7 inspiráló ötlet konyhafelújításhoz
2024. szeptember 13. írta: tervezzvelem

7 inspiráló ötlet konyhafelújításhoz

A konyhafelújítás nem kis feladat, rengeteg dologra kell egyszerre odafigyelni és dönteni. És lehetőleg jól dönteni. Hoztam ezért egy kis segítséget, néhány praktikus megoldást, amit érdemes megfontolni, mert nagyban megkönnyítik a mindennapjaidat. Ezek azok a láthatatlan segítők, amelyek észrevétlenül teszik könnyebbé a konyha használatát. De ha nincsenek, az nagyon feltűnik!

1. Ötletes tárolók kis helyen

Konyhában alapszabály, hogy a lehető legtöbb tárolóhelyet, szekrényt tervezzük be. Mert nincs annál kiábrándítóbb, ha nincs hova pakolni és minden elöl van a pulton.

Sok konyhában előfordul, hogy miután elhelyeztük a szabvány méretű szekrényeket, marad még 10-15 cm szélességű hely. Ide is érdemes tárolót tervezni, mert remekül elférnek itt például a tisztítószerek, egy kisebb létra vagy akár a fűszerek. Készülhet ajtós változatban vagy nyitottan, de akár kihúzható sínes megoldással is. Ez utóbbihoz azért legalább 15 cm kell.

Egy hasznos kis fűszertartó.

A szekrény oldalán is kialakíthatunk keskeny polcokat.

konyha_polc.png

2. Kamraszekrény kihúzható fiókkal

Maradjunk még a tárolásnál. Ha van rá hely (30-60 cm) és lehetőség, tegyünk a hűtőszekrény mellé kamraszekrényt is. Rengeteg változatban készül, amelyek közül a legpraktikusabb, ha külön fiókjai vannak. Így könnyű hozzáférni a fiók belső részén tárolt dolgokhoz is.

Ugyanez mini változatban, a legszükségesebb alapanyagokhoz.

3. Legyen helye a gyúródeszkának is

És még mindig tárolás! :) Vannak olyan eszközök, amelyek nem férnek el egy fiókban, illetve ha van nagyobb fiókunk, akkor ott praktikusabb edényeket tartani. A gyúródeszka vagy a nagyobb tálcák, tepsik tárolására ezek a kisebb helyigényű, függőlegesen elválasztott kialakítások a legmegfelelőbbek:

És ha már a nagy fiókokról is esett szó, hoztam erre is példát. Sokkal könnyebb pakolni benne és több edénynek jut hely, ha vannak fiókelválasztók. Például az oldalukra fordított serpenyők kevesebb helyet foglalnak.

4. Szelektív szemetes 

Remélem, ez ma már alap. A legjobbak azok a változatok, amelyek 3 edényesek, így a komposztálható zöld hulladéknak is lesz helye.

 

5. Fiókokat az ajtók helyett

Miért? Mert a kihúzható fiókokban sokkal könnyebb hozzáférni a dolgokhoz, mint egy szekrény belsejében kotorászni. Ezen kívül a fiókok két dologgal tehetők még hasznosabbá. Az egyik a fent említett fiókosztó, a másik pedig a fiókon belüli rejtett fiók. Elsőre ez kicsit bonyolultnak és feleslegesnek hangzik, viszont ha nemcsak a praktikumot, hanem a külső megjelenést is nézzük, akkor egyértelműen jobban mutat, ha mélyebb, vagyis magasabb fiókok alkotják az alsó szekrényeket és nem sok keskeny. Különösen kis konyhákban fontos, hogy nagyobb és lehetőleg egyforma méretű felületekből tevődjön össze a konyhabútor, mert így a helyiség is nagyobbnak, tágasabbnak tűnik.

Viszont a mély fiókokat nehéz jól kihasználni, ezért jön nagyon jól egy plusz belső fiók, ami további rendszerezőket rejthet.

Ha valaki mégis jobban szereti az ajtókat, akkor ezt a megoldást javasolom:

6. Mély mosogató

Nagyban megkönnyíti a mosogatást, ha jó mély a mosogatónk. Így kényelmesen mozgathatók a nagyobb lábasok, tepsik is.

7. A páraelszívó helyének megtervezése

Van egy fontos szabály, amit ismerni kell, ha lesz beépített páraelszívónk. Ez pedig a főzőlap és a páraelszívó távolsága. A gáz főzőlapoknál távolabb, minimum 65 cm-re kell elhelyezni a páraelszívót, a villanyosoknál elég az 55-60 cm. Ezt azért jó tudni, hogy előre kiszámolhassuk a csempe vagy hátfal magasságát, illetve hogy milyen magasságba kerüljenek a felső szekrények.

A kicsi konyhát is nagyon elegánssá teszi, ha nem feltűnő a páraelszívó. Szekrénybe építve gyakorlatilag nem is látszik.

 

Ha szeretnéd konyhádat jól használható helyiséggé alakítani, és előtte szívesen konzultálnál szakemberrel, keress bizalommal és megtaláljuk a számodra legköltséghatékonyabb megoldást! Itt nézheted meg a munkáimat!

Szívesen olvasnál még praktikus ötletekről? Töltsd le ingyenes konyhatervező e-bookomat!

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1418490438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása