Hasznos szempontok étkező kialakításához
2017. december 03. írta: tervezzvelem

Hasznos szempontok étkező kialakításához

Az étkező, akárcsak a nappali, a lakás központi helye. Sőt, talán még inkább, hiszen nemcsak az ebédek, vacsorák színhelye, hanem igazi közösségi tér: baráti-családi beszélgetések, kártyacsaták, munkavégzés, tanulás és különböző hobbik színtere, hogy csak néhányat emeljek ki a legjellemzőbbek közül. És hogy mindez nyugalmasan, magától értetődően történjen, tervezésre, a megfelelő körülmények megteremtésére van szükség. Hogyan is történik ez?

Az étkező helye a lakásban

Az étkező stílusát, berendezését nagyban befolyásolja, hogy hol helyezkedik el a lakásban. Leggyakrabban a konyhában találkozunk vele. Azonban ebben az esetben is fontos, hogy a két funkció, főzés és étkezés valamiképpen elkülönüljön egymástól. Kerülhet ide eltérő falburkolat, szín vagy ha van hely, egy elválasztó pultszakasz, ami tálalóként is szolgálhat. Egyéb térelválasztó megoldások, például alacsonyabb parapet fal, építészeti elem, polcok, növények is szóba jöhetnek.

Egyre gyakrabban kerül azonban az étkező a nappaliba vagy az egyterű konyha-nappali részeként jelenik meg, ideális esetben mintegy elválasztva a két területet. Sokszor a lakás beosztása miatt a nappalihoz kapcsolódó hallban kap helyet. Itt is, amennyire lehet, törekedjünk az intimitás, szeparáltság megteremtésére, hogy étkezéseink, együttléteink ne egy átjáróházhoz hasonlítsanak.

Az étkező helyének kiválasztásakor a legfontosabb szempontok:

- lehetőség szerint ablak közelében, vagyis megfelelően szellőztethető és világos legyen

- legszerencsésebb a lakás déli, délkeleti vagy délnyugati részét választani

- a mesterséges világítást, a függőlámpát az asztal mértani középpontjában kell elhelyezni, és inkább meleg fényű izzót válasszunk

- nyugalmas környezet

- néhány dekorációs elem, növények elhelyezése 

Méret és burkolatok

Az étkező méretét a családtagok száma, illetve a vendégfogadás gyakorisága és a vendégek száma határozza meg. A méretezést összefoglaltam egy ábrán, amely a leggyakoribb formákat és méreteket jeleníti meg.

etkezok.jpg

 

Az étkező burkolatát célszerű a lakásban elfoglalt helyéhez igazítani, vagyis ha a konyhában alakítottuk ki és a konyha hidegburkolatú, legyen itt is ugyanilyen padlólap. Általában kedvelik a hidegburkolatot, mert könnyű tisztán tartani, azonban ma már léteznek jól tisztítható, vízálló laminált padlók, amelyek sokkal barátságosabbá teszik az étkezőt is.

Bútorok

Az étkezőasztalt és székeket célszerű garnitúrában megvásárolni, mert nemcsak formailag állnak összhangban, hanem méreteikben is. Az asztal ideális magassága 72-75 cm, a szék ülésmagassága pedig 44-46 cm közötti legyen. Lehetőleg karfa nélküli legyen, mert így kényelmesebb az étkezés, támlája pedig jót támassza meg a hátat. Vásárláskor mindig próbáljuk ki, mennyire kényelmes nekünk, milyen ülés esik rajta.

Nagyon lényeges tehát, hogy jól gondoljuk át az étkező helyét, hagyjunk elegendő helyet a székek ki-be tologatásához, hogy kényelmesen elférhessünk mögöttük és az asztalnál eltöltött idő kellemes, jó hangulatú legyen.

Képek forrása: kattints a fotókra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8813411445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása