10 időtlen lakberendezési ötlet
2024. május 17. írta: tervezzvelem

10 időtlen lakberendezési ötlet

Nehéz választani a rengeteg lakberendezési stílus között. Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy valóban szeresd, ne csak pillanatnyi fellángolásból kövess valamit. Tíz tippet gyűjtöttem most össze, amelyek segítenek a gyönyörű és időtlen otthon kialakításában.

1. Minőségi bútorok, letisztult vonalak

Mivel a bútorok vitathatatlanul drágább befektetést jelentenek, válassz olyan darabokat, amelyek tiszta és egyszerű vonalúak. Kerüld a feltűnő, túldíszített részleteket.

2. Semleges színek előnyben

Bár színekre szükség van,és egy-egy kisebb felületen nyugodtan jöhetnek a merészebb vagy éppen hűvösebb árnyalatok is, a falak, nagyméretű bútorok színe inkább a meleg, semleges palettát kövesse.

Egy teret nemcsak a színek kavalkádjával tehetsz mozgalmassá, hanem a különböző felületek, textúrák változatosságával is. Nagyon szép együtt a sima és a rusztikus, hiszen ez is egyfajta kontraszt, játékosság a formákkal.

3. Legyen néhány divatos kiegészítő

Elsőre talán furcsán hangozhat, viszont néhány trendi elem frissességet visz az enteriőrbe. Idővel pedig, mivel kisebb tételekről van szó, mint például 2-3 díszpárna vagy a fogantyúk egy bútoron, viszonylag kis ráfordítással cserélhetők, ha már meguntad őket.

4. Törekedj a szellős elrendezésre

Sosem kelt jó benyomást egy bútorokkal telezsúfolt szoba, még ha csupa szép darab került is oda. A nyugalomhoz, pihenéshez térre van szükség, ezért egy helyiség berendezésekor kövesd a "kevesebb több" elvet. 

5. Valami régi, valami új

Valahogy egy régi, szép tárgy sokkal izgalmasabb modern környezetben. Természetesen ez csak akkor igaz, ha nemcsak odabiggyeszted, hanem lesz egy összekötő elem régi és új között: például a régi szekrény színe visszaköszön egy új párnán vagy kaspón. Vagy modern szőttesekkel dobod fel a régi padot.

6. Inkább klasszikus minták

A csíkos, a kockás, a pöttyös vagy a virágos minták soha nem mennek ki a divatból, ezekkel nem lehet mellélőni. Ugyanez már nem mondható el pl. az állatmintákról.

7. Egységes összkép falburkolatokkal, beépített bútorokkal

Biztosan feltűnt már, hogy azok a helyiségek, ahol összhangba hozták a szegélyeket, a falburkolatot, ajtókereteket és beépített bútorokat, sokkal hívogatóbb látványt nyújtanak. Van bennük valami örök és klasszikusan szép.

8. Szimmetria

A szimmetria az a rendezőelv, amely kifejezetten jó hatással van a lelki egyensúlyra. Megnyugtatónak érezzük és ezért mindig kellemes belépni egy ilyen helyiségbe. Ha figyelsz a megérzéseidre, tudni fogod, honnan hiányzik még valami vagy éppen honnan kell elvenni valamit.

Ez a helyiség is szimmetrikus elrendezésű, ha nem is a hagyományos értelemben, de figyeltek arra, hogy míg az ablak egyik oldalán van egy fali ás egy asztali lámpa, a másik oldalon is legyenek magasabb elemek, amelyek felfele irányítja a tekintetet, és ez a falióra és a tükör.

9. Természetes anyagok

A természetes anyagok nemcsak textúrát adnak a térnek, hanem a környezetre és az egészségre is jobb a hatásuk, fenntarthatóbbak. Ha elengedhetetlen a szintetikus anyagok használata, pl. anyagi okokból laminált padlót teszel a keményfa padló helyett, próbálj meg minél több természetes anyagot, növényeket bevinni a térbe. A padlóra pedig kerülhet természetes szizál, gyékény vagy gyapjú szőnyeg.

10. Gondos tervezés, kiválasztás

Az utolsó pont lehetett volna az első is :) Mert valahol itt kezdődik minden: ha nem szeretnél gyorsan ráunni az otthonodra, ne rohanj el a legközelebbi bútoráruházba és válogass össze mindent csak azért, mert egy helyen megkaphatod. Inkább adj időt magadnak a keresésre, kutass, ízlelgess, válogass. Ha nyitott vagy, sokszor jön szembe akár egy használt bútor, ami jó lehet, esetleg egy kis felújításra szorul, de egyedi és izgalmas. Érdemes kivárni!

Ha Te is szeretnél izgalmas, időtálló otthont berendezni, de előtte még szívesen konzultálnál szakemberrel, keress bizalommal és megtaláljuk a számodra legköltséghatékonyabb megoldást! Itt nézheted meg a munkáimat!

Tetszett a cikk? Ha igen, kövess Instagram oldalamon is, ahol további érdekes témákat, fenntartható megoldásokat találhatsz!

Szívesen olvasnál még praktikus ötletekről? Töltsd le ingyenes e-bookjaimat!

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4418406761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása