Így alakítsd ki a nappali funkcióit, ha kicsi a tér
2022. március 25. írta: tervezzvelem

Így alakítsd ki a nappali funkcióit, ha kicsi a tér

A nappali a családi élet fontos színtere, sokféle elvárásnak kell megfelelnie és egyszerre több funkciót kell betöltenie. Manapság új építésű lakások esetén nagyon elterjedt, hogy egy légtérbe kerül a konyhával vagy itt kell megoldani az étkezést is. Sokszor azonban a méretezés nem éppen ennek megfelelő. Mai cikkünkben arra keressük a választ, hogy mit kezdhetsz egy hosszú és keskeny térrel, ahol konyhát, étkezőt és nappalit kell kialakítani.

Milyen funkciókat kell betölteni egy nappalinak?

- társalgás

- pihenés, kikapcsolódás, tévézés

- közös játék a gyerekekkel

- vendégfogadás

- étkezés

- tárolás

Az alábbi nappali mindössze 23 m2 a konyhával együtt, ráadásul az arányok meglehetősen elcsúsztak, ezt láthatjátok az alaprajzon is. 

dia1_3.PNG

Az elrendezést nem könnyítette meg az sem, hogy a helyiség kanapé melletti oldala végig üveg. 

dia2_3.PNG

Vegyük sorra, hogyan változtathatsz az előnytelen adottságokon színekkel, világítással, optikai lehetőségekkel. Nézzük meg ezt egy példán keresztül, amit plusz ötletekkel is kiegészítettem.

dia3_2.PNG

Egy ilyen arányú tér berendezésével csak akkor boldogulsz, ha nem aprózod el, ha nem tervezed túl. Az első variációban még kanapé és fotel szerepelt, azonban már ez is több helyet foglalt, mint egy közepes méretű sarokkanapé. A sarokkanapé azért is jó választás, mert egy kicsit befordul a térbe, nem simul szorosan a falhoz, távlatot ad a helyiségnek. Ha a kényelmi szempontokat nézzük, akkor is ez a legjobb választás.

dia4_1.PNG

Mivel a kanapé a térhez viszonyítva kicsit nagyobb, a többi bútornak már sokkal könnyedebbnek kell lenni. Ezt például azzal is elérheted, ha a szekrényeket falra szereled. A fenti képen egy olyan variációt láthattok, ahol a tévé alá csak egy keskeny fali fiókos elem került. A nagyobbik szekrény a szoba legtávolabbi helyét foglalja el, ahol már kevésbé feltűnő.

A könnyedséget, átláthatóságot fokozza, ha sima, fényes felületeket használsz, üveget, tükröket vagy áttetsző berendezési tárgyakat.

dia5_1.PNG

Hosszúkás helyiség esetében mindig célszerű valamilyen bútorcsoportot a térbe helyezni. Itt például a konyha lezárásaként egy kis pult kanyarodik be, a másik oldalon pedig egy étkezőasztal. Ezzel a főzés és a pihenés helyét elválasztottuk egymástól és a hosszú teret kisebb zónákra osztottuk.

dia11.PNG

dia6_1.PNG

Ebben a térben nincs helye a nagy mélységű bútoroknak. Mivel az egyik hosszanti falon egy pillér ugrik elő, célszerű ide csoportosítani a szekrényeket, így jobban belesimulnak a falba és marad elegendő hely az erkély megközelítéséhez.

dia7_1.PNG

Nagyon fontos, hogy a központi lámpán túl többféle világítási lehetőséggel élj. Hangulatossá, otthonosabbá teheted a nappalid, ha este lágyabb fényekkel tudsz játszani. Itt ezt egy körbefutó gipszkartonnal és spotokkal oldottuk meg.

dia8_1.PNG

Hosszúkás helyiség esetében gyakran alkalmazott trükk, hogy a rövidebb falat sötétebbre festik, így javítva az arányokon. Itt viszont az ablak miatt erre nem volt lehetőség, ezért a kanapé mögötti hosszanti falra egy poszter került, ami fókuszpontot ad és eltereli a figyelmet a nappali rossz arányairól.

dia10.PNG

+1 ötlet: nagyon jól mutat, ha a falszín megegyezik a polc színével, ettől sokkal légiesebb lesz a látvány.

dia9_1.PNG

Az alacsony, világos bútorok tágítják a teret. Ugyanezt a hatást érheted el nagy és világos szőnyeggel is.

Egy másik lehetőség, jó ötlet, ha a rövidebb falszakaszt nem foglalja el teljes egészében az ablak, körbeveheted polcokkal, ezzel csökkentve a helyiség mélységét. Másrészt a hosszanti elemek felfele irányítják a tekintetet, a keresztben elhelyezett polc miatt pedig szélesebbnek is tűnik a szoba.

 

Remélem sikerült hasznos ötletekkel szolgálnom. Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is!

 

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

Tervek: saját, fotók a megrendelőtől,

illetve a többi kép forrásához kattints a fotókra.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1517786924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása