A szekrénysorok ideje lejárt
2014. október 27. írta: tervezzvelem

A szekrénysorok ideje lejárt

Gardrób, beépített szekrény és társai

8 closet mistakes to STOP making -   Brilliant concept: an exposed "closet" in the corner of a room.

Gyerekkoromban volt egy nagy, nehézkes szekrénysor a szobámban. Igaz, mindent elnyelt, de a szoba nyomasztó és levegőtlen lett tőle. Pedig nem volt kicsi szoba. Akkor elhatároztam, felnőttként nálam ilyen nem lesz. És ezt mindenkinek jó szívvel ajánlom. Szekrény nélkül persze nem megy, de próbáljuk meg levegősen. Ez akkor sikerül, ha alaposan körbenézünk a lakásban. Hol van olyan sarok, kihasználatlan falszakasz (az ajtó mögött? vagy fölötte? a fürdőben? a nappaliban?), ahova valamilyen tárolót - legyen az polc, fiókos szekrény, vitrin vagy egyéb kisebb darab - helyezhetünk el.

Mindenekelőtt, ha tárolásról van szó, tervezzük meg alaposan, mekkora méretű szekrényre van szükségünk, ebből mennyi polcos, mennyi fiókos és mennyi akasztós részre. Ebben a bejegyzésben elsősorban ruha, cipő és kiegészítők tárolására helyezem a hangsúlyt. Később majd lesz szó könyvekről, edényekről, fürdőszobai és más eszközökről is. Még véletlenül se akarjuk minden holminkat a nappali szekrénysorába zsúfolni. Jobb, ha több helyiségben is van tárolási lehetőségünk, az előszobától a fürdőig. Így sokkal áttekinthetőbb és tematikusabb rendszer szerint tudunk tárolni.

Nice idea with the curtains to eliminate cost of new doors. Could use ikea unit for the middle part.

Tervezésnél nézzük át mink is van, mennyi ruhát gyűjtöttünk össze észrevétlenül az évek során. Rakjunk ki mindent a meglévő szekrényből és mérjünk, centizzünk. Erről részletesebben itt olvashattok. Általában véve jó kiindulási alap, ha a család tagjainak számát figyelembe véve személyenként egy 120x60-as akasztós részt, egy 60x60-as vagy 60x45-ös polcos részt számolunk. Természetesen mindent a ruhák számához kell igazítani, vagyis igény szerint növelni vagy csökkenteni ezeket a méreteket. Férfiaknál akár lehet kevesebb is, nőknél jóval több :) (A magasságot a lakás belmagassága, illetve a beépíteni kívánt rész magassága adja.) Fehérneműkre is számíthatunk egy 40-50x40-es egységet. A cipőket külön szerencsés tárolni, lehetőleg az előszobában, egy lábbelire 30x30 cm-t számítva.

Ilyen rendszer szerint írhatjuk össze ruhatárunkat (még angolul sem kell tudni, a képek egyértelművé teszik). Utána gyerekjáték lesz a rendszerezés. Írjuk mellé a darabszámot és a helyigényt is, valamint,hogy melyik helyiségben kívánjuk elhelyezni.

Basics of a Classic Wardrobe Wardrobe Essentials Fashion basics Capsule wardrobe One suitcase Preppy classic autumn winter style

Remek forgatható polc apróságoknak az előszobába, de megállja a helyét a gyerekszobában és a nappaliban is.

Get a cheap shelf from Ikea. Attach a mirror and cork board and put it on top of a lazy susan (also from Ikea).  Best organization idea for a small space! HAVE TO DO THIS!

Papucstárolás kis helyen, sk.:

Storage Idea – #home decor ideas #home design – yo

Az ilyen nyitott állványok egyedi hangulatúvá teszik a nappalit vagy hálót. Kis lakásokban is bátran alkalmazható. Este kiakaszthatjuk rá a másnapi holmit, tárolhatjuk itt a kedvenc táskáinkat vagy sáljainkat, nyakláncainkat. Közvetlenül a  beköltözés után is érdemes alkalmazni, legalább nem kell dobozból öltözni.

DIY: ladder wardrobe

Kettukarkki - this could be an interesting way to display jewelry at an art show...

Vannak persze szerencsések, akik egész szobát tudnak kialakítani gardrób számára. Ezek a helyiségek kiválóan berendezhetők IKEA-s bútorokkal (egyáltalán, ha tárolásról van szó, érdemes náluk körülnézni). De csak fantáziánk és pénztárcánk szabhat határt vágyainknak.

Példák a gardróbszekrény ideális elrendezésére. A jó helykihasználás érdekében a vállfás ruhákat különböző magasságokban, több sorban lehet felakasztani. Emellett különböző tárolási módokra van lehetőség: dobozok, polcok, fiókok, amelyekbe rengeteg apróságot pakolhatunk.

closet organization idea; building our master closet (small to medium in size).

Ideal dimensions of a reach-in closet. | Illustration: Eric Larsen | thisoldhouse.com

Nagyszerű helykihasználás a tetőtérben. Lépcső alatt is működhet ez a megoldás.

Built in wardrode for the roof

Végezetül néhány szép gardrób, külön helyiségben, rendezetten, átgondoltan:

Awesome IKEA-Closet-Systems-Design : Afandarclever idea to store shoes...need 5x as many though! His and hers closets too...plz :) Transfer

Wide shelves with mirrors in the middle | The IKEA Product That's a Closet Secret Weapon | Apartment Therapy

great closet by Robson Rak Architects, Australia

Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr996836481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.10.28. 08:54:22

Az ilyen nyitott tárolási módokkal 2 baj van:
1. Majdnem ugyanannyi helyet elfoglal, mint a szekrény, de mivel nem élesen elhatárolt, ezért nagyobb távolságot kell tartani, gyakorlatilag így ugyanott vagyunk.
2. Ha nyitott helyen tartod a ruhát, akkor egy átlagos városi lakásban pár nap és porosodik.

Minden relativ mondta Einstein majd 3 evet kapott 2014.10.28. 09:38:38

@sncf: Szerintem az éptett gardrób jó dolog, de ami az utolsó képen van nem túl helytakarékos. Nálunk két szinten vannak az akasztók egymás fölött. A többi rész meg be van polcozva. Összesen 120 centi széles és 3,5 méter hosszú, tehát 5nm alatt van a területe. Nyilván nem feltétlenül egy panelba való, de azért vidéken egy 70-80 nm-es ház nem épp luxus kategória, és abban simán kialakítható. Sokkal olcsóbb mint a beépített szekrény, és még kapsz mellé egy szeparált öltözőt is egycsapásra, ami szintén jó dolog.

tiram 2014.10.28. 09:43:18

Az indokok nem állnak meg a lábukon: igenis a szekrénysor foglalja el viszonylagosan a legkevesebb helyet. Persze a szobában egyszerre sok helyet foglal, de próbálja meg valaki a szekrénysorban található ósszes cuccot mutatósan, szellősen elhelyezni. Kellene hozzá még 3 szoba! Mellesleg: a gardrobszekrények sora is szekrénysor. A beépített szekrény szintúgy, az még hülyén is néz ki a nappaliban. A fent említett laza tárolási példák pont, hogy azoknak szólnak, akiknek rengeteg helyük van. A gardrobokat bemutató képek jók, de azok meg nem a nappaliról szólnak.

tiram 2014.10.28. 09:48:51

Kis lakásba érdemes egyedileg tervezett vagy készen vásárolt, de jólvariálható gardrobszekrényeket tenni - mivel egyedül a nappaliban van hely, hát oda. Lehet szép ajtókat kapni, akár tolóajtót is, ami tényleg helytakarékos.
Közepes és nem túl nagy lakásnál ugyanez a helyzet, csak ott esetleg a hálókba is beférnek ezek a szekrények.
Csak extra nagy lakásban oldható meg szerintem a külön gardrobszoba. Vagy 60 nm-esben is, amiben csak 1-2 ember lakik.

szib 2014.10.28. 12:15:45

A szekrénysor azért foglal el sok helyet, mert abban a ruhatároló egységeken kívül is vannak dolgok, pl. könyvnek polc, a csetresznek vitrin, bárszekrény, stb. Egy nagyobb gardróbszekrényben, ami még mindig sokkal kisebb, elférnek a ruhák, a könyveket lehet külön polcokra pakolni, amik elférnek mondjuk az ágy, íróasztal, akár az ajtók fölött is. A panelban a nagyszobában is elfér egy ilyen beépített szekrény, nálunk azon a falon volt, amire rányílt a szobaajtó, ami persze nem a sarokban volt, hanem attól kb. fél méterre, és úgysem volt jó másra az a tér. Rengeteg helyet megspóroltunk vele.

tervezzvelem 2014.10.28. 12:57:10

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: A bejegyzéshez úgy válogattam a képeket, hogy sokfélék legyenek, az egyszerűtől az egész szobát elfoglaló gardróbig. És mindenki kedve szerint szemezgethessen.
A nyitott tárolás természetesen nem vonatkozik a teljes ruhatárra, mert senki sem szeretné, hogy a ruhái itt porosodjanak. Ez egy ötlet volt arra, hogy néhány ruhát, kiegészítőt így is elhelyezhetünk.
Köszönöm az észrevételt, ezt a részt még kiegészítem a posztban.

tervezzvelem 2014.10.28. 16:28:45

@szib: Pontosan ilyen beépített szekrényt láttam én is egy 54 nm-es panelben. Alul négy ajtó és fölötte is négy rövidebb, vagyis kb. 2,5 m széles lehetett, a mélysége 60 cm. Nagyon tetszett, helytakarékos volt, az ajtófrontok jól illeszkedtek a szoba stílusához. A háromtagú család összes ruhája, irata, mindenféle személyes holmija elfért benne.

annamanna 2014.11.02. 13:46:46

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: hát ez az. Kádár lakásában a szekrényben levő ruhák még külön is le voltak takarva egy ruhavédővel, hogy ne porosodjanak. Nyilván nem mindig, de ha hosszabb ideig nem nyitották a szekrényt, akkor régen ezt a szokást alkalmazták, ahogy a bútorokat is betakarták hosszabb távollét előtt. propeller.hu/szorakozas/2996564-nezzen-be-on-is-kadar
süti beállítások módosítása