Kilenc lakberendezési hiba és hogyan kerüld el!
2015. május 13. írta: tervezzvelem

Kilenc lakberendezési hiba és hogyan kerüld el!

Ahhoz, hogy otthonod igazán harmonikus és praktikus legyen, néhány alapvető szabályt mindenképpen be kell tartani. Ebben a bejegyzésben kilenc hibát és azok korrigálását veszem sorba.

# Első hiba: a helyiség méreteinek figyelmen kívül hagyása

Ez egy eléggé összetett probléma. Egy helyiség berendezésekor mindenkinek vannak elképzelései, talán már ki is nézett egy kanapét vagy szekrényt, amely szemre tetszetős és úgy ránéztében be is fér. Igen, ez meglehet, de mégis nyomasztóvá teszi az összképet. Ez a hiba akkor fordul elő, ha először vásárolsz és utána szeretnél tervezni.

Mi a teendő?

1. Mérd meg a szobát, és légy tisztában a pontos méretekkel!

2. Tervezd meg, milyen bútorokra lesz szükséged! Vedd figyelembe, hogy milyen tevékenységeket folytatsz majd az adott helyiségben és mennyi tároló szekrény kell.

3. Mérd meg az üres szobában (átrendezés előtt álló szoba esetében rajz segítségével), hogy mekkora kanapé, fotel, komód stb. férne el. Ügyelj arra is, hogy 60 - 90 cm maradjon az egyes darabok között a kényelmes hozzáféréshez, közlekedéshez, takarításhoz.

Erről részletesen itt olvashatsz.

# Második hiba: nem szeparált funkciók

Hiába áll rendelkezésedre nagy hely, ha az egyes tevékenységek nincsenek elválasztva egymástól. Így lehet legkönnyebben rendetlenséget és káoszt teremteni.

Mi a teendő?

Oszd fel a helyiséget zónákra! Ha például nappaliról van szó, legyen meg a tévézés, vendégfogadás, pihenés kijelölt helye. Ha mondjuk a nappaliban kevés a hely, de van külön étkező, érdemes ide áthelyezni a vendégfogadás helyszínét. Bútorvásárlásnál pedig ezt figyelembe véve válassz szuper kényelmes (és ha elfér, akár karfás) székeket vagy sarok étkező garnitúrát.

# Harmadik hiba: nem használsz színeket vagy éppen túl sokat vagy túl intenzívet

Semmi sem lehet unalmasabb, mint egy színtelenre hangolt, napfényes szobabelső. Azért írtam a napfényest, mert természetes megvilágításban még szembetűnőbbé válnak a halovány, egysíkú terek. Persze van, aki kedveli a natúr színeket, de ha CSAK ezeket használod, élettelen lesz a kompozíció.

Mindezek ellentéte is hiba. A túl sokféle szín vagy a túl erőteljes árnyalatok idővel zavaróan hatnak rád és gyorsan kiábrándulsz belőlük.

Mi a teendő?

Legalább egy csokor virág vagy más dekoráció, kisebb bútordarab erejéig vigyél üdeséget a szobába. Vagy, ha valóban kedveled a csupa világos megoldást, néhány tárgy legyen erősebb árnyalatú barna, csoki vagy dió színű.

Ha kedveled az erőteljesebb színeket, válassz egyet, maximum kettőt, amelyek jól illenek egymáshoz (pl. türkiz-sötétbarna), alkalmazd kisebb felületen és helyezd őket semleges környezetbe.

Egy helyiségen belül semmiképpen sem legyen három - négy harmonikus színnél több.

A színekről itt többet is találsz.

 

# Negyedik hiba: a szokásaid figyelmen kívül hagyása

Bizony nincs annál kényelmetlenebb, mint ha nincs helye a kedvenc tárgyaidnak vagy ha nem eléggé sötétít a függöny a hálóban, pedig te csak sötétben tudsz elaludni. Úgy érzed, mintha másnál lennél vendégségben. Szép a lakás, de nem neked találták ki.

Mi a teendő?

Amikor berendezel egy szobát, legfontosabb, hogy tisztában légy saját igényeiddel, szokásaiddal. Mikor ébredsz, szereted-e a csendet, milyen hobbid, kedvtelésed van, milyenek a főzési, tévézési szokásaid és így tovább. Mindig ezek figyelembevételével válaszd ki a neked tetsző bútorokat.

Bővebben itt olvashatsz a témáról.

# Ötödik hiba: a fókuszpont hiánya

Csupa egyszerű bútor, semmi izgalom a falfelületeken, a padlón, a függönyökön, szóval minden olyan semmilyen.

Mi a teendő?

Minden helyiségben jelölj ki valamit, ami köré szervezed a teret. Ez bármi lehet: egy érdekes berendezési tárgy, dekoráció, festmény, falnyílás, tapétával, falburkolattal izgalmassá tett falszakasz, gyönyörű gerendázat, egy menő lámpa, egy növény, bármi.

# Hatodik hiba: katalóguslakás

Ha minden bútorodat egy áruházban, egy bútorcsaládból szerzed be, könnyen úgy érezheted, hogy nem haza, hanem egy áruházba jársz pihenni munka után. Sehol egy személyes darab, egy kedves emlék. Mint ezen a képen is. Szerinted ez egy lakásban készült fotó vagy egy lakberendezési áruház szórólapja?

Mi a teendő?

A lakberendezés hosszú folyamat. Időt és energiát kell szakítani rá, hogy megtaláld a Te szívedhez közel álló tárgyakat. Bolhapiacok, eldugott kis boltok, de néha az utca is rejthet kincseket, amiket esetleg Te magad újítasz fel és máris megvan a személyes kapcsolat, a jóleső érzés.

# Hetedik hiba: egyféle világítás használata

Ha csak felső világítást használsz, olyan lesz a lakásod, mint egy iroda.

Mi a teendő?

Törekedj arra, hogy a legkülönbözőbb világítótesteket használd. Más fények kellenek a vendégfogadáshoz, mások az olvasáshoz, munkához és megint mások a tévézéshez vagy egy kettesben töltött estéhez.

Itt olvashatsz részletesen a világításról.

# Nyolcadik hiba: minden bútor a fal mellé kerül

Nem árt, ha van tér egy szobában, de felborul az egyensúly, ha a bútoraidat a fal mellé tolod. A tér szerves egész és arra való, hogy mindenhol ésszerűen használd.

Mi a teendő?

Használd bátran a szoba közepét is! Arra kell azonban figyelned, hogy elég hely maradjon közlekedésre.

# Kilencedik hiba: a kanapé párna nélkül

A kanapé párna nélkül, olyan mintha éppen most költöztél volna be és még nem vettél volna mindent elő a dobozokból. Befejezetlen és cseppet sem barátságos.

Mi a teendő?

Ez igazán egyszerű: párnák, párnák, párnák. És egy pléd is jó szolgálatot tesz esténként.

Képek forrása: https://www.yahoo.com/makers/8-furniture-arranging-mistakes-that-are-sabotaging-117269043760.html

http://www.purewow.com/slideshow/national/12016/The-eight-most-common-living-room-mistakes.htm

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HETI AJÁNLÓ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#1 Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

#2 Előkészületben:

PRAKTIKUM A LAKBERENDEZÉSBEN

Egy könyv azoknak, akik nemcsak szép, de célszerű és jól használható otthonra vágynak.

Berendezési tanácsok, ötletek, hogy elkerüld a hibákat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha kérdésed van vagy elakadtál otthonod berendezésében, keress bátran!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr217456186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása