy stílusos zsúrkocsi a nappaliban is sokféleképpen használható és oda gördíthető, ahol éppen szükség van rá.

Ha szeretnéd a nappalidat jól használható helyiséggé alakítani, és előtte szívesen konzultálnál szakemberrel, keress bizalommal és megtaláljuk a számodra legköltséghatékonyabb megoldást! Itt nézheted meg a munkáimat!

Szívesen olvasnál még praktikus ötletekről? Töltsd le ingyenes nappalitervező e-bookomat!

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8118495554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása