Húsvét Torockón
2016. március 18. írta: tervezzvelem

Húsvét Torockón

Torockón kétszer kel fel a Nap. E különös jelenség oka Torockó hegyének, a Székelykőnek sajátos alakja. Hajnalban alighogy megjelenik a Nap, már el is bújik a hegy mögé és a falut eltakarja a Székelykő árnyéka. Az "igazi" napfelkelte csak később jön el, mikor a Nap már feljebb jár.

Közeledve a húsvéthoz, erre a csodálatos vidékre invitállak Benneteket, hogy a képek és a szöveg segítségével némi bepillantást nyerhessünk ennek a páratlan világnak a hagyományaiba.

1999-ben Torockó elnyerte az Europa Nostra díjat a "138 hagyományos házból álló egyedi népi építészeti együttes kiváló helyreállításáért." A falu lakossága a mai napig megtartotta évezredes szokásait és kultúráját, méltán büszke hagyományaira.

Egy évben kétszer, húsvétkor és pünkösdkor előveszik gyönyörű viseletüket. Náluk a húsvét is az évszázados hagyományok szerint zajlik. Nagypénteken kakast sütnek. A kakas azonban nem a baromfiudvar királya, hanem a pattogatott kukorica. Ez a böjti ételük. Amire feljön a vacsoracsillag levágják a bárányt és elkészítik a báránytokányt.

Szombaton festik a tojásokat, csak egyszerűen hagymahéjjal vagy csalánlevéllel. Az időjárás errefelé nem túl barátságos, később tavaszodik, ezért más növényhez nemigen jutnak hozzá. Legfeljebb még a bürökhöz, amellyel a bürkös tojást festik. A hímesnek errefelé nincs hagyománya.


"Húsvét vasárnapján - írja Takács Ildikó - néhány asszony torockói ruhával megy a templomba. A lányok vörössel és feketével kivarrott, gyöngydíszes inget, ráncos fehér szoknyát, piros csizmát és aranyos-szalagos pártát viselnek. A menyecskék inge islóggal (apró rézlemezek) díszített."

Most pedig következzenek a gyönyörűséges képek.

A napfelkelte:

A falu fehér házaival és az egyedi, színpompás népviselet.

Az itt következő képeket Katalin blogjáról kölcsönöztem. Látogassatok el hozzá, ha gyönyörűbbnél gyönyörűbb felvételeket szeretnétek látni.

Csendélet a vízimalomban:

A Bitai panzió, ahonnan közvetlen közelről csodálható a Székelykő:

Új torockói mintás keresztszemes függöny az ebédlő ablakán:

A Székelykő este:

Végül pedig térjünk be Ida néni múzeumába:

A múzeum egy 1902-ben épült, kétszobás házban található, ahol Ida néni édesapja dolgozott csizmadia mesterként. A torockói viselet egyik remeke és talán legszebb darabja a női, hajtogatott szárú csizma.

Források: kattints a fotókra, illetve itt, itt és még sok képet találtok itt

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr468475248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása