Fények a fürdőben
2015. augusztus 14. írta: tervezzvelem

Fények a fürdőben

Keveseknek adatik meg az ablakos fürdő. Sokkal jellemzőbb a kicsi, természetes fényt nem kapó helyiség. Viszont elég sok időt töltünk itt és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben. Szerencsére a kedvezőtlen adottságok is korrigálhatók: megfelelő színválasztással, jó elrendezéssel és nem utolsó sorban világítással. Sőt, ez az egyik legfontosabb hangulat-befolyásoló tényező. Nem kerül sokba, inkább egy kis utánajárást, tájékozódást igényel, de megéri, hogy a nap végén majd jólesően merülhessünk el egy kád vízben vagy állhassunk a zuhany alá.

Így tervezd meg a világítást:

- A helyiség egyenletes, jó bevilágítása érdekében a mennyezeten inkább több lámpatestet (lehet mennyezeti lámpa, spot és ha a belmagasság engedi, függőlámpa is) helyezz el, amelyek egyenletes szórt fényt biztosítanak.

- Az egyik kulcskérdés a tükör megvilágítása. Legszerencsésebb, ha a lámpát feljebb és oldalt, nem pedig középen a tükör fölött helyezed el.

- Az ellazulást, pihenést nagyban segíti, ha szabályozható fényerejű, több fokozatba állítható lámpákat használsz. Időnként a homályosabb, szelidebb fények kifejezetten megnyugtatóan hatnak, máskor meg a teljes fényerő frissítő erejére van szükség.

- Ha van rá lehetőséged, tervezz a fürdőbe hangulatvilágítást. Teljesen egyedi, különleges fényhatásokat érhetsz el LED szalagokkal, spotokkal.

- Fordíts figyelmet a megfelelő színhőmérsékletű izzó kiválasztására is: minél hidegebb fényű egy égő, annál élesebbnek, tisztábbnak látjuk a helyiséget. Van, akit ez kifejezetten zavar, hiszen a Nap fényéhez vagyunk szokva, ami pedig meleg sugárzást ad. A fürdőben ezért egy közepes fehér fényű izzó a legjobb. Ha viszont kifejezetten hideg ez a helyiséged, inkább maradj a meleg fényű izzónál.

Hibák, amiket mindenképpen kerülj el:

- egyetlen lámpatest a mennyezet közepén

- visszatükröződő, vakító fények

- a lámpa ne dekorációs kellék legyen, hanem megfelelően világítson

 

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr27705092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása