Tervezz harmonikus otthont!
2018. április 07. írta: tervezzvelem

Tervezz harmonikus otthont!

Otthonodban akkor érzed jól magad, akkor lesz számodra harmonikus, ha tudatosan és előre tervezel. Ha mindent pontról pontra átgondolsz, ha tudod, milyen lehetőségek rejlenek lakásodban, és ezeket maximálisan ki is használod. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Funkcionalitás és esztétikum

A lakberendezés nagyon összetett folyamat. Mert gyakorlatilag egyszerre kell gondolnod arra, hogy mindennek meglegyen a helye, jól használható legyen az elrendezés, és még ezen túl kellemes színek, ízléses berendezés vegyen körül. Bizony gyakorlat kell hozzá, hogy ez gördülékenyen menjen. Azonban, ha elég időt hagysz magadnak, tájékozódsz az interneten és jól összeállított szakkönyveket olvasol, nem lehetetlen vállalkozás.

Nézzük most a legáltalánosabb szempontokat, amelyek segítenek a jó tervezésben! 

1. Tisztázd le az igényeidet!

Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy ne csak vágyálmaid legyenek, hanem a lakás méreteit, adottságait vedd alapul és ebben keresd meg azokat az elrendezési módokat, ezen belül is kiemelten foglalkozva a tárolási lehetőségekkel, stílussal stb., amelyek korábban már valahol nagyon megtetszettek és ide beilleszthetők. A hangsúly éppen azon van, hogy illeszkedjen a Te otthonodhoz.

2. Játékszabályok betartása

Enélkül nem megy. Ismerned kell a különböző méretezési szabályokat, azt hogy milyen bútornak mekkora a helyigénye, és mennyi helyre van szükség ahhoz, hogy mellettük egy-két ember simán elférjen, akadálytalanul közlekedhessen.

3. Stílus

Amikor stílusról beszélünk, ne csak egy adott irányzatra (skandináv, retró, minimál stb.) gondolj, hanem arra is, hogyan tudod ebben saját személyiségedet elhelyezni, megmutatni. Vagyis hiába vásárolsz látszólag összeillő bútorokat, ha hiányzik belőle az egyéniséged, végül nem érzed majd jól magad ebben a környezetben. Elengedhetetlen a kreativitás és a fantázia! Azt kell érezned, hogy Te magad is jelen vagy a tárgyakban. Lehet, hogy éppen egy elsőre oda nem illő darab teremti majd meg az összhangot.

4. Túlzásoktól mentesen

Itt jön az, hogy ne kövesd mereven a legutolsó trendet. Ne fesd pirosra a falat csak azért, mert most az a divat. De ha van egy visszafogott színvilágú lakásod, lehet hogy nagyon is jól mutat majd egy üde színfolt (de azért inkább kisebb felületen), egy zöld, lila vagy éppen vörös. Nagyon jó figyelemfelkeltő, kiemelő hatást érhetsz el vele, ha éppen ez a célod.

5. Gépészet és világítás

A jól használhatóság egyik alapfeltétele, ha már a beköltözés előtt pontosan tudod, hol lesz a mosogató, hogyan rejted el a vezetékeket a nappaliban, tudod, hol milyen tevékenységet folytatsz és ahhoz mennyi fényerőre lesz szükséged. Meg azt is, milyenek lesznek a lámpáid, elég érdekesek-e ahhoz, hogy környezetüket megmozgassák, életet vigyenek bele.

6. Az összhatás

És igen, ezen áll vagy bukik az egész. Itt derül ki, mennyire terveztél alaposan. Ha a tervezés fázisaiban mindig szem előtt tartod, hova szeretnél eljutni, nem lesz baj. Mindig több szemszögből kell elemezni a dolgokat és így kialakítani a végső, sokszor bizony kompromisszumos megoldást. Amikor a világítást tervezed, már gondolnod kell a burkolatokra, a kinézetre is, beleértve a színeket, ajtókat, fogantyúkat és minden apró részletet.

Természetesen a lakberendezési szabályok ismerete nagymértékben segít neked. Most csak érintőlegesen foglalkoztunk az egyes pontokkal, de igyekszem majd a további bejegyzésekben minél részletesebben sorra venni ezeket.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a FB-on is, ahol hetente többször is találkozhatunk :)

Képek forrása: kattints a fotókra!

Szívesen olvasnál még többet a lakberendezés alapjairól? Kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1113815920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása