Mitől válik otthonossá az otthonod?
2015. június 16. írta: tervezzvelem

Mitől válik otthonossá az otthonod?

Előfordult már veled, hogy vendégségbe érkezve valahogy nem találtad a helyed, kényelmetlenül érezted magad az amúgy barátságos emberek társaságában? Máskor meg éppen ellenkezőleg: rögtön elsőre otthonosnak, jó hangulatúnak találtad vendéglátód lakását. Mi lehet a titok, mi hiányzik az egyikből és mi van meg a másik otthonban? Erre keressük most a választ.

Amikor új lakásba költözöl vagy egy meglévőt alakítasz át, a legfontosabb szempont az, hogyan tudod otthonossá, meghitté varázsolni. Ez igazi alkotó folyamat, éld át és élvezd ki minden percét!

1. Induljunk el az elejéről, a tervezés fázisától. Nagyon lényeges, hogy a lakásnak jól elkülönített funkciói legyenek. Vagyis külön teret kell biztosítani a közösségi tevékenységhez és külön teret a magánélet számára. Kisebb alapterület esetén ez nem mindig egyszerű, de ügyes térelválasztással, gipszkartonozással, polcokkal, szellős állványokkal, akár növényekkel ez is megoldható.

Otthonod praktikus megtervezéséről itt olvashatsz bővebben.

2. Ha már kitaláltad a különböző terek, helyiségek szerepét, következhet a bútorozás. Itt az elsődleges szempont az legyen, hogy ne csak tetszetős, hanem kényelmes, "kézre álló" berendezési tárgyaid legyenek. Fokozottan érvényes ez az ülőbútorokra. Ezt akkor tudod legjobban megvalósítani, ha figyelsz a szokásaidra. Ha szem előtt tartod, hogy mire van szükséged a kényelmes és zavartalan élethez. Mit csinálsz ébredés után, mik az esti szokásaid, dolgozol-e otthon, mi a hobbid - és így tovább, a legapróbb részlet is számít.

3. A bútorokkal együtt, vele párhuzamosan a színekről is dönteni kell. Csak akkor lesz jó és kiegyensúlyozott a közérzeted, ha megfelelően összehangolt színekkel veszed körül magad. Sem a harsány, sem a túl sok szín nem alkalmas erre. Törekedj az egyszerűségre: egy-két alapszín a nagy felületekre és ehhez két-három kiegészítő szín. Semmi több.

Ha többet szeretnél tudni a színekről, a helyes színválasztásról, nézd meg ezt a könyvet!

4. Ugyanilyen hangsúlyos feladat a világítás megtervezése. A jó általános világítás, a megfelelően bevilágított terek mellett a barátságos otthon nem nélkülözheti a hangulatvilágítást. Mennyivel marasztalóbb a vendégek számára az esti beszélgetés háttérfények társaságában, mint a központi csillár fényárjában.

A világításról itt is olvashatsz.

5. Azt könnyű felismerni, hogy a textilek döntő befolyással vannak ránk. Minden szobát, helyiséget fel kell "öltöztetni". Függönyökkel, párnákkal, szőnyegekkel, takarókkal. Ezek a kellemes tapintású anyagok teremtik meg a puhaság, a biztonság a melegség érzetét otthonodban.

6. A növények üde színfoltjai, élénk zöldjei felelevenítik a belső tereket is. Ne csak hagyományosan gondolkodj, növény bárhova kerülhet: a konyhától az előszobáig, sőt a fürdőbe is (kivéve ha teljesen ablaktalan).

7. De ez még mindig kevés. Szükség van olyan személyes kiegészítőkre, dekorációkra, tárgyakra is, amelyek csak rád jellemzőek, amelyekhez kedves emlék fűz. Ez a legnehezebb, hogy helyes arányban helyezd el életed ezen rendkívül fontos részeit és ne ess túlzásba.

8. Most már jöhetnek a további finomítások. Szükséges valami, ami változatos, ami izgalmas a szemnek. A különböző anyagok, felületek változatossága inspirálóan hat. A fa selymessége vagy éppen rusztikussága, egy csillár fémes búrája, üvegajtók a szekrényeken, kőborítás a kályha körül, mind-mind segít ebben.

9. Te magad. Személyiséged vidám, szeretetteljes vonásai otthonodban is tükröződnek. Ne félj ezt megmutatni! Engedd, hogy ötletességed, humorod szabadon vezéreljen és otthonod valódi fészekké változik.

Képek forrása: kattints a fotókra!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr147522778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása