Hogyan rendezz be apró konyhát?
2024. április 19. írta: tervezzvelem

Hogyan rendezz be apró konyhát?

Sok olyan társasházi konyhával találkoztam, ahol nagyon kicsi volt a hely. Ez a példa azonban mindegyiken túltesz, mert mindössze 2,7 m2 az alapterülete (ugye ez még előszobából is kicsi 😊), ráadásul megbízóm kérése az volt, hogy legyen egy kis étkező rész is. Lássuk, hogyan kezdjünk egy ilyen projekt megvalósításához!

1. lépés: a gépek

Mielőtt még bármilyen tervet is papírra vetnék, végiggondolom, hogy milyen alapvető gépek nélkül nincs konyha. Ezt összevetem a méretekkel, ami esetünkben 163x169 cm. Ezekhez a méretekhez kell igazítani a gépek méretét is.

- Hűtő: valószínű, hogy csak pult alá építhető változat fér be

- Főzőlap és sütő: megpróbálom elhelyezni a normál méretűt, bár lehet, hogy főzőlapból elegendő lesz a két zónás

- Mikró: a felsőszekrényben kaphat helyet, hogy ne foglalja a pultot

- Páraelszívó: kihagyom, mivel nagy az ablak és nem szeretnék helyet elvenni a felsőszekrényekből

2. lépés: a sarokszekrény

A konyhánk akkor lesz praktikus kialakítású, ha először a sarokszekrényt tervezzük meg. Amikor tervezek, mindig innen kezdem, mert különösen kicsi konyhában nem megengedhető, hogy ne használjuk ki a sarkokat. Ezután jöhet a belső elrendezés. Itt most az tűnt a legjobbnak, ha a mosogatótálcát tesszük a sarokba, alá pedig polcos-rakodós rész kerül. A szűk hely miatt forgatható elem nem jöhetett szóba.

3. lépés: kis konyhában is fontos a jó hangulat!

Még mielőtt bemutatnám a tényleges terveket, essen néhány szó arról is, hogy mivel teremthetsz jó hangulatot a konyhádban!

- mindenekelőtt legyen elegendő fény: nagyon fontos, hogy ha csak egy sötét sarok áll rendelkezésedre a konyha kialakításához, gondoskodj a megfelelő színárnyalatú mesterséges megvilágításról. Konyhában legideálisabbak a természetes fehér fényű izzók.

- mini konyhánál inkább válassz világos színeket: egy-egy sötétebb árnyalatú kiegészítő vagy élénk színű csempe azonban belefér a világosabb színvilágba is, sőt nagyon feldobja és igazán extra lesz.

20240418_074241-edit.jpg

- sima felületű bútorajtók: kis térben nem mutatnak jól a különböző mart mintázatú frontok, inkább törekedj az egyszerűségre.

- néhány szó a rendről: apró konyhában elengedhetetlen, hogy egyrészt kevesebb cuccod legyen, másrészt itt fontos igazán a viszonylag sok szekrény. A szűk hely miatt tárolás szempontjából leginkább a falak jöhetnek szóba, vagyis a fali szekrények nyugodtan érjenek a mennyezetig.

+ 1 extra tipp: kicsi konyhában leginkább felfele tudod tágítani a teret. Ezt úgy tudod elérni, ha hangsúlyozod a függőleges vonalakat. Például az ablak szabadon hagyásával vagy függőleges falburkolattal vagy a szekrényajtók hosszúkás formájával.

viola_andrea_konyha2_2.png

4. lépés: az "étkező"

Ha már lúd, legyen kövér! 😊 Mivel az egész lakás pici, a konyhában kell megoldani az étkezést is. Ilyenkor a legpraktikusabb, a lehajtható asztalka. Ha magasabbra kerül, mint a konyhapult, nem ütközik a kinyitott sütő ajtajával. Hozzá jöhetnek az összecsukható bárszékek, amiket használaton kívül akár a falra is akaszthatunk. 😊

Most pedig jöjjenek a képek!

5.png

7_1.png

8_1.png

konyha2_2.png

3_3.png

Fotó és terv: saját.

Ezt a tervet lakberendezési tanácsadás keretében készítettem. Nézd meg további munkáimat is! És ha elnyerte valamelyik a tetszésedet, keress bizalommal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5418384931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása