Miben segít nekünk a feng shui?
2016. április 15. írta: tervezzvelem

Miben segít nekünk a feng shui?

A több mint 5000 éves múltra visszatekintő feng shui a térrendezés művészete, harmónia ember és környezete között. Jóval tágabb fogalom, mint elsőre gondolnánk. Tudomány és filozófia is egyben. Ha itt és most nem is tudunk elmerülni a mélységeiben, érdemes pár szempontot kiragadni, amik a mindennapi élet során hasznosíthatók. Hiszen mennyivel könnyebb úgy berendezni-átalakítani egy lakást, ha némi útmutatót is tartunk a kezünkben!

1. Akadálymentesítés és tisztaság

Hosszú távon nagyon zavaró és idegesítő, ha a lakás közlekedő útvonalait akadály keresztezi. Ezért nagyon fontos, hogy az ajtók, átjárók jól megközelíthetőek legyenek, ne lógjon be bútor, még ha ez csak pár centit jelent is. Ugyanez vonatkozik az egy helyiségen belüli közlekedésre is. Nagyon kényelmetlen, ha pl. a kanapét, az étkezőasztalt stb. csak úgy tudjuk megközelíteni, hogy közben valamit ki kell kerülni.

Ilyen akadályt képezhetnek rendetlenségünk "következményei" is: a széthagyott könyvkupacok, újságok, ruhák vagy egyszerűen a túl sok bútor.

2. Minimalizmus a hálóban

Mivel a háló a pihenés, a regenerálódás színhelye, fokozottan ügyelnünk kell rá, hogy ne halmozzunk fel itt felesleges dolgokat. Mint például elektromos berendezések (TV, számítógép és társai), túl sok növény, könyv, tükör. Az elhelyezése sem mindegy: ne kerüljön WC fölé, alá vagy vele szemben, garázs fölé, hosszú folyosó végére vagy forgalmas út mellé. Az ágy fejvége pedig ne legyen közvetlenül az ablak alatt.

3. Jól megvilágított helyiségek

Ha egy helyiség valamiért nem kap természetes fényt, nagyon fontos a megfelelő mesterséges világításról gondoskodni. Ma már LED-ekkel jól lehet orvosolni az ilyen problémákat. Erről bővebben itt olvashattok.

4. Bútorok elhelyezése

Az ülőbútorokat úgy helyezzük el, hogy rajtuk ülve-pihenve láthassuk a szobába lépőt, ne kelljen megfordulni. Növeli a biztonság-érzetet, ha a fal elé helyezzük őket. Vonatkozik ez a kanapéra, az íróasztalra és a mellette lévő székre egyaránt.

 

Ennek a kanapénak az elhelyezése például nem a legszerencsésebb, mert az ajtóval egy vonalba került és ha látni szeretnénk róla a belépőt, el kell fordulnunk.

Itt viszont erre már figyeltek, az egyetlen védett sarkba került a sarokgarnitúra.

5. Hibaelhárítás és biztonságérzet

Csöpög a csap, meglazult a konnektor? Igyekezzünk minél előbb megjavítani a jelentkező hibákat, mert sok kellemetlenség származhat belőlük.Lehet, elsőre nem is gondolunk rá, de sokkal biztonságosabban érezzük magunkat jól és rendeltetésszerűen működő eszközök társaságában.

6. Illatok, színek, kényelem

Próbáljunk úgy tekinteni otthonunkra, mintha vendégek lennénk. Szívesen maradnánk itt? Eléggé hívogató-marasztaló a környezet? Kényelmesek a székek, a kanapé? Jól hátra lehet dőlni? Kellemesek az illatok? Harmonikusan illeszkednek a színek?

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt, itt, és itt

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cimlap_terbeli.png

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr788604638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2016.04.18. 16:01:39

De jól összeszedted. Ha megengeded a történetével egészíteném ki: lakberinfo.hu/otthonok/tervezok/2008-11-21-feng-shui-iskolak-1-resz/

Síró angyal 2016.04.18. 23:07:24

A Feng shui nemcsak térrendezzéssel foglalkozik. Kitanultam a legjobb tanártól. A legpontosabb ès legjobb eredményt csak is a Pa-chai-al lehet elérni (iránytű), illetve vannak alap tèrrendezési szabályok is. Sajnos az internet tele van téves információval.
Nagyon jó a cikk. :)
süti beállítások módosítása