Helytakarékos megoldások kislakásokba
2014. november 14. írta: tervezzvelem

Helytakarékos megoldások kislakásokba

Ha kevés a helyed, toldd meg egy ötlettel! És ez nem vicc, valóban négyzetmétereket lehet nyerni egy dobogó vagy galéria megépítésével. És ez csak a lehetőségek kezdete.

small flat - pull-out bed under the podium

bydleni.idnes.cz

Kis lakásokban klasszikus megoldás a galéria. Alatta kanapé és viszonylag nagyméretű szekrény is elfér. Praktikus választás hozzá a tolóajtó, ami lényegesen kisebb helyigényű. A tolóajtó lehet tükrös is, ami köztudottan térnövelő hatású. A galérián pedig berendezhető a hálószoba.

Ahol nem elég a belmagasság galéria építéséhez, ott is kivitelezhető egy dobogó, ami rengeteg lehetőséget rejt. Elrejthető alá az ágy, sőt ha nem toljuk be teljesen, hanem kb. egyharmada kilóg, napközben kanapéként használhatjuk. Néhány párna, egy pléd és máris barátságos. A dobogóba, főként, ha egy-két lépcső is tartozik hozzá, számos tárolót dughatunk el. De bárhol, ahol lépcsők vannak, a lépcsőfokokba szerkeszthetünk fiókokat és mindenféle tárolót.

genius staircase storage   Tiny House Furniture #22: Staircase Storage, Beds & Desks

tinyhousetalk.com

Itt a kép jól példázza, hogy a kis alapterület sem lehet akadály épített gardrób kivitelezésében. Sőt, így nyerhetünk helyet! Az ajtót ferdén állították be, teljes egészében tükör borítja, a fal előtt pedig az ágy egy jól kitalált pódiumon helyezkedik el, ahova számos tárolási lehetőséget terveztek.

Home Decor Ideas: DIY Storage Under Bed, Ikea

homedecorfantasy.blogspot.com

A tükrökön kívül térnövelő hatású a keskenyebb, vízszintesen felrakott csempe, a kisebb méretű járólap (bár esetenként éppen a nagyobb, egyszínű a célszerű), a világos színű falak és a tolóajtók általános használata. Sok helyet nyerhetünk azzal is, ha egy térbe kerül a nappali (ami sokszor a hálót is jelenti) a konyhával és az étkezővel. Ha valaki mindenképpen szeretné leválasztani a konyháját, alacsony fallal, belső ablakkal, üvegtéglával tegye.

Egy példa konyhai tárolásra, a lábazatban.

Maximize your space with baseboard drawers. | 31 Insanely Clever Remodeling Ideas For Your New Home

buzzfeed.com

Most nézzünk néhány ágyat: betolható, lehajtható, kihúzható, fiókos, polcos, éjjeliszekrényes kivitelben!

31 Insanely Clever Remodeling Ideas For Your New Home -- just a fun idea

buzzfeed.com

In smaller or older homes storage space is at a premium. I love the idea of creating a bed that also incorporates storage units and even a pull out shelf-table!

bhg.com

Love this space saving bed! Could be a great way to incorporate a guest room and office into one room without the constant presence of a bed

storagebeds.com

A svédeknek mindig van valami lapra szerelhető, minimális helyet foglaló ötlete. A Matroshka éppen ilyen. Nem szép, de praktikus. Neve természetesen az egymásba rakható matrjoska babákra utal, hiszen a bútorcsalád elemei is szabadon rakosgathatók. Egy nappali, dolgozószoba, háló és étkező összes funkcióját kiszolgálja 4 m2-en. Tartozik hozzá íróasztal, görgős szék, irattároló, dobogó, ruhásszekrény, kanapé, négy személyes étkezőasztal, ülőkék, dupla ágy, párnák, könyvespolc, fiókok, fali polc. Egyszerre 12(!) ember tud itt leülni.

17 Multi-Purpose Furniture That Changes Function In No Time

A londoni Bonbon Trading cég olyan kanapét talált ki, amely emeletes ággyá alakítható. Használható például nagyobb gyerekek szobájában, akik nappal szívesen heverésznek-tanulnak a kanapén, vagy megfelel vendégágynak is. A cég oldala számos lehetőséget kínál ágyban való tárolásra is.

This is the coolest couch ever o___o

A francia Decadrages elképzelése szerint nappalra az ágy felemelhető egy sínpár (ami egyben polc is) segítségével. Az ágy több változatban kapható.

Lit escamotable pour gain de place

A felhajtható ágy tetszetős darabja a Nuovoliola 10. Ágy, polc és kanapé egyben. Ha részletesebben is érdekel a téma, itt olvashatsz a szekrényágyakról és arról is, Magyarországon hol kapható a Nuovoliola és a gyártó több hasonló terméke.

Modular furniture from Resource Furniture makes multi-use rooms in small homes easy. #PSFKhome

Marta Antoszkiewicz helytakarékos étkezőasztalai egyúttal a modern design szép példái.

unique red bulb table by Marta Antoszkiewicz

Google Image Result for http://www.hometone.com/wp-content/uploads/2012/07/dining-set-1_8381.jpg

Nem említettem még az erkélyeket. A közeljövőben sort kerítek erre is - kifejezetten a szűkebb, panelerkélyre koncentrálva -, hiszen beépítve rengeteg funkciót helyezhetünk át ide, további négyzetmétereket nyerve. Az utcán járva-kelve sokszor tapasztaltam ugyanis, hogy elég nagy erkélyek "lógnak" kihasználatlanul a semmiben vagy mindenféle lomot gyűjtögetnek itt az emberek. És ha nem is építjük be, örüljünk, hogy VAN, éljünk a lehetőséggel, tegyük szebbé!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr116895315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vili Doli 2014.11.15. 17:19:24

Mibe kerülhetnek vajon?
Próbáltam rákeresni pl. a Nuovoliola 10-re, mindent találtam, csak az árát nem.

Olgicsq 2014.11.15. 17:50:47

@Vili Doli: van olyan magyar vállalkozás is, aki készít ilyeneket: www.szekrenyagy.net/
árak is vannak

tervezzvelem 2014.11.17. 13:16:39

Kicsit utánajártam a témának és több hazai gyártót, asztalost is találtam. Vidékit és budapestit egyaránt. A Nuovoliola is kapható Magyarországon (azt hiszem, az ár húzós...). A hét folyamán felteszek egy bejegyzést róluk, így bővebben ki tudom fejteni.
süti beállítások módosítása