A helyiség karakteréhez válassz színt!
2019. március 12. írta: tervezzvelem

A helyiség karakteréhez válassz színt!

Színekről azért is nehéz beszélni, mert általában az ízlés, a tetszik vagy nem tetszik kérdése jut eszünkbe, holott bizonyos szabályok, viszonyítási alapok itt is érvényesek. Mielőtt lakásátalakításba kezdesz, nem árt ezekkel tisztában lenni és szem előtt tartani.

Helyiségek és funkciók

Attól függően, hogy egy helyiséget mire használsz, milyen tevékenységeket folytatsz benne, a színek nemcsak megerősíthetik ezt a hangulatot, hanem rossz választás esetén problémát, feszültséget is okozhatnak. Hogy a legszemléletesebb példát mondjam, egy hálószobába nem valók az élénk, tiszta színek, mert itt nyugalomra, pihenésre vágyunk. Olyan környezetre, ahol teljes egészében átadhatjuk magunkat az ellazulásnak. Ehhez pedig leginkább pasztelles, kékes, szürkés vagy natúr árnyalatok valók. Ugyanakkor a konyha vagy a nappali, ahol aktív élet zajlik, jobban elviseli a kontrasztos, néha meghökkentő színpárosításokat.

Színterv

A bútorok helyének meghatározásán túl, a fentieket alapul véve meg kell tervezni a színeket is. A színtervnél fontos szempont az is, hogy a lakásunkban általában hosszabb távra tervezünk. Ha belépünk egy helyiségbe, a színeknek évek múltán is jó érzést kell kiváltaniuk. Először határozzuk meg a szélső értékeket, vagyis a legélénkebb és a leglágyabb színt, amit még kellemesnek érzünk, és ezekhez igazítsuk a többit. Ne feledkezzünk meg a felületek mintázatáról, az anyagokról sem.

Amit még hasznos tudni: minél nagyobb egy felület, annál kevésbé legyen telített a szín. A színmintánál pedig két hasonló szín közül inkább a világosat válasszuk, mert a valóságban, nagy méretben sokkal sötétebb lesz.

Természetközeli

Azokat a helyiségeket, ahol a legtöbbet tartózkodunk, legjobb a természethez igazítani, vagyis a padló legyen meleg barna árnyalatú, mint a talaj, amely stabil és biztonságos. A falakat és a nagyobb bútorokat semlegesre (pl. bézs, szürke, sárgás, tört fehér, zöldes árnyalatok), középtónusosra színezzük. A legvilágosabb a mennyezet legyen, ami az égboltot idézi. Ezek mellett a fő színek mellett kisebb felületen érdemes egy-két élénk, erőteljesebb, izgalmasabb színt is alkalmazni, mint például vörös, türkiz, narancs.

Fények bűvöletében

A színek valódi karaktere csak megfelelő megvilágítás mellett érvényesülhet, ezért fény és szín elválaszthatatlan egymástól. Minél több sötétebb árnyalat jelenik meg egy lakásban, annál nagyobb teljesítményű világításra lesz szükség. A világítás megtervezését nem szabad elhanyagolni, hiszen a színek mellett leghatásosabban a fényekkel lehet hangulatot teremteni. És ez olyan lehetőség, amit kár kihagyni.

 Tetszett a bejegyzés? Kövess a Facebookon is!

Szívesen olvasnál még praktikus, színes ötletekről?

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz barátságos és praktikus az otthonod, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely gyakorlati és közérthető ismeretanyagot ad. Most ajándékba kapod, ha jelentkezel on-line lakberendező tanfolyamomra! A tanfolyam gyakorlatiasan foglalja össze azt a szaktudást, amely segítségedre lesz saját otthonod tervezésénél, átalakításánál. Nem kell több helyről böngészni, keresgélni, itt egyben megtalálod. 

Tovább olvasom

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7614683918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása