Milyen az ideális tanulósarok?
2018. augusztus 18. írta: tervezzvelem

Milyen az ideális tanulósarok?

Hamarosan itt az ősz, elkezdődik újra az iskola, bármennyire szeretnénk is késleltetni. Éppen ezért nem árt már most gondolni arra, hogy minden készen álljon szeptemberre. Jó alkalom ez egy kis szanálásra, rendszerezésre, a gyerek tanulóhelyének felfrissítésére.

Nyugodt körülmények

A tanulósarokban ne vonja el semmi a figyelmet a tanulástól, ezért kerüld az erős színeket. Legjobb, ha a gyereknek saját szobája van, de ha erre nincs lehetőség a nappali egy csendesebb sarkába állítsd az íróasztalt. Lényeg az, hogy állandó helye legyen.

Megfelelő világítás

A tanulósarok és a tanulás szempontjából elsődlegesek a fényviszonyok, értve ez alatt a természetes és a mesterséges világítást. Ha ez nem megfelelő, a szem elfárad, megfájdulhat a gyerek feje, sőt hosszú távon látásromlás is bekövetkezhet.

A természetes fénynek jobbkezes gyerek esetében balról kell érkeznie, balkezesnél pedig jobbról. Ezt egészíti ki az íróasztal lámpa, amely állítható magasságú, forgatható fejű legyen.

 

Megfelelő méretű asztal és szék

Az íróasztalnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy elférjenek rajta a tanszerek, egy lámpa, néhány mappa és tartó, az aktuálisan használt tanszerekhez (a többi inkább polcon legyen), adott esetben számítógép vagy laptop. Magassága akkor megfelelő, ha az asztallap megtámasztja az alkart és egyenes derékkal ül mellette a gyerek.

Ugyanilyen fontos egy jó és kényelmes szék, amely segíti a helyes testtartást. Ha a gyerek a széktámláig hátra tud csúszni, talpa pedig a földön van, a szék ideális. Ezért praktikusak az állítható székek, amelyek magassága a gyerek növekedésének figyelembevételével változtatható.

Rendezetten!

Itt következnek azok a képek, amilyennek soha nem látod a gyerek asztalát :) Abban tudsz neki segíteni, ha gondoskodsz a megfelelő mennyiségű tárolóhelyről, amelyek elég változatosak ahhoz, hogy legyen hely a tollaknak, ceruzáknak, füzeteknek, könyveknek, jelölő címkéknek és a többi apróságnak.

Jó, ha  az asztal fölött polcok vannak, ha van egy parafa tábla, ahova a gyerek kitűzheti aktuális teendőit, órarendjét. És az is rászoktatja a rendre a csemetét, ha ezeket a tartókat-tárolókat együtt választjátok ki vagy készítitek el, az ő ízlésének megfelelően.

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr10014186453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása