Lehet kicsi, lehet nagy – praktikus gondolatok a térszervezésről
2022. június 01. írta: tervezzvelem

Lehet kicsi, lehet nagy – praktikus gondolatok a térszervezésről

Egyetlen mondatban összefoglalva a térszervezés nem más, mint az alaprajzban rejlő lehetőségek maximális kiaknázása, összhangba hozása a funkcióval. Kicsit bővebben: annak a területnek a kialakítása, ahol úgy lehet elhelyezni a szükséges és megfelelő méretű bútorokat, hogy azok megfeleljenek az ott lakók igényeinek és az ergonómia szabályainak. Nézzük, hogyan működik ez a gyakorlatban!

Lakás, ház építésénél, vásárlásánál sokszor először csak az alaprajz, az építészeti terv kerül a kezedbe, amit sokaknak nehéz értelmezni. Különösen akkor, ha esetleg megadták bizonyos bútorcsoportok vagy a szaniterek helyét. Nehéz ettől elvonatkoztatni, meglátni a benne rejlő lehetőségeket, az igényeknek megfelelő optimális kialakítást. Ebben segíthet a lakberendezési terv, amely több variáción keresztül vezet el a végső változatig. Közben lehetőséged van virtuálisan besétálni egy épülő lakásba, látni azt, milyen is lesz majd az otthonod. Nem utolsó sorban anélkül hozhatsz döntést, hogy magas áron meg kellene valamit építeni és csak a végén derül ki, hogy nem is ezt szeretted volna.

Most egy fürdőszoba példáján keresztül mutatom meg, milyen az építészeti terv és mi az, amit ebből a kis helyiségből ki lehet hozni.

furdoszoba_terve1.png

Kis teret sokszor nehezebb úgy berendezni, hogy minden igényt kielégítsen, azonban nagyobb alapterület esetén sem úszhatjuk meg a kompromisszumokat. Hiszen ide sem zsúfolhatsz be válogatás nélkül mindent. Mint minden másban, a lakberendezésben sem a méret számít, hanem az adottságok és a lehetőségek.

A példában szereplő fürdőszoba alapterülete mindössze 4,59 m2, és még a WC is benne van. Ilyen kicsi helyiségbe zuhanyzókabint szoktam javasolni. Ezzel szemben a lakók kérése kád és dupla mosdó volt. Mi a megoldás ilyenkor? Megnézzük az alaprajzot és elindul az ötletelés. Szerencsére a vízkiállások helye és az ajtó nyitási iránya még változtatható volt.

Ha maradunk az eredeti alaprajz szerinti verziónál, így nézne ki a fürdőszoba:

- az építészeti alaprajz szerint:

eredeti_alaprajz.png

- és az általam készített látványterv szerint:

furdoszoba_terve5.png

furdoszoba_terve6.png

Ebben a tervben számomra az ajtó a legzavaróbb pont. Ennek a nyitási iránynak az az indoka, hogy a WC takarásban legyen. Viszont ha így lépünk be a helyiségbe, rögtön a mosdóval találjuk szembe magunkat, ki kell kerülni, úgy hogy az ajtó is csak nagyjából derékszögben nyílik. Ezáltal a szűk teret még kisebbnek érezzük.

Ezzel szemben ez a terv született:

furdoszoba_terve4.png

furdoszoba_terve1.png

furdoszoba_terve2.png

furdoszoba_terve3.png

Itt az ajtó éppen ellenkezőleg, a hagyományos módon nyílik. ennél is szerencsésebb azonban egy tolóajtós megoldás. A WC kényelmesen elfér a kád és a mosdó között és némileg takarásban is van. Persze ha csak szimpla mosdó lenne, még nagyobb hely maradt volna, de talán ennyi luxus belefér.

Rugalmas átalakítással nagyon sok mindenre lehet megoldást találni, akár dupla mosdó és kád is elhelyezhető egy apró fürdőszobában. Mindennek az a feltétele, hogy még időben, a tervezési fázisban fordulj szakemberhez, amikor még változtathatók a válaszfalak, az ajtók és a vízkiállások.

Ha szívesen megnéznéd további munkáimat, látogass el a honlapomra, facebook és instagram oldalamra!

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7817830699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása