Hogyan tervezd meg otthonod színeit
2024. január 19. írta: tervezzvelem

Hogyan tervezd meg otthonod színeit

Amikor egy helyiség vagy az egész lakás színeiről gondolkodsz, először leginkább a nagy felületek jutnak eszedbe, például a falak. Azonban sokkal könnyebb dolgod lesz, ha inkább a szoba fő darabjaira koncentrálsz, amit mondjuk nem szeretnél túl sűrűn cserélni. Vagyis az ülőgarnitúrára, a konyhabútorra, a csempére. Majd ezekhez igazítod a fal színét úgy, hogy a fő darab maradéktalanul érvényesüljön előtte. Nézzünk meg, hogyan működik ez a gyakorlatban!

Keresd meg a fő darabot!

Kell egy pont, egy kedvenc bútordarab, egy szeretett fotó, ami megmozgatja a képzeleted, ami jó érzésekkel tölt el. Lehet ez műalkotás, egy megnyugtató természetfotó, egy kedves régi darab, bármi. Ez a tárgy legyen a kiindulópont, aminek a színeit továbbviszed az enteriőrbe. Arra azonban figyelj, hogy ne ess túlzásba, maximum hármat válassz! Illetve, ha ugyanannak a színnek különböző árnyalatait is kiemeled, több variációra tehetsz szert.

20240111_085339.jpg

(Fotó: saját)

Például, ha megnézed a fenti képet, nagyon szép zöldeket, sárgákat-barnákat láthatsz rajta. Ezek közül kiválaszthatod a következő színeket, anyagokat: 

hpg_fb_szinek.png

(Fotó: saját)

Jó, ha ezekkel a színekkel különböző enteriőröket is keresgélsz, hogy minél jobban el tudd képzelni és, hogy lásd, ezek valóban a te színeid-e. Illetve, hogy milyen arányban passzol hozzád leginkább, vagyis melyik szín mekkora felületre kerüljön.

Sötét vagy világos?

Amikor megvan ez a két-három fő szín, figyelembe kell venned azt is, hogy milyen árnyalatban szeretnéd ezeket viszontlátni. Kellemes és megnyugtató hatású, ha egy szín többféle árnyalatában, sötétebb és világosabb tónusban is visszaköszön ugyanabban a helyiségben vagy a lakás különböző pontjain.

Az összeköttetés

El is érkeztünk a színválasztás egyik fő szabályához: az összeköttetés megteremtéséhez. Vagyis, ahogy az előző pontban is kiemeltem, attól érzel egy teret harmonikusnak, ha a kiválasztott színek következetesen megjelennek otthonod helyiségeiben. Például, az egyik szoba falszíne a másikban a kiegészítőkön, bútorokon tér vissza.

Amit a falakról tudni kell

Igen, csak itt a végén érkezünk el a falak színéhez. Pontokba szedem a legfontosabb tudnivalókat:

- a semlegesebb háttér (fal) rengeteg lehetőséget teremt és ki is emeli a színesebb bútorokat

- ha kedveled a nagyon világos bútorokat, ne felejts el egy-egy falszakaszt sötétebbre, kontrasztosra színezni

- a fal sötétebb-világosabb árnyalataival a térérzetet is befolyásolhatod

- egy hosszú falszakasz unalmasságát megtörheted pl. könyvespolccal, kontrasztos festéssel, galériafallal

A fény és a színek

Mivel a fény erőteljesen befolyásolja a színek megjelenését, próbálj erre is figyelni. Sőt, a különböző textúrák is befolyásolják egy szín sötétségét vagy világosságát. Jó, ha vannak színmintáid, amelyeket meg tudsz figyelni természetes és mesterséges világítás mellett is az adott helyiségben.

+1 tipp: Állj ellen a kísértésnek!

Valamikor nagy divat volt minden helyiséget más színűre festeni. De csak úgy ad hoc, ahogy esik, úgy puffan jelleggel. Sok lakás pompázott kékben, zöldben, ibolyalilában. Persze egyszerre. Még ha pasztell árnyalatokra gondolsz is, nem hiszem, hogy különösebben szemet gyönyörködtető lenne a kék fürdőszoba mellett a lila hálószoba. Inkább állj ellen a kísértésnek és maradj a semleges falszíneknél.

Azonban ha ezek a színek történetesen a kedvenceid, de nem mint falszínekre gondolsz rájuk, még jó dolog is kisülhet belőlük. Nézd csak:

Szívesen olvasnál még arról, hogyan válaszd ki otthonod színeit?

Ha szeretnéd tudni, mitől lesz barátságos hangulatú az otthonod, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely további inspirációkkal szolgál otthonod stílusának, színeinek megtalálásához.

Kattints ide a részletekért!

 

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5118306593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása