Mit mond el rólad az otthonod?
2022. március 22. írta: tervezzvelem

Mit mond el rólad az otthonod?

Te is feltetted már a kérdést: tükrözi az otthonom az egyéniségemet? Mi az a plusz, amit magamból adok és amitől jól érzem magam? Sikerült-e megvalósítanom, amit szerettem volna? Állj meg egy pillanatra és nézz körül. Nem is gondolnád, de sokszor a legtöbb feszültséget közvetlen környezeted okozza, pontosabban annak rossz, nem a te igényeidnek megfelelő kialakítása. Ebben a cikkben összefoglalom és bemutatom azokat a "titkos összetevőket", amelyek segítenek felismerni a mozgatórugóidat és azt, hogy mitől érezheted otthon magad.

Semmi fakszni, csak őszintén!

A legjobb módja, hogy tisztán láss, ha fényképeket készítesz. Visszanézve sokkal szembetűnőbb lesz, hol kell változtatni: itt túl nagy a rendetlenség, ott valami hangulatos darabnak kellene megjelenni, amott pedig elkelne egy frissebb szín. Lehet, hogy nincs elég időd és azért alakult így, azonban a befektetett munka sokszorosan térül meg. Ha ugyanis változtatsz külső környezeteden, az rád is pozitív hatással lesz. Nyugodtabb leszel, jobban tudsz koncentrálni, könnyedebben veszed a mindennapi kihívásokat.

A tér mint szervező erő

Minden otthonra, minden családra egyedileg jellemző, hogy az egyes tevékenységekre mekkora teret szánnak. Jól jelzi ez a fontossági sorrendet. Inkább társaságkedvelő vagy? Akkor nálad a nappali vagy a konyha a központi mag, erre fordítsd a legtöbb figyelmet. Ha szereted az egyszemélyes kikapcsolódást, valószínűleg a belsőbb terek, dolgozószoba, hálószoba válik számodra fontossá. Látni kell azonban azt is, hogy nem mindig tudjuk ezt az igényeinknek megfelelően alakítani és ez feszültséghez, rossz közérzethez vezet. 

Mit kezdjünk egy rossz alaprajzú, nem megfelelően kialakított lakással? Sokszor merül fel az igény, hogyan lehetne jobban kihasználni a lakás tereit és hogyan lehetne a meglévőket funkcionálisabbá, kényelmesebbé tenni. Néha elegendő egy-egy fal vagy falszakasz kibontása és máris tágasabb hatást érhetünk el, máskor viszont az ajtót, esetleg ablakot kell áthelyezni, hogy jobban berendezhető legyen a szoba. Ez mindig az adott alaprajztól függ.

Bár az egyéni igények nagyon eltérőek lehetnek, mégis az legyen az alapszabály, akkor működik legjobban az egyéni és a családi élet is, ha arra törekszel, hogy a lakás közösségi terei és a személyes terek jól elkülönüljenek egymástól, ha mindenki megtalálja a számára kedves teret, ahol biztonságban érezheti magát. Egy példával, az alábbi képpel tudnám ezt legjobban szemléltetni, ahol a folyosó szerencsésen osztja ketté a házat:

terszervezes.png

A rend és a rendetlenség

Alapvetően mindenki törekszik a rendre, de mindenki másképp közelít hozzá. Van, aki csak a felszínen mozog, látszólag minden rendben van, de ki ne nyisd a szekrények ajtaját! És van, aki nem annyira rendezett a látható helyeken, de amit eltett a fiókba, azt szépen összehajtogatta. A rendhez való viszony folyamatos fejlődés, átalakulás, amely a személyiségedet is megváltoztatja. 

Ha mindennek megvan a maga helye, ha elegendő szekrényed, tárolóhelyed van, sokkal könnyebb lesz rendet tartani. Mert nem a rendrakás számít, hanem, hogy mennyi ideig tudod azt fenntartani. Éppen ezért, ha azt látod, kezd eluralkodni a káosz, először azt vizsgáld meg, hogy mennyi a lakás tároló kapacitása, aztán, ha kevésnek találod, nézd meg, hova kerülhetne még szekrény. Erről itt találhatsz kreatív megoldásokat.

Sokszor időhiány okozza a rendetlenséget. Ez azért rossz, mert ha sok a munkád, eleve feszültebb vagy, és erre még az otthoni rendetlenség is rátesz egy lapáttal. Azonban sokszor észre sem veszed, hogyan folyik ki a kezedből az idő: kicsit telefonálsz, kicsit internetezel, kicsit főzöl, kicsit a gyerekkel játszol és máris eset 9 van, akkor meg kinek van kedve hozzá? Ilyenkor segít a koncentrálás: ha azt mondod, hogy ebben a fél vagy egy órában csak azzal foglalkozol, hogy elpakolj, meglátod milyen sokat haladsz előre. Ezzel a szorongás is csökken és másnap nagyobb kedvvel vágsz bele újra. Már az is segít, ha átlátod, hogy milyen tevékenységre mennyi időt fordítasz és hogy tényleg kell-e annyi.

Színek

Ha egyszerre túl sok információt kell feldolgoznunk, nem érezzük jól magunkat. Ugyanígy vagyunk a színekkel is. Ha túl sok van belőlük, zavaróvá, nyugtalanítóvá válnak. Törekedj arra, hogy három-négynél ne használj többet, így környezeted nyugodt lesz és hívogató. Azonban könnyű hibázni is, könnyen válhat unalmassá. Viszont ha az a néhány szín a legkülönbözőbb felületeken, textúrákon jelenik meg, máris izgalmat viszel a térbe. Tovább fokozhatod ezt a hatást, ha a világosak mellé ellenpontként beviszel egy kontrasztos színt, feketét vagy más sötét árnyalatot, de csak kis mennyiségben.

Ha valami újat szeretnél otthonodban, nem feltétlenül kell rögtön nagy dolgokra gondolni, először nézd meg, mi zavar legjobban, mit tehetsz ellene, min változtathatsz. Ha elakadnál és lenne még néhány szakmai kérdésed, mielőtt belevágsz, keresd fel a honlapomat és kérdezz bátran!

Tetszett a cikk? Tovább tájékozódnál lakberendezés témában?

Kérd az otthontervezésről szóló ingyenes anyagomat!

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

Képek forrása: saját, illetve kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2617782268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása