Hogyan tudod növelni a teret?
2018. augusztus 31. írta: tervezzvelem

Hogyan tudod növelni a teret?

A lakás persze nem lesz nagyobb, bármennyire is szeretnéd, viszont ügyes trükkökkel, rendszerezéssel, megfelelő színekkel a tér nagyobbnak látszik, mint valójában. Biztosan voltál már olyan lakásban, ahol meglepődtél, amikor megtudtad, hány négyzetméter, mert nagyobbnak gondoltad. Hát itt van a lényeg, hogy megtaláld azokat a fogásokat, amelyekkel ezt elérheted. Nézzük, hogyan kezdj hozzá!

Rendszerezés, szelektálás

Ez az, amit nem lehet elégszer elmondani: amíg nem szabadulsz meg a felesleges holmiktól, ne várd, hogy jól érzed magad otthon. Persze minden háztartásban vannak felesleges, ezért-azért őrizgetett dolgok, amik ha nincsenek szem előtt, nem is akkora probléma. Viszont ha nap mint nap ebbe ütközöl, ezért nem férsz el, akkor ideje megválni tőlük.

Bontsd részekre a feladatokat, amikor csak lehet!

Legegyszerűbben úgy érheted el a kívánt célt, ha egyszerre egy dologra koncentrálsz. Jó módszer ez a rendrakásnál és a tárolás megtervezésénél, amikor eldöntöd, hogy melyik helyiségben mit szeretnél elhelyezni. Kategorizáld a dolgaidat és válaszd ki közülük a megtartandókat. De vannak olyan feladatok is, amelyeknél a lakás egészét kell nézned. Például, ha a lakás színeit tervezed meg vagy az ajtókat gondolod újra, ezeknek egységesnek kell lenni.

Ajtók

Amikor egy lakásban szűk a folyosó és még az ajtók is ide nyílnak, megfontolandó a tolóajtók kérdése. Velük sokkal átláthatóbb, tágasabb lesz a tér. Ahol pedig nem érzed szükségét ajtónak, meg is szüntetheted.

Emeld ki az ablakokat!

Minél több látszik egy ablakból, annál tágasabb lesz a tér. Ezért használj inkább fehér vagy nagyon világos, minta nélküli fényáteresztő függönyt, sötétítőt pedig csak akkor, ha nincs redőny vagy spaletta.

Világítás

A mennyezetre irányított fénnyel optikailag meg tudod növelni a belmagasságot. Ha a fény a falakat éri, az egész tér tágasabbnak tűnik. Használj több lámpát, hogy minden szöglet egyenletesen legyen megvilágítva.

Helyes bútorozás

Bár elsőre jó ötletnek tűnik, hogy a bútorokat a fal mellé tolod, mondván, így a szoba közepe üres és tágas. Viszont pont ettől lesz raktár jellege az egész szobának. Kisebb alapterület esetén is nyugodtan befordíthatsz a  térbe egy alacsonyabb polcot vagy térelválasztóként használhatod a kanapét.

Na ilyen, amikor használják a teret:

Szintén szűkíti a teret a nagyméretű szekrénysor. Helyette sokkal praktikusabb egy "láthatatlan" beépített szekrény. Mitől lesz láthatatlan? Attól, hogy szinte belesimul a térbe, mert padlótól a mennyezetig ér, és színe is harmonizál a fal színével. Legjobb, ha van egy beugró, de ennek hiányában is biztosan találsz olyan falszakaszt, ahova kényelmesen elhelyezheted. Mellesleg egy csomó mindent elnyel majd.

Íme egy példa a "láthatatlan" szekrényre:

Emeld fel!

Szerencsés, ha nagy a belmagasság, mert galériával valóban nyerhetsz plusz négyzetmétereket.

De ha erre nincs lehetőség, válassz lábakon álló bútorokat, amelyek levegősebbé teszik a helyiséget.

Vagy emeld fel a polcokat, amelyek felfelé irányítják a tekintetet.

Ne aprózd el!

Nagy munka a falbontás, de sokszor mégis ez a megoldás. Például ha sok az apró helyiség vagy eleve rossz az elrendezés.

Ugyanez a szabály érvényes a dekorációra is, mert bármennyire szép és rendezett egy szoba, a sok apró csecse-becsével tönkreteheted az egészet. A túl sok nyitott polccal is hasonló eredményt érhetsz el, különösen a konyhában.

Viszont használhatod jól is a nyitott tárolást, ha módjával élsz vele. Íme például a "függőleges" éjjeliszekrény, sok-sok zárt tárolóval kiegészítve:

Kerüld a feltűnő színeket!

Jó színválasztással nagyon sokat tehetsz a tér tágasabbá tételéért. Alapvetően válassz világos színű falakat, de például egy keskeny helyiségben nyugodtan színezd sötétebbre a rövidebbik falszakaszt, hogy javíts a szoba arányain. Kattints ide és tudj meg többet a színek téralakító hatásáról. 

Nagyon fontos, hogy az egész szobát ne fesd sem túl harsányra, sem túl sötétre. Tartózkodj a nagy mintájú anyagoktól is. 

Kontrasztos színhasználattal ügyesen játszhatsz a szoba tér arányaival. Itt például a sötétebb alsó szekrények magukra vonják a figyelmet, a felső szekrények és a csempe fehérsége pedig sokkal tágasabbá teszi a konyhát.

Jelöld ki szőnyeggel a tér határait!

Kisebbnek hat egy bútorcsoport, ha szőnyegre helyezed. A szőnyeggel el is különítheted egymástól a szoba különböző funkcióit.

Képek forrása: kattints a fotókra

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7214213533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása