Kezdj hozzá most! Év eleji rendszerezés
2018. január 09. írta: tervezzvelem

Kezdj hozzá most! Év eleji rendszerezés

Az újév sokak számára nagy fogadalmakkal kezdődik. Kezdetben lelkesen, aztán valahogy elfogy a lendület. Mert nehéz megszabadulni a bevett szokásoktól, rögzült rutinoktól és valami visszahúz a kényelembe. De könnyebben megy a belső változás, ha először a környezetedben teremtesz rendet! Legjobb, ha készítesz egy ütemtervet, min szeretnél változtatni, hogyan alakítanád át a lakás különböző területeit. Ebben nyújt segítséget ez a cikk.

Szabadulj meg a felesleges holmiktól

Minden rendszerező munka alapja a selejtezés. Ne hagyj ki egyetlen területet sem!

- Nézz be a fiókok mélyére, mi lapul ott! Megesik, hogy előkerül valami hasznos is, amit már régóta kerestél, de sokkal jellemzőbbek a felesleges kacatok. Ezektől mielőbb szabadulj meg. 

- Tegyél rendet a hivatalos iratok, levelek, lefűzendő számlák között! Rengeteg helyet foglalnak, feleslegesen.

- Nézd át a ruhásszekrényed. Erről bővebben itt olvashatsz.

- Így karácsony után biztosan hozzád is került pár értelmetlen "ajándék". Ha ismersz valakit, aki örülne neki, add oda. Ez a jobbik eset. De semmiképp se őrizgesd a szekrény hátsó zugában.

- Dobj ki mindent, ami törött, csorba, lyukas, használhatatlan. 

- A legemlékezetesebb vagy legjobb gyerekrajzokat tedd egy mappába. És igen, sajnos itt is vannak olyanok, amelyeknek jobb búcsút inteni. Az aktuálisaknak pedig kereshetsz egy helyet a lakásban, ahol szem előtt van és időnként cserélgeted őket.

- Ne legyen kivétel a számítógéped sem, takarítsd ki a felesleges fájlokat! 

Rendszerezz!

Most következhet a szisztematizálás. Próbálj helyet találni azoknak a dolgoknak, amelyek elöl vannak és a rendetlenség érzetét keltik. Először kezd pár tárggyal. Az apró holmik számára - akár polcra, akár fiókba kerülnek - rendszeresíts kosarakat, dobozokat, hogy rögtön lásd, mi hol van és ne heverjenek szanaszét. Íme néhány példa, hogyan tedd áttekinthetővé a fiókok, szekrények belsejét.

Új célok

Nézz végig a lakáson és válaszd ki azt a pontot, amely a legkevésbé tetszik. Gondold végig:

- mi az, ami nem tetszik? Ez lehet a falszín, egy elhibázott bútor, textilek stb.

- hogyan tehetnéd kellemesebbé? Itt arra koncentrálj, mi az, ami hiányzik.

- mire van ehhez szükséged? Új bútorokra vagy elegendő egy szerencsés átrendezés?

Ez az a pont, ahol leginkább együtt tudunk működni. Ebben az évben igyekszem minél több olyan bejegyzést, hasznos útmutatót készíteni számotokra, amelyek a lakás otthonossá tételéről, praktikus átalakításáról szólnak. Ehhez várom a Ti javaslataitokat is! Tervezzünk együtt! :-)

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5113561181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása