Az otthonteremtés öt legfontosabb trükkje
2022. június 05. írta: tervezzvelem

Az otthonteremtés öt legfontosabb trükkje

Mindannyiunk egyik alapvető célja az otthonteremtés. Otthon lenni igazán akkor tudunk, ha megvan az összhang ember és környezete kölcsönhatásában, az önazonosság a szüntelenül megújuló viszonyok között. Ez egy soha le nem záruló folyamat. Ezt a nem kis témát közelítjük most meg öt szempontból.

1. Fogadd el, hogy változik!

Ahogy az életünk,  a hangulatunk, úgy otthonunk is folyamatosan változik, alakul. Éppen ezért ne gondold, hogy ez most aztán elkészült, többet nem nyúlok hozzá. Pont az adja a szépségét, hogy állandó mozgásban van. Valaminek azonban mégis fixnek kell lenni: az alapoknak, a jó tervezésnek. Ha ez megvan, biztos kapaszkodó lesz a kezedben és könnyedén alakítgathatod kedved szerint a helyet, ahol élsz. Például, ha van egy jó elrendezésű konyhád, ízlésed, élethelyzeteid változásával festheted más színűre a falakat, cserélheted le a függönyöket vagy más kiegészítőket, tartozékokat. A lényeg, a jól használhatóság azonban megmarad, csak jobban illeszkedik változó stílusodhoz, vagyis hozzád. És így otthonodban - akár egy tükörben - magadra ismerhetsz.

2. Színesen, de nem tarkán

Amikor még csak tervezel, elképzeled leendő otthonod, mindig legyen egy konkrét szín vagy tárgy, ami köré felépítesz egy adott helyiséget, amit aztán másol is következetesen alkalmazol. Legyen egy meghatározó darab. Ennek a darabnak a színeit aztán végigviheted az egész lakáson, s ezáltal egységes stílust tudsz teremteni.

Ha csak színek jutnak eszedbe, próbáld csoportosítani őket. A nagy felületek legyenek semlegesek és világosak, például fehérek, krémszínűek, szürkések. A kisebb felületeken pedig szabadon játszhatsz élénkebb árnyalatokkal, kontrasztokkal, textúrákkal. Ezekből a kiegészítő színekből bőségesen elegendő kettő vagy három. Ha jobban belemélyednél a színek, a színtervezés világába, itt olvashatsz róla többet.

3. Öltöztesd fel dekorációval, textilekkel

Egy lakás akkor válik otthonná, amikor megjelennek benne a lakókra jellemző egyedi tárgyak, dekorációk. Törekedj különleges darabok felkutatására, ami akár egy kidobásra szánt tárgy is lehet. Ha nem a hagyományos értelemben gondolsz a dekorációra, itt találhatsz ötleteket.

Ugyanígy használhatod kicsit másképp a textileket is. Például kerülhet makramé vagy szőnyeg a falra, puha párnák az előszobába, étkezőbe.

4. Láss egészben!

Ezt a legnehezebb. Ne ragadj le annál, hogy milyen lesz mondjuk a kanapé, hanem képzeld hozzá rögtön a többi részletet is: falakat, ablakokat-ajtókat, a nagyobb bútor színét. Gondolnod kell arra is, hogy milyen padlóburkolat kerül majd ide, mekkora legyen a szőnyeg stb. A kihívás nagy, azonban ha elég időt szánsz rá és sok-sok kellemes hangulatú képet elemzel, hogy mi is tetszik benne, idővel tisztábban látod magad előtt a megoldást.

5. Virágokat a vázába!

Egy virágokkal teli váza otthonunk éke lehet és kedvünket is felderíti. Színeivel kifejezheti az évszakokat, fontos eseményeket, bár nemcsak az ünnepeinket tehetjük meghittebbé velük. Egy hétköznapi vacsora is barátságosabb virágos asztal mellett.

 

Ha szívesen megnéznéd további munkáimat, látogass el a honlapomra, facebook és instagram oldalamra!

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr10017847985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása