Színhatások - fekete-fehér
2014. október 12. írta: tervezzvelem

Színhatások - fekete-fehér

Sophisticated Design Black & White Interiors: 10 Black And White Living Room Shelving 665x887 Black & White Interiors Pict 14 – Interior Design and Decorating Ideas | getitcut.com

A színeket soha nem önmagukban, hanem egymással kölcsönhatásban szemléljük. De mi történik, ha kivonjuk a színeket, ha lecsupaszítjuk a látványt feketére és fehérre? Hogyan hat egymásra ez a két ellentétes szín? Következzen itt példaként néhány kép (néhány éve készítettem), a maga egyszerűségében és drámaiságában. Nézzük mennyire figyelemfelkeltőek, egyben pontosak és konkrétak. Semmi túlzás, csak a lényeg.

Fák 004.jpg

Fák 006.jpg

 

 

 

 

                                                                              

Fák 002.jpgFák 008.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Havas kert.jpgFák 012.jpg

A fekete súlyosságát bevilágítja a fehér vakító tisztasága. Felemeli és kiemeli. A szürke pedig tompítja az összhatást.

És hogyan alkalmazzuk ezt a két színt a lakásban? Mindenképpen óvatosan és átgondoltan. Mert amennyire elegáns megjelenésűek, ha megfelelő arányban vannak jelen, ugyanannyira kelthetnek komorságot (fekete esetében) vagy sterilitást (a fehér szín esetében).

Jó ha tudjuk: a fekete átlátszatlan, súlyos hatású, ugyanakkor statikus ezért betöltheti a nyugvópont szerepét is egy világos környezetben. A fehér lebegő, átlátszó, könnyű, éppen ezért mozgalmas, sugárzó és súlytalan. Míg a fehér a térben előre nyomul, a fekete visszahúzódik. Szembetűnő mélységi hatások érhetők így el.

A feketét legjobban a fehér tudja bevilágítani, hajlékonnyá, alakíthatóvá tenni. Mégis ritka, ha a két szín pusztán önmagában szerepel. Sokkal lágyabb a hatás, ha bézsek, meleg földszínek (a leghalványabbtól a közepes tónusokig) jelennek meg mellettük. Erős benyomás kelthető, ha fekete-fehér környezetbe egyetlen élénk színt csempészünk: zöldet, narancsot vagy vöröset. Ez lehet egy hangsúlyos bútor, amelyre fel szeretnénk hívni a figyelmet.

Nézzünk ismét példákat, ahol az összbenyomás kellemes és megnyugtató, egyben elegáns is.

modern-home-theater-room-interior-flat-screen-tv-brown-wall-31863397.jpg house-livingroom-design-by-mohamedmansy.jpg

 
best-tips-in-getting-good-home-furniture-commercial-property-guide558-x-482-39-kb-jpeg-x.jpgambiente-decorado-4.jpg

 

Még egy érdekesség: a fekete-fehérrel egyaránt kifejezhetünk férfiasságot és nőiességet. A fenti képeken inkább a férfias stílus uralkodik, most következzen néhány nőies.

 images.jpg d49946d828f903807994962dd739095e.image.1165x900.jpg

furniture-1.jpg

Erősíthetjük a nőies jelleget a textilek puhaságával, a lágyan omló függönyökkel, plédekkel, gazdagon mintázott párnákkal, a lekerekített formákkal. Férfiassá tesznek viszont a szögletes bútorok, a bőr, a sima üveg felületek, sokszor a szimmetria és a mértani alakzatok.

De a fekete-fehér gazdagíthat egy ódon, klasszikus stílusú lakásbelsőt is. Legegyszerűbb, ha régi családi fotók kerülnek a falra, mint itt is.

pictures-31068-m.jpg

vitrine-753609-m.jpg

Képek: saját felvételek, illetve SXC free images, Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr876784823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása