Tervezzünk konyhát!
2021. február 02. írta: tervezzvelem

Tervezzünk konyhát!

Már régóta készülök erre a bejegyzésre, de a téma olyan hatalmas, hogy egy cikk kevés lenne. Ezért cikksorozatot indítok, mondhatnám „folytatásos regényt”, amelynek apropója a konyhánk átalakítása. Megpróbálok minden kérdést részletesen körbejárni, a tervezéstől a kivitelezésig, kitérve a menet közben felmerülő problémákra. Kezdjük is el!

konyha1_3.jpg

Igények kontra lehetőségek

A mindennapi használat során szembesülünk igazán azzal, hogy mennyire használható, praktikus kialakítású a konyhánk. Hogy elegendő-e a munkafelület, megvan-e a munkafolyamatok helyes sorrendje, jól elkülönülnek-e egymástól az alapvető funkciók, a hűtés-tárolás, a mosogatás és a főzés-sütés, köztük legalább 60 cm-es pultszakasszal. Ezek a legalapvetőbbek, amire a kialakítás során figyelni kell. A konyhaelrendezések szabályairól itt olvashatsz többet. Szerencsére nálunk ilyen gondok nincsenek. Ez azt is jelenti, hogy az eddigi sorrenden csak részben változtatnék, a magasan elhelyezett sütő kedvéért, de erről kicsit később. 

Ami a mi konyhánkra jellemző, hogy nem túl sok a felső szekrény. Ezen nem nehéz segíteni, mert a mennyezetig még van elég hely, így az új konyhában biztosan egészen plafonig érnek majd. Az a szakasz, ahol felső szekrényeket helyezhetünk el, pontosan 240 cm hosszú, ezért adja magát, hogy a szekrények szélessége egységesen 60 cm legyen, ami kellemes, szimmetrikus kialakítást tesz lehetővé. Nem is tudom, hogy korábban miért nem ezt követtük.

Mindenképpen zárt szekrényeket szeretnék, némi üveg felülettel. Viszont itt jön be a páraelszívó kérdése. Mivel olyan elszívót szeretnénk, ami egy síkba kerül a szekrények aljával, nem mindegy, milyen magasra kerülnek a felső szekrények. Ugyanis ha marad a gáz főzőlap, 60-65 cm kell a szekrényig, elektromosnál viszont elegendő az 50-55 cm is. Itt hívnám fel a figyelmeteket arra, hogy még nem is rajzoltam, még nem is foglalkoztam a konyha egészével, máris döntenem kell, hogy milyen legyen a főzőlap. Vagyis amikor igényekről és lehetőségekről beszélek, látnunk kell, hogy a konyha tervezése átfogó gondolkodást igényel. Sokan ugyanis úgy értelmezik az igényeket, hogy elképzelik, milyen színű legyen, tegyünk be mosogatógépet, magas sütőt, a többi meg kialakul menet közben. Ez egyáltalán nincs így, ezekből születnek az elrontott, "majd akkor egymás mellé teszem a mosogatót meg a főzőlapot"-konyhák. Nem is beszélve a későbbi bosszúságokról.

Szóval, ha szép, egységes felületű felső szekrényeket szeretnék és nem akarom létráról elérni az alsó polcot, elektromos főzőlapot kell választanom. Így a szekrény alsó szegélye 145 cm-en lesz, ami éppen kényelmes. Ezeket a döntéseket nem szabad elkapkodni, elegendő időt kell hagyni magunknak, hogy elképzelhessük, tényleg ezt szeretnénk-e és ehhez miről kell lemondanunk. Minden konyhában van ilyen pont.

Valószínűleg a páraelszívó miatt máshova kerül majd az üveges rész, de ez még nem forrta ki magát teljesen. Így néz ki az első terv. Azonban még biztosan lesz változtatás a megjelenésben.

konyha3_1.png

A hosszabbik oldal 455 cm-es. Itt van két nagy ablak, ami meghatározza a mosogató, illetve a csaptelep helyét.

20210201_155300.jpg

Nem egy olyan konyhát láttam, ahol nem tudom, hogyan nyitnak ablakot a kiálló csap miatt. Hacsak nem olyan csaptelepet választunk, ami elfektethető. Mert már ilyen is van :)

Vagy éppen lenyomható.

Az ablak azonban meghatározza a pult magasságát is. Nálunk maximum 90 cm-es pult fér el, így IKEA bútor kilőve. Amit az első képen láttok, az is IKEA, de akkor még más volt a méretezés. Most már 80 cm a szekrények magassága és ehhez jön még a lábazat és a munkalap. Ha már IKEA, el kell mondanom, hogy a mostani szekrény-szélességekkel (20, 30, 40, 60, 80 cm-esek) is nehéz összehozni egy konyhát úgy, hogy ne legyenek "hézagok". Erre találták ki, hogy polcokat iktatnak közbe, különböző ládákkal, kosarakkal, ami akár még jó is lehet, ha nem nézem a magasságot. De persze, néznem kell.

Itt, a hosszú oldalon alapvető változás lesz. Eddig különálló háztartási gépeink voltak és a "maradék" helyekre került a gyúródeszka, illetve egy kihúzható sínre a konyharuha. Most viszont sokkal egységesebb képet szeretnék. A mikrót mindenképpen szeretném eltenni a pultról, úgy gondolom, legjobb helye a beépített sütő fölött lesz. Amúgy meg, ha az energiafogyasztást nézzük, az új gépek lényegesen kevesebbet fogyasztanak, mint a 15-20 évesek. Ez sem mellékes.

Íme a 'lyukak", amit szeretnék eltüntetni:

20210201_155043.jpg

20210201_155403.jpg

Ilyet szeretnénk: sok fiókot és beépített gépeket. (Itt a terven a mosogatógép ajtaja is fiókosnak tűniki, de ez csak design, lehet, hogy sima lesz.)

konyha2_1.png

konyh1.png

Ide, a hűtő mellé kerül majd a magasra helyezett sütő. Sokan szeretnének ilyet, mert kényelmes a használata, azonban nem minden konyhába való. Úgy gondolom, a miénk már megfelelő méretű, de ha ennél kevesebb a hely, inkább mondjunk le róla. Sokkal fontosabb, hogy maradjon pultfelület. A másik lényeges dolog, hogy a magas sütő mellett legyen hely, ahova letehetjük a tepsit vagy ahol előkészülhetünk. Ez legalább 60-70 cm legyen. Senki sem szeretne forró edényekkel futkosni, hanem a lehető leghamarabb letenni azt.

Alapvetően 60 cm széles elemekben gondolkodunk, nagy mosogatóval. Ha ezt kiszámoljuk, 5 cm maradna el. Ekkor jött a nagy ötlet, hogy mi lenne, ha nem a hagyományos 90x90-es sarokelemünk lenne, hanem 95x90-es. Így ugyanis a kifordítható kosár mellé pont beférne a gyúródeszka. Ajtó mögött is lesz és nem veszik el az az 5 cm sem. Kész elemekből ezt nem tudnánk megvalósítani. Lapszabászatban viszont erre is van lehetőség. Azonban azt jó ha tudjuk, a szakemberek szeretnek ragaszkodni a szabvány méretekhez, de azért meggyőzhetőek :) Csak ügyesen kell érvelni és kitartani a saját ötletünk mellett (már ha biztosak vagyunk benne, hogy jól működik majd).

Legközelebb a beépített gépekkel folytatjuk, mit, hogyan és mi alapján válasszunk. Várlak benneteket!

Képek: saját tervezés, illetve Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr116411244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása