Jó pár lakásban, különösen a régebbi építésűeknél, a konyhák nem túl nagyok, 8-10 négyzetméteresek, azonban az étkezőt mégis itt kell elhelyezni. Ez sokszor azt eredményezi, hogy igazán egyik funkció számára sincs elegendő hely. Azonban megfelelő tervezéssel élhető konyha-étkező alakítható ki. Most erre mutatok példát, valamint arra, mire kell figyelned a berendezés során.
Kerüld a magas sütőt!
Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a magas sütővel, különösen, ha fölé mikrót és kamraszekrény helyezel el, helyet spórolhatsz. Azonban ilyen kis térben, ahol a hűtő is nagyobb darab, túlságosan nyomasztóan hat egy újabb 60 cm mélységű és szélességű torony. Ráadásul még a főzőlapot is el kell helyezni.
A legnagyobb pultszakasz a mosogató és a tűzhely között legyen
Ez az a hely, ahol a főzés előkészítő munkái zajlanak, és amit pillanatok alatt meg tudsz tölteni alapanyagokkal, edényekkel. Szerencsés esetben 120-90 cm széles, de még a 80 cm is jól kihasználható. Nem érdemes tehát több 60 cm-es pultszakaszt beiktatni a háztartási gépek közé, mert akkor folyton ide-oda kell lépkedni a szekrények előtt, hanem inkább egy szélesebb szakasz és több rövidebb legyen.
Az étkezőasztal plusz munkafelületet jelent
Az étkezős konyhának az is nagy előnye, hogy ha nem sikerül hosszabb munkapultot kialakítani, még mindig ott van az étkezőasztal, ami kiválóan alkalmas a sütés és a főzés előkészítéséhez.
Inkább kihúzható asztalt
Az asztal gyakran útban lehet, amikor a konyhában tevékenykedsz, ezért célszerű kihúzhatót választani, amit csak a közös étkezéseknél növeltek meg, amúgy pedig összecsukva kisebb helyen is elfér. Ilyenkor állíthatod a fal mellé is.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess a FB-on is, hogy hetente többször találkozhassunk!
Képek: saját tervezés