Milyen stílus illik hozzád? 1.
2014. november 07. írta: tervezzvelem

Milyen stílus illik hozzád? 1.

Lakásunk berendezésekor, átalakításakor az egyik legfontosabb szempont, hogy egységes stílusban tervezzük, terveztessük meg. Sokaknak jelent ez problémát, mert nehéz elképzelni, hogy a külön-külön szép darabok hogyan mutatnak majd együtt. Vagy a meglévő bútorok, kiegészítők közül mit kellene kicserélni, esetleg csak másik helyiségbe áttenni, hogy az összkép kellemes legyen.

Ebben a bejegyzésben a leggyakoribb stílusok közül válogattam. Felsorolom általános jellemzőit, színeit, a hozzá illő bútorokat - egy-két jellegzetes kép bemutatásával. Remélem, mindenki megtalálja a kedvére valót és segítséget jelent azoknak, akik éppen a tervezés szakaszában vannak.

Ülj le egy kávé vagy tea mellé, hunyd be a szemed és képzeld magad elé, milyen környezetben éreznéd otthon magad.

Paris is always a good idea. Coffee, too.

A romantikus stílus

Ha ezt a stílust kedveled, elmondhatod magadról, hogy gazdag a fantázia- és érzelemvilágod, szereted a kreatív megoldásokat, a meghitt pillanatokat, mindenhez ragaszkodsz, amihez valamilyen emlék fűz. Szereted a régi, kedves, nemes anyagból készült tárgyakat és közel áll hozzád a természet is. Ha teheted, legalább egy tenyérnyi helyen vagy az erkélyen virágokat, fűszereket nevelsz. Kedvenc évszakod a tavasz minden virágával. Kedvenc helyed lehet Provance, Toscana, a mediterrán világ.

Mindenképpen olyan otthonra van szükséged, amelyből árad a melegség, otthonosság, puhaság. Sok apró tárgyad ízlésesen elrendezve, fények, visszafogott színek jellemzik lakásodat.

Színek, anyagok: fehér, világos árnyalatok, pasztellek. Meleg, halvány bézsek, lágy bőr- és krémszínek zöldekkel, kékekkel. A minták közül az apró virágos, kockás, csíkos és csipkés jöhet számításba. Len és vászon, természetes anyagok, bársony, sok fa. Meleg padlóburkolatok, régi hajópadló. Kovácsoltvas, könnyed formavilág. Gyertyák, sok meleg fény, kandalló vagy kályha.

Bútorok: lehetnek antik hatásúak, fából készültek, ívelt, gömbölyded vonalvezetésűek. Sok párna, takaró, buggyanó függönyök, rongyszőnyegek, keleti szőnyegek, kelmék, némi fodor. Rolók, spaletták. Virágok agyag kaspóban. Fonott kosarak, ládák. Komódok, kisbútorok. Kisebb, kuckó jellegű terek.

Beautiful Living Style: Colors For Staging Your Home For Sale

When you select a look or a motif for a room, repeat it in creative ways...Note how the fresh cut flowers mimic the flower printed pillows. Space Guru Approved!

A modern és minimalista stílus

Úgy érzem, a két stílus nyugodtan összevonható. Mindkettő sajátossága a letisztult forma, kiugró szögletesség és ívelt vonalak egymás mellé helyezése. Világos, átlátható terek, kevés bútor. Egyszerűség, funkcionalitás. A modern barátságosabb, a minimalista sokaknak túl egyszerű, életszerűtlen, steril. E stílusok kedvelői szeretik a technikát, ez a lakásukban is megjelenik. Racionálisak, rugalmasak, szeretik a szabadságot. Érdeklődnek az újdonságok iránt, kedvelik a praktikumot, kényelmet. Évszakban a tél és az ősz jellemzi, városa New York.

Színek, anyagok: barnák, feketék, szürkék, fehér és bézs árnyalatok. Fémek, bőr, kő, üveg, műanyag. Sima fa felületek. Mozaik csempe, természetes kő falburkolatok. Fémes csillogású tapéta, amely egyben dekoráció is. Ipari formák. Lapfüggöny, földig érő sima függönyök vagy a függöny teljes hiánya. Teljes falat betöltő ablakok. Hosszú szálú szőnyegek. Modern festmények, design tárgyak. Falfülkék, rejtett spot világítás. Tolóajtók. Japános elemek.

Bútorok: tiszta vonalvezetés, szögletesség. Lehetőleg minél kevesebb legyen, ezek azonban lehetnek nagyobb darabok, pl. sarokkanapé, hatalmas búrájú állólámpa.

Minimalist living room w/ white leather sofas & modern fire place

*modern bathroom design, minimal interiors*   | Rue du chat qui Pêche  | Where design meets motherhood

Retró a lakberendezésben

A '60-as, '70-es, '80-as évek stílusa. Mindent elmond róla a Hair c. film. Az örök fiatalság szimbóluma. Ha kedveled a hippik világát, vagány és lázadó vagy, ez a te stílusod. Személyiséged vidám, könnyed, humoros. A nyár a te évszakod minden pezsgésével, nyüzsgő bulijaival. Szereted a természetközelséget, akár egy sátorban is otthon érzed magad.

Színek, anyagok: Erőteljes, kavargó színek keverednek népi motívumokkal, gazdag ornamentikával. Narancs, türkiz, lila, királykék, kivi, piros, pink, amelyek jól kiegészítik egymást. Mozgalmas, de nem zavaró. Lekerekített idomok, csőváz. Stilizált virágminta, kör, hullám, geometria, farmer. Lakkozott fa felületek, műbőr, műanyag, szőrme. Nagymintás függönyök. Színes fények.

Bútorok: műanyag ülőkék, szekrénysorok. Bizarr állólámpák. Nagyméretű dohányzóasztalok, írószekrény. Régi lemezjátszó bakelitlemezekkel. Fémlábú fotelek, asztalok.

boho chic living space... look, there's my fiddle leaf ficus all grown up!  I love my flf!  who's a pretty plant?  you are!

Beautiful Mid Century furniture at Modern Times in Fitzroy. Photo- Eve Wilson for The Design Files. Via @thedesignfiles

Legközelebb folytatom, továbbmegyünk az art deco, a klasszikus és a keleti lakberendezés világába.

Képek: Pinterest

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr236873171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása