Milyen a jó konyhabútor?
2020. január 11. írta: tervezzvelem

Milyen a jó konyhabútor?

Az egyik legköltségesebb átalakítás a konyha áttervezése. Amit megvalósítunk, hosszú távra szól, éppen ezért, érdemes a témát jól körüljárni és tájékozódni a lehetőségekről. Nincs ez másként új konyha kialakításakor sem. Mindenki rémálma, hogy a tetszetős megjelenés nincs összhangban a használhatósággal, ráadásul mindez csak utólag derül ki. Mindezek elkerülése érdekében nézzük, mit kell figyelembe vennünk, ha minőségi, praktikus konyhát szeretnénk!

Simo Design

Ergonómiai szempontok

A lakás és benne egy helyiség akkor működik jól, ha saját testméreteinkhez igazodik. Fokozottan igaz ez a konyhára, ahol például nagyon nem mindegy, milyen magas pultokat alakítunk ki. Alacsonyabb termetűeknek a 85 cm-es magasság lesz az ideális, míg aki magasabb, inkább a 95 cm-hez közelítsen. Ekkor lesz számukra megfelelő helyen a mosogató és nem kell a munkafelület fölé görnyedni.

Az, hogy hova helyezzük a felső szekrényeket, szintén a testmagasságtól függ, legjobb, ha az alsó sík 140 és 150 cm közé esik.

Ide tartozik az is, hogy mennyit kell a konyhában gyalogolnunk. Vagyis a bútoroknak, egészen pontosan a hűtő-mosogató-tűzhely háromszögnek nem szabad túl nagynak lenni, mert akkor nem a főzésben hanem a sétálásban fáradunk el. Szerencsés esetben a mosogató kerül "középre", egyik oldalára a hűtő (és a kamra vagy a kamraszekrény), másik oldalára pedig a tűzhely. A témáról lásd bővebben a Konyhaelrendezések cikket.

Ajtók vagy fiókok?

Manapság egyre gyakoribb, hogy az alsó szekrények inkább fiókosak. Miért van ez így? A magyarázat egyszerű, ha a legalsó polcról kell valamit előhalászni, sokkal nehezebb benyúlni, mintha egy fiókot húznánk ki. Úgyhogy ha praktikus konyhát szeretnénk, alulra inkább fiókokat tervezzünk.

Polcok vagy zárt szekrények?

Néha érdemes a felső szekrények sorát egy-egy nyitott polccal megtörni. Izgalmasabb, tágasabb lesz a térérzet.

Milyen munkalapot válasszunk?

Leginkább pénztárcafüggő, hogy melyik anyagot részesítjük előnyben, azonban emellett érdemes még néhány szempontot felsorolni:

- kis alapterületű konyhába, ahol elegendő egy kisebb méretű munkapult is és a főzés sem gyakori, nagyon szép lehet egy tömör fa felület

- legáltalánosabban elterjedt a laminált lap, ami nem is csoda, hiszen egy jobb minőségű meglehetősen tartós, bírja a komolyabb igénybevételt és szép felületű

- legellenállóbb felület a gránit, amelynek hő -és karcállósága igen nagy, mégis nekem például nemcsak magasabb ára szól ellene, hanem hideg felülete is

- jó választás lehet a műkő is, amely ötvözi a kő és a laminált munkalapok kedvező tulajdonságait: tapintása meleg, könnyű tisztán tartani, ugyanakkor felülete karcállóbb, mint a laminált lapoké. Legnagyobb előnye azonban az illesztési hézagmentesség. Bővebben itt olvashatsz róla.

Színek, formák

Mivel a konyhabútor igencsak nagy felületű, inkább kerüljük a harsány színeket. Ha mindenképpen élénkíteni szeretnénk, inkább vidám csempével, tarkabarka kiegészítőkkel dobjuk fel a teret. A megunt darabokat idővel könnyedén cserélhetjük és teljesen más hangulatot hozhatunk konyhánkba.

A semleges színeket is lehet azonban variálni. Nem fontos patyolatfehérre tervezni az egész konyhát, az alsó szekrények nyugodtan lehetnek eltérő színűek. Például alulra kerülhetnek a sötétebb, felülre a világosabb (akár fehér) elemek. A lényeg természetesen az összhang.

Vonalvezetésben is inkább az egyszerűséget kövessük. Egy sima felülethez bármilyen fogantyút választhatunk, mindegyik passzolni fog. Vagy éppen el is hagyhatjuk.

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még többet a lakberendezés témakörében? Kövess a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9315357508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása