Az otthonteremtés 3 trükkje
2023. november 10. írta: tervezzvelem

Az otthonteremtés 3 trükkje

Biztosan hihetetlenül hangzik, hogy az otthonosság nem múlik sem a lakás méretén, sem pedig a helyiségek alakján (itt elsősorban a keskenyebb vagy nehezebben berendezhető, szabálytalan formájú szobákra gondolok). Sokkal inkább a stílusosságon, az átgondoltságon és a praktikumon. Nézzük is, hogy mit tehetsz ennek érdekében!

      1. Textúrák, színek, játékosság

Nagyon szépek és különösen bensőséges hatásúak a természetes textúrák, azaz a természetes fa felületek, kövek, textíliák, szőttesek, fonott kiegészítők. Ha azt szeretnéd, hogy az összhatás mégis modernebb, letisztultabb maradjon, elég, ha egy nagyobb felületen – például a padlón vagy falburkolatként – jelenik meg a természetből vett minta. Nem feltétlenül kell ragaszkodni az eredeti fához (már csak borsos áruk miatt sem), tökéletesen megfelel egy jó minőségű laminált padló is, amin szépen mutat egy natúr szőnyeg vagy egy-egy természetes anyagú kisbútor.

És a trükkHa szeretnéd, hogy az összhatás érdekes is legyen, játssz a különböző textúrákkal és a színekkel. Legyenek puhább és érdesebb tapintású, valamint sötétebb és világosabb felületek is. Becsempészhetsz egy-egy erőteljesebb színt is, ami gyönyörűen erősíti majd a natúr környezetet.

      2. Praktikum

Minden otthonnak vannak előnytelen helyiségei, amelyek valamiért kicsit szűkek vagy sötétek vagy pláne mindkettő, és első ránézésre berendezhetetlennek tűnnek.

Ha például van egy hosszúkás alakú nappalid, a legpraktikusabb, ha a kanapét a térbe állítod vagy pl. színekkel, mintákkal próbálod javítani a szoba arányait. Sokat segíthet egy keresztben csíkos szőnyeg is.

És még két trükk: Figyelj a közlekedő útvonalakra is! Nagyon fontos, hogy ne akarj túlságosan nagy méretű bútorokat beerőltetni egy kisebb helyiségbe. Törekedj a szellős elrendezésre, ahol a bútorok mellett legalább 60 cm szabad tér van, vagyis akkora hely, ahol egy ember kényelmesen tud közlekedni.

Szintén a praktikumhoz sorolom a megfelelő világítást is. Ugyanis nincs annál kellemetlenebb, ha egy helyiség rosszul megvilágított, barátságtalan, sötét. Hogy ne legyen így, a központi világítás mellett feltétlenül gondoskodj a helyi (pl. konyhapult, íróasztal, olvasósarok stb.) világításról is. A hangulat érdekében pedig legyenek kellemes fényű asztali lámpák vagy mécsesek, lámpások is otthonod különböző pontjain.

      3. Dekoráció, textilek és egyéniség

Különösen sokat adnak otthonod meleg hangulatához a puha textilek, párnák vagy a személyes tárgyak. Azonban vigyázz, hogy ne legyen belőlük túl sok. Bőven elegendő néhány olyan tárgy helyiségenként, amihez személyes élmény kapcsolódik, ami megnyugtat, ha ránézel.

Komfortérzetünket nagymértékben befolyásolja a rend is. Ehhez persze elegendő tároló helyre van szükséged és arra, hogy a fali polcokat ne zsúfold tele apró tárgyakkal, dekorációkkal. Inkább tedd kosarakba, dobozokba a mütyüröket, a dekorációk számát pedig minimalizáld.

És a trükk: Ha inkább a modernebb bútorokat kedveled, akkor sem kell kidobni a megörökölt, régi tárgyakat, hiszen ezzel sokkal érdekesebbé, stílusosabbá teheted környezeted. Például ez az ülőke is hangulatos lerakó asztallá lépett elő a letisztult formavilágú nappaliban.

Remélem sikerült pár hasznos ötletet gyűjtened :)

Képek forrása: kattints a fotókra!

Tetszett a cikk? Ha igen, kövess Instagram oldalamon is, ahol további érdekes témákat találhatsz!

Szívesen olvasnál még praktikus ötletekről? Töltsd le ingyenes e-bookjaimat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6918255307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.11.15. 22:10:32

Kedves Rita, Szívesen megjelentetnénk az oldalunkon egy lakberendezésről szóló cikkét, ha szeretné, természetesen ingyenesen. Ez a blogunk, itt jelenne meg: kerma.hu/blog-2
Üdvözlettel, Kerma Design

tervezzvelem 2023.11.16. 16:19:07

@Kerma: Nagyon köszönöm a bizalmat és szívesen elfogadom az ajánlatukat.
süti beállítások módosítása