Így válassz beltéri ajtót!
2018. június 26. írta: tervezzvelem

Így válassz beltéri ajtót!

Ahogy a bútorok, úgy az ajtók is meghatározó darabjai otthonod berendezésének. Sokkal nagyobb mértékben befolyásolják a lakás hangulatát, egész megjelenését, mint azt elsőre gondolnád. Éppen ezért, ha új ajtókat, ablakokat szeretnél, gondold át a következőket.

Anyagválasztás

Az olcsó dekorfóliás ajtók azoknak jelentenek jó választást, akik nem gondolkodnak hosszú távban. Megjelenésük igazodik a divathoz, a legkeresettebb színekben és szabványméretben készülnek. Viszont ha tartósabb anyagot szeretnél, válaszd a CPL felületű ajtókat. Itt a tartósabb kialakítás mellett nagyobb a szín és mintaválaszték, és egyedi méretben is rendelhetők.

Igazán egyedi darabok a fafurnéros ajtók, ahol élvezheted a természetes fa szépségét. Az esetleges sérülések könnyen kijavíthatók, tetszőleges színre pácolhatók. Nemcsak klasszikus változatban készülnek, hanem jól igazodnak modern berendezésekhez is.

Szintén egyedi megjelenésűek a keret nélküli avagy fa-, illetve acélkeretes, homokfújt üvegajtók. Sok természetes fényt juttatnak a helyiségbe, valamint kialakításuktól függően kiválóan illenek a klasszikustól a legmodernebb lakberendezési stílushoz is.

Aki karakteres nyílászáróra vágyik, válasszon porfestett beltéri ajtót. Felülete egyenletes és ellenálló, valamint a RAL színskála teljes színkészlete áll rendelkezésre, amely több mint 200 színt jelent.

Mihez illeszkedjen?

Ha kiválasztottad, milyen legyen az ajtó anyaga, következhet a szín meghatározása. Hogyan is történjen ez? A legjobb, ha a padlót veszed alapul. Például, ha mind a járólap, mind az ajtó fa vagy fa mintázatú, a padló legyen a sötétebb és ennél több árnyalattal világosabb az ajtó. Hiszen a kontraszt hatás mindig izgalmas. Egy halványabb ajtóval levegősebbé, világosabbá is teheted a helyiséget. Viszont ha hasonló árnyalatokat választasz padlóra és ajtóra, könnyen válik egysíkúvá a lakás összképe. Ráadásul két hasonló, de mégsem egyforma szín sokszor üti is egymást.

Ha kis méretű helyiségbe vagy lakásba sötét ajtót szeretnél, tegyél mellé fehér keretet és a fal is világos legyen. Így elkerülheted a nyomasztó hatást.

Elsősorban modern stílusnál érvényesül az azonos mintázatú ajtó és padló. A kívánt hatás miatt nagyon kell ügyelni a kiegészítő színekre.

Íme még néhány példa kontrasztos színválasztásra.

Kislakásoknál gyakori, hogy az ajtók számára is szűkös a hely. Ilyenkor célszerű számításba venni a tolóajtókat lehetőségét. Erről a témáról itt olvashattok bővebben.

Szívesen olvasnál még praktikus ötletekről?

Azok számára, akik szeretnék átrendezni és praktikusan alakítani otthonukat, egy hasznos tudáscsomagot állítottam össze. Nyelvezete közérthető, így lépésről-lépésre követheted, mit és hogyan kell csinálnod.

Mit tartalmaz a csomag?

- egy e-könyvet: PRAKTIKUM A LAKBERENDEZÉSBEN, amelyet kinyomtathatsz. Terjedelme 107.oldal

- és egy nyomtatott könyvet: OTTHONUNK SZÍNEI, sok illusztrációval. Terjedelme 64 oldal

Mikor hasznos ez számodra?

Ha szeretnéd tudni, mitől lesz jól működő és praktikus az otthonod. Ajánlom azoknak is, akik most ismerkednek a lakberendezés alapjaival és egy kötetben összegyűjtve szeretnék megtalálni a legfontosabb információkat, legyen szó a bútorok méretéről, az alaprajz elkészítéséről vagy az ergonómiáról. A megszerzett ismeretek segítségével aztán Te magad is bátran belevághatsz a lakberendezésbe.

Mi az, amit megtudhatsz belőle?

  • hogyan mérd fel az igényeidet,
  • hogyan oldd meg a tárolás kérdését,
  • hogyan találd meg a helyes arányokat,
  • hogyan lesznek praktikus kialakításúak az egyes helyiségeid (különös tekintettel a konyhára, fürdőre, nappalira),
  • milyen kihasználatlan helyeket fedezhetsz fel a lakásban,
  • milyen a jó világítás,
  • hogyan dekorálj a praktikum jegyében

Kattints ide a részletekért!

Ha tetszett az összeállítás kövess a FACEBOOK-on is!

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4514059984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása