Az alaprajz jelentősége
2015. január 26. írta: tervezzvelem

Az alaprajz jelentősége

Egy szoba vagy az egész lakás átrendezése előtt MINDIG készíts alaprajzot. Akkor is jó hasznát veszed, ha új lakásba költözöl és nem tudod eldönteni, hogy meglévő bútoraid beférnek-e. Ezért egyáltalán nem ördöngösség (hiszen csak felülnézeti képet, vagyis négyzeteket, köröket kell rajzolnod) és nem elfecsérelt idő. Az egész lényege, hogy pontos méretekkel rendelkezz. Jól beválik a kockás papír, amelyen akár szabad kézzel is könnyen rajzolhatsz. Ne ijedj meg, ehhez nem kell komoly rajztudás! Hiszen most nem az a lényeg, hogy minden szerkezeti elemet berajzolj, hanem a szoba méretei alapján (ajtók, ablakok kijelölésével) tervezd be a bútorokat. Fontos, hogy a méreteket is írd oda!

Természetesen nagyon jó rajzoló programok is vannak, mint például a SweetHome 3D, ami ráadásul magyar nyelvű és letölthető. Gyors és pontos, a végeredményt pedig 3D-ben is megnézheted. Angol nyelvű program rengeteg létezik, én a Roomle-t ajánlanám. Itt regisztráció után tudsz dolgozni.

alaprajz.jpg

Apartment Designs Shown With Rendered 3D Floor Plans

Want a one bedroom with plenty of kitchen space? Then you'll love this plan, which showcases a gorgeous U-shaped kitchen complete with breakfast bar, lots of cabinetry, modern appliances, and granite countertops. A gourmet's dream! As for the rest of the space, the modern furnishings (like that AMAZING rug) and the charming details (large windows, recessed lighting throughout, and a charming balcony) make this space unforgettable.

Most pontokba szedem a helyesen elkészített alaprajz legalapvetőbb előnyeit:

1. Azonnal látod a méreteket. Még vásárlás előtt eldöntheted, lesz-e elegendő hely, nem lesz-e túl zsúfolt az adott helyiség. Pl. milyen méretű kanapé az ideális, mekkora szőnyeg a megfelelő.

2. Láthatod az egyes bútorcsoportokat, hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és azt is, mennyi hely marad közlekedőre és azt még hogyan lehetne hasznosítani. (Fali szekrény, polc, különböző beépítési lehetőségek, egyedi bútorok stb.)

3. Jelöld be a konnektorokat, villanykapcsolókat, fűtőtesteket is, nehogy egy szekrény vagy nagyobb bútor mögé kerüljenek!

4. Megrajzolhatod a járólap kiosztását is. Ez burkolólap vásárlás előtt jól jöhet.

5. Konyha vagy fürdő tervezésénél vedd figyelembe a vízvezeték, a csaptelepek helyét. Ha pedig ez még nem eldöntött és van lehetőséged a beleszólásra, kimérheted, hogy számodra például mi lenne a mosogató ideális helye. Néha csak pár centin múlik, hogy praktikus vagy minden mozdulat zavaró lesz!

6. Több példányban készítsd el a szoba alaprajzát, hogy mindig kéznél legyen egy üres. Ha készen vagy, a bútorokat kivághatod kartonból és szabadon tologathatod, a legjobb megoldást keresve. Ugyanígy tehetsz, ha meglévő berendezésedet szeretnéd átrendezni.

Furniture placement ideas for a corner fireplace!! I've been looking for this forever!

7. Csak egyszer kell pontosan megrajzolni, utána már bármikor előveheted és könnyedén tervezhetsz!

8. Magazinokból kivághatod a beszerezni kívánt bútordarabot, megnézheted ez hogyan mutatna nálad és készíthetsz hozzá üzletlistát is.

Furnishings concept board for an apartment living and dining room.

Ha mégis elbizonytalanodnál, szívesen válaszolok a kérdéseidre: pentekrita01@gmail.com

Hamarosan saját készítésű alaprajzokat is bemutatok, amelyekből hasznos ötleteket szerezhetsz. Például kattints ide, ha a konyhaelrendezések érdekelnek.

Amikor lakberendezésről beszélünk, a tervezés alapja az igényfelmérés, a funkciók meghatározása kell legyen. Ezekből születik az alaprajz. A végeredményt pedig a színekkel öltöztetjük "szép ruhába". Szeretnél többet is tudni a színekről? Alapvetően meghatározzák és befolyásolják hangulatunkat, ezt már bizonyára sokszor tapasztaltad Te is. Nem mindegy tehát, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide!

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi, kövess a Facebookon is.

Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr637109539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása