Mire figyelj járólap vásárlása előtt?
2018. szeptember 08. írta: tervezzvelem

Mire figyelj járólap vásárlása előtt?

A falszín mellett egy helyiség hangulatát, stílusát, egész karakterét nagy felülete miatt jelentősen befolyásolja a padlóburkolat. Éppen ezért nem árt kicsit több figyelmet szentelni a témának. Ebben a bejegyzésben a hidegburkolatokról lesz szó. A kínálat rendkívül széles, ezért vásárlás előtt, jó ha tájékozódsz.

Hidegburkolat jellemzően a konyhába, fürdőbe és a folyosóra kerül. Kültéren teraszok, erkélyek kedvelt burkolata. Találkozhatsz vele egyterű nappali-konyhákban, ahol azért jó ha padlófűtés is társul hozzá. A járólapok ezekben a helyiségekben sokszor erős fizikai, kémiai igénybevételnek vannak kitéve, ezért nagyon fontos a minőség.

Inkább mediterrán országokban terjedt el a hálószobában való felhasználás. Összességében nagyon szép, de nálunk padlófűtés ide vagy oda, télen azért kellemetlen lenne.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy járólapnak?

- Igénybevétel

Először is tudnod kell, hogy milyen helyiségben, milyen igénybevételnek lesz kitéve a padlóburkolat. A mázas kerámiák (lehet matt vagy fényes) jól tűrik a nedvességet és a különféle vegyi hatásokat is. A máz miatt magas kopásállóságúak, tehát nagy forgalmú helyiségekbe is kiválóak.

A mázatlan kerámiák, cementlapok kifejezetten nagy forgalmú helyiségekbe készültek. Kül -és beltérre, valamint fal burkolására (pl. konyha, fürdőszoba) egyaránt alkalmasak.

- Kopásállóság

A mázas kerámiák egyik jellemző adata a kopásállóság, amelyet a PEI skálán mérnek. Minél magasabb ez a szám, annál strapabíróbb a járólap. Érdemesebb IV-es vagy V-ös kopásállóságút választani, hogy később se érjen meglepetés.

- Fagyállóság

Ha kültéren szeretnél járólapoztatni, kizárólag fagyálló lapot válassz. Természetesen ezek a lapok beltéren is lerakhatók, de attól, hogy egy lap fagyálló, még nem biztos, hogy tartós is lesz. A tartósság függ a helyes lerakástól, a megfelelő ragasztótól, a karcállóságtól és a kopásállóságtól is.

- Csúszásmentesség

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a járólap csúszásmentes legyen, nedves állapotban se okozzon balesetveszélyt. Egy járólap csúszásmentességét kétféle skálával jelölik, ezek közül az egyik az R-skála. A mutatószám 9 és 12 között lehet. Ez az adat a szárazon való mentességet jelzi, azonban nem mindig tüntetik fel, viszont ha van, a magasabb értékűt válaszd. Tisztíthatóság szempontjából viszont nem érdemes a legmagasabb R értéket választani, mert nemcsak a láb, a piszok is jól tapad hozzá.

Egy fürdőszoba esetében különösen fontos a másik mutató, amelyet A, B és C betűvel jelölnek. Ez a nedves, mezítlábas csúszásmentességet jelzi. A legkevésbé az A jelű lapok csúsznak.

- Karcállóság

Mázas lapok esetében a karcállóságot a bevonat minősége határozza meg. A legkeményebb mázak 8-as vagy 9-es MOHS értékűek.

Ha a fenti szempontokat figyelembe veszed, illetve tisztítás során semleges vagy lúgos kémhatású anyagokat használsz, tartózkodsz a súrolástól, akkor igazán szép és tartós felületet biztosíthatsz.

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr412364685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása