Melyiket válasszam? Közösségi terek padlóburkolatai
2016. február 05. írta: tervezzvelem

Melyiket válasszam? Közösségi terek padlóburkolatai

A kérdés alapos megvizsgálása túlmutat e bejegyzés keretein, nem is ez a célom. Sokkal inkább az, hogy aki döntés előtt áll és egyes kérdésekben bizonytalan még, néhány szempont (amire eddig talán nem is gondolt) felvetésével közelebb kerüljön a megoldáshoz.

Hiszen rengeteg a lehetőség, szebbnél szebb padlólapok csábítják a vevőket. Az első és legfontosabb az, hogy a közösségi terekbe, tehát a nappaliba, étkezőbe, konyhába olyan lapokat érdemes lerakni, amik időtállóak, tartósak és nem a pillanatnyi divat irányát követik. Senki sem szeretne néhány évente újra padlózni, ezért egy hirtelen felindulásból, "jaj, nekem ez akkor is nagyon bejön!"-érzésből nem szabad dönteni.

És itt is fel kell tenni magunknak a kérdést: mi az én elvárásom, mit is szeretnék, milyen összeget szánok rá, melyik fajta padlólap elégíti ki leginkább az igényeimet stb.

Hidegburkolatok

Európa legtöbb országában, így nálunk is ezt választják legtöbben. Valóban nagyon praktikusak, főleg ha a konyhára vagy az étkezőre gondolunk, de egy mediterrán nappalit is nehéz elképzelni nélküle. Padlófűtéssel együtt alkalmazva a hideg hatás is kiküszöbölhető. Emellett fontos szempont még, hogy

- könnyű tisztán tartani

- nagyon jó a nedvességtűrő képessége

Sőt, érdemes a fugákat is kezelni valamilyen impregnáló szerrel, hogy ez is nedvességtaszító legyen.

- kevésbé sérülékeny, tartós, jól bírja a nagy forgalmat is

Vásárláskor ezért mindig tájékozódjunk a padlólapok kopásállóságáról.

- kiválóan illeszkedik a legtöbb lakberendezési stílusokhoz, a moderntől a klasszikusig

Melegburkolatok

A melegburkolatok közül most a legáltalánosabban elterjedt laminált padlót és a viszonylag újabb vinil burkolatot emelném ki. Mindkettő egyaránt alkalmas a közösségi terek, beleértve a konyha burkolására is. Hiszen laminált padlóból is készül vízálló, ám konyhánál azt is figyelembe kell venni, hogy az illesztések is azok legyenek, különben a beszívott nedvesség miatt idő előtt meg kell válni tőle. Ezeknek a melegburkolatoknak megvan az az előnye a hideggel szemben, hogy padlófűtés nélkül is kellemes komfortérzetet nyújtanak.

A kopásállóság tekintetében még körültekintőbbnek kell lennünk, mint a hidegburkolatok esetében. Megfelelőt választva azonban sokáig élvezhetjük ezeket a burkolatokat. Fontos szempont az aljzat tökléletes simaságú előkészítése is.

Nagy előnyük még, hogy gyorsan, tisztán le lehet fektetni. Könnyen szabható, alakítható a sarkoknál, kiszögelléseknél is. Összehasonlítva a fa parkettákkal, a laminált padló nem igényel speciális kezelést, polírozást. (Azért természetesen a legszuperebb laminált padló sem érhet fel az igazi fa szépségével.)

Viszonylag újabb felfedezés a vinil padló, mint például az EXPONA. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint a valamikori PVC padlókat. Padlófűtéssel együtt is alkalmazható, egyik legnagyobb előnye, hogy kifejezetten alacsony a szerelési magassága (2-3,5 mm). Végtelen sok lehetőséget rejt magában és rengeteg megjelenési formában kapható, a fa mintázattól a kő hatásúig.

A kidőlt folyadékok nyomtalanul feltörölhetők, eltüntethetők, ami például nem mondható el mindegyik laminált padlóról, sőt a természetes kő burkolatoknál (pl. márvány) is előfordul, hogy elszíneződnek. Mivel laponként ragasztják le, később, ha sérülne, elég csak az adott elemet kicserélni.

Ezek tehát a legfontosabb szempontok vásárlás előtt.

 

Képek forrása: kattints a fotókra.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cimlap_terbeli.png

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr618359510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása