Hozd ki a maximumot a világításból!
2019. április 12. írta: tervezzvelem

Hozd ki a maximumot a világításból!

Egy helyiség megjelenésén, hangulatán a legtöbbet a fényekkel változtathatsz, ami a természetes megvilágításon túl a jól megválasztott központi világítótesteket és mellette a helyi, koncentrált világítás helyes arányát és fényerejét jelenti. Nézzük meg, mit tehetünk ennek érdekében!

Helyi világítás: az irányfények

Ahol dolgozunk, ahol valamilyen tevékenységre vagy egymásra figyelünk, a helyi megvilágításé a főszerep. Hiszen legyen szó a konyhai pultról, az étkezőasztalról, a fürdőszobai tükörről vagy a dolgozó- illetve olvasósarokról, mindenütt tökéletesen megvilágított felületre van szükségünk. Éppen ezért a központi fények mellett kiegészítésre is szükségünk lesz. Remek lehetőséget kínálnak erre a különböző LED-szalagok, amelyeket polcok, felső szekrények aljára szerelhetünk. Hasznos választás az állítható fényerő is. Például más fényerőre állíthatjuk a lámpát baráti összejövetelekhez és másra egy romantikus vacsorához.

Aki ezekben a helyiségekben is szeretne egy kis hangulatvilágítást, egy-egy szekrény vagy vitrin kivilágításával dobhatja fel a hangulatot. De a lámpák külső megjelenése is sok pluszt ad a berendezéshez.

Nappali: legyen változatos!

Az egyik legösszetettebb terület a nappali, itt mindenfajta világításra szükség lesz. Tévézéshez elegendő egy fali kar vagy spot lámpa vagy éppen egy állólámpa. A teljes sötétség zavaró, megerőlteti a szemet, a központi világítás meg túlságosan sok lenne és pazarlás is.

Itt van a legnagyobb szerepe a hangulatvilágításnak. Megvilágíthatjuk kedvenc képünket vagy egy fotófalat, hangulatossá tehetjük a beszélgető sarkot. A szekrényeket, kiemelni kívánt részleteket is változatosan világíthatjuk meg belső világítással vagy beépített spotokkal.

Állólámpával sokféleképpen

Állólámpát nemcsak a klasszikus olvasósarokban képzelhetünk el. Jó szolgálatot tesz tévézéshez vagy a dolgozószobában is, ahol az asztal mellé állítva nem foglal helyet, kényelmesen kipakolhatunk az asztal teljes felületére. Ugyanígy egy öltözőasztalka mellett egyszerre lesz hangulatos és praktikus.

Pihentető fények

A hálószoba a kis olvasó lámpák mellett jóval több lehetőséget kínál. Sejtelmes fényekkel, fényfüzérekkel barátságos, kuckós hangulatot teremthetünk.

Nem mellékesen: gardróbok, közlekedők és a WC

A nagy, mély szekrényekben sem kell sötétben tapogatóznunk, belső fényekkel a legeldugottabb zugot is megvilágíthatjuk. Az előszobában, lépcsők mellett és a folyosókon jó megoldás lehet a padlószegély fölött végigfuttatott LED-szalag vagy a mozgásérzékelővel kombinált lámpatípusok, jelzőfények használata. Körben a mennyezeten és a padlón is megvilágított WC vagy a keskeny folyosó pedig még nagyobbnak is tűnik.

Képek forrása: kattints a fotókra!

 Tetszett a bejegyzés? Kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7814760124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása