52 négyzetméteres lakás: a konyha
2017. május 05. írta: tervezzvelem

52 négyzetméteres lakás: a konyha

Amikor jelenlegi tulajdonosa megvásárolta ezt a kétszobás lakást, nagyon ráfért az újragondolás, hiszen a korábbi lakók, albérlők nem igazán törekedtek otthonos kialakításra. Az új lakó viszont barátságos, kényelmes, vendégfogadásra és családi együttlétre egyaránt alkalmas otthont képzelt el, ahol sok a praktikus tároló hely és mindent el lehet rejteni szem elől.

Mivel az elképzelés egy alapvetően nyugodt, "kuckós" tér kialakítása volt, színek, felületek tekintetében a fára és a föld színekre alapoztunk, egy-egy hangsúlyosabb folttal kombinálva (kék, bordó, zöld). A lakás hangsúlyos helyisége az étkezővel kibővített nappali, de a konyha, a háló (ahol a dolgozó rész és a nagy, mindent elnyelő, faltól-falig érő gardrób is helyet kapott) is kedvelt és sokat használt terület.

dia1_5.JPG

Az eredeti alaprajzhoz képest a konyhánál történtek módosítások. Mivel az előszoba elég keskeny és innen nyílik minden helyiség, ide a nyíló ajtó helyére tolóajtó került, így nem akad össze a bejáratival. A másik változtatásnál szintén a praktikum volt a fő szempont: a konyhai ablakpárkányt kivettük, helyére a munkapultot futtattuk be. Ezáltal egy plusz lerakófelülettel egészült ki a kétsoros elrendezésű konyha, és alatta a konvektor is jól elfér.

dia2_6.JPG

És most következzenek a tervek! Kezdjük tehát a konyhával. A meglévő bútor elég jó állapotúnak tűnt, az elrendezés azonban funkcionálisan már kevésbé bizonyult megfelelőnek. Ezért végül teljes bútorcsere történt. Ez volt a kiinduló állapot:

dia3.jpg

Mivel megbízóm napi szinten használja a konyhát, ezzel az elrendezéssel az volt a fő baj, hogy kevés munkafelületet biztosított, valamint mosogatógépet is nehézkesen lehetett volna beilleszteni. A tervezés során első lépésként a hűtő és a főzőlap cserélt helyet. Sütőből olyat választottunk, amelynek mikró funkciója is van, így ezzel is szabadult fel pultfelület. Valamint a fent említett módon a pultlapot az ablak elé is befuttattuk, a párkány helyére. Ezen kívül egy kis kétszemélyes asztalt is el kellett helyezni a mindennapos étkezésekhez ezen a nem egészen 6 négyzetméteren.

A harmadik változat lett a befutó, és végül sikerült minden igénynek megfelelni. A konyha - a kis alapterület ellenére - minden funkciójában kényelmesen használható és az edények számára is elegendő a hely.

dia8.jpg

dia9.jpg

Itt pedig az elkészült konyhát láthatjátok:

dia4.jpg

dia5.jpg

Valóban kihasználtunk minden talpalatnyi felületet, még a hűtő elé is került egy keskeny szekrényke. A bevásárlókosár éppen elfér rajta :) A sütő alatti mély fiók rengeteg lábast elnyel, mellé pedig becsúsztatható a gyúródeszka. A főzőlap mindkét oldalán kihúzós szekrény tölti be a kamraszekrény szerepét.

dia6.jpg

dia7.jpg

tervek, fotók: saját

Folyt. köv. a nappalival!

 Ha Te is átterveztetnéd a konyhád, keress bátran.

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3212275347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása