Konyhaátalakítás: olcsón vagy költséghatékonyan?
2022. március 14. írta: tervezzvelem

Konyhaátalakítás: olcsón vagy költséghatékonyan?

Az álomkonyha sokszor elérhetetlen vállalkozásnak tűnik, nemcsak azért, mert költséges, hanem mert a választék rendkívül széles, a viszonylag olcsótól a csillagos égig terjed a skála. És ebben aztán tényleg minden benne van, a gagyitól az igényesig. Nem könnyű eligazodni, időt kell szánni rá, hogy alaposan előkészítsd a terepet, tervezz és utánajárj a lehetőségeknek. Azonban sok kellemetlenségtől kímélheted így meg magad és spórolhatsz is. Hiszen senki sem szeretné, hogy néhány hónap után foltosodjon a konyhabútor, leváljon az élzáró vagy a mosogatótálca mellett felpúposodjon a munkapult.

Ha Te is konyhaátalakítást vagy felújítást tervezel, ebben a cikkben segítségképpen összegyűjtöttem, hogy melyek azok a sarkalatos kérdések, amelyekre költséghatékonyság és a hosszútávú haszon szempontjából oda kell figyelni.

1. Legyen időtálló

Ne azt keresd, ami a legtöbb hirdetésben ott van. A divat természetéből adódóan folyton változik, nem biztos, hogy egy ilyen nagyszabású munka esetében ezt követni kellene, hiszen amit ma választasz, holnap már nem lesz trendi. Jó esetben viszont a konyhabútor évtizedekre veled marad. Azt gondolom, hogy a minőséget sokkal magasabbra kell értékelni, mint a design-t. Természetesen számít a szépség, a letisztultság, ha mindez minőségi anyagon jelenik meg. Miről ismerheted fel a jó minőséget? Mindig meg kell nézni élőben, mert legtöbbször látszik, sőt tapintható az anyagmintákon vagy a kiállított bútorokon, hogy milyen alapanyagokkal dolgoznak. Sokszor a gyártó neve is garancia lehet.

Ha hosszútávra tervezel, a minőségi szempont mellett az sem elhanyagolható, hogy a bútorfrontok könnyen tisztán tartható, sima felületűek legyenek. Hiszen minden kis résben, bemarásban megülhet a por, amit nehéz kitakarítani és hiába a jó minőség, ha a bútor elhanyagoltnak látszik. Színeket tekintve pedig a neutrális, fehér vagy szürke árnyalatokat javasolom. Ez a teret is tágasabbá varázsolja és az időtlenség érzetét kelti. 

Szintén spórolhatsz a szekrényajtók kialakításán. Felsőszekrények esetében nagyon divatos a 80-90 cm széles, 30-40 cm magasságú, felfelé nyíló ajtó, azonban ezek a vasalatok sokkal drágábbak, mint a hagyományos jobbra vagy balra nyíló variációk. Felfelé nyíló ajtót csak a mennyezet közelében célszerű tenni, a többi nyugodtan lehet hagyományos.

Ugyanígy drágább az üvegbetétes ajtó is. Ha ennél olcsóbb kivitelt szeretnél, válaszd a polcot, egy-két elem erejéig talán belefér, hogy nem kerül minden tárgy ajtó mögé. Ezen kívül szépen megtöri a nagyobb, unalmas felületeket is. A mi konyhánknál itt kicsit elcsábultunk és inkább a zárt részre szavaztunk, mert csak erre a falra tehetünk felső szekrényeket.

dia1_2.PNG

Nézzünk néhány szép és hasznos megoldást polcra:

Ahogy a képeken is látszik, ablak mellett szebb és szellősebb is a polc. A sarokban pedig nem mindig fér el akkora szekrény, hogy könnyen pakolható legyen, ezért ide célszerűbb polcokat tervezni.

Polcot akkor is érdemes beiktatni, ha nem jönnek ki a szabvány méretek, és ezzel át is térhetünk a következő pontra.

2. Szekrénykorpusz: szabvány méretekkel

A szekrények vázát a lehető legegyszerűbb fehér anyagból érdemes csináltatni. Ezek úgysem látszanak különösebben, maximum a szélső, látszó elemek készüljenek a frontokkal azonos anyagból. Ugyanígy fontos, hogy lehetőség szerint ne térj el a szabvány méretektől, amik a következőek: konyhabútor mélysége: 60 cm, szélessége: 20, 30, 40, 40, 60, 80 cm. Természetesen vannak ettől eltérő gyártók is. Érdemes előre felvázolni, hogy milyen méretek passzolnak leginkább a konyhádhoz.

Nálunk például a 60 cm szélességű elemek jöttek be. Ezekkel tudtuk úgy felosztani a teret, hogy ne kelljen változtatni a víz vagy a villany helyén. Így a látvány is egységesebb lett, kellemesebb a szemnek, ha nem váltakozik a nagyon keskeny és a szélesebb szekrény. Manapság ugyanakkor nagyon divatosak a szélesebb, 80, 90 vagy akár 120 cm szélességű elemek, azonban ezek leginkább egy nagy konyhában mutatnak jól.

Mit tehetsz, ha éppen csak 38 cm-ed van a 40 helyett? Vagy éppen 8 a 20 helyett? Ahogy fentebb is láthattad, ekkor jöhetnek a polcok vagy pl. alsószekrényeknél egy nyitott tároló a bútorsor szélén a gyúródeszkának, konyharuhának.

dia8.png
dia9.png

dia10.png

3. Munkapult

A munkapultnál fokozottan igaz, hogy minőségi terméket válassz, különben idő előtt megkopik. Legideálisabb a 3,8 cm-es vastagság, az ennél vékonyabb nem lesz annyira tartós. Anyagát tekintve legelterjedtebb a laminált munkalap, amiből nagyon jó minőségűeket is viszonylag kedvező áron érhetsz el. Az sem gond, ha nem egy darabból készül, ma már nem kell fém élzáróval elválasztani a részeket, ragasztással szépen illeszthetők egymáshoz és a vizet, nedvességet is bírják.

dia7.png

4. Világítás: okos tervezés

A konyhában az egyik legfontosabb kérdés a jó megvilágítás. Mindenképpen javasolom a felsőszekrény aljára elhelyezhető LED szalagot, amely tökéletes megvilágítást biztosít a munkákhoz és árban is nagyon kedvező. Emellett természetesen központi világítás is szükséges. Ennek viszont nem kell annyira erős fényűnek lenni. Ha étkezőasztal is van a konyhában, kicsit más a helyzet, a központi világítás kerüljön az asztal fölé.

dia5.png

 dia4.png

5. Egyetlen kiemelt felület

Nem jó, ha sok minden elvonja a figyelmet egy helyiségben, zavaró és kaotikus hatású lesz. Inkább koncentrálj egy dologra, egy fókuszra, amit kiemelsz és ezáltal az egész helyiség megtelik élettel. Ez lehet szín, lehet forma vagy a kettő együtt.

Talán a leglátványosabb rész a két szekrénysor közötti falszakasz. Itt is óriási a választék a csempétől az üveg borításig. Jó megoldás és költséghatékony, ha a munkalap színével és anyagával megegyező (de vékonyabb) bútorlap kerül a falra. Azonban ha ennél látványosabbat szeretnél, érdemes kicsit körülnézni a piacon. Amikor megláttam Borzók Anikó kerámiacsempéit, tudtam, hogy ezt szeretném. Azt hiszem, elég ütős lett. Egyedi, gyönyörű fényes a felülete és az ára is vállalható.


dia6.png

6. Teljes helykihasználás

A régi konyhánknál a hűtő környékén és a felsőszekrényeknél volt egy csomó kihasználatlan hely. Ha már az ember új konyhát alakít ki, és főleg ha kisebb az alapterület, a felsőszekrényeket, legalább egy részen mindenképpen érdemes mennyezetig vinni. Pultfelületet nyersz, ha a mikrót a felső szekrénysor alatt egy polcon vagy a sütő fölé beépítve helyezed el. Ezen kívül használhatsz még különböző fali tárolókat, fűszertartókat, amivel szintén helyet spórolhatsz.

dia2_2.PNG

dia3_1.PNG

Képek forrása: saját, illetve: itt, itt és itt

Ha tetszett a cikk és tovább tájékozódnál konyha témában,

kérd a konyhatervezésről szóló ingyenes anyagomat

vagy kattints ide és olvasd el a többi bejegyzést is!
cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8217774018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása