Tervezzünk előre!
2016. november 17. írta: tervezzvelem

Tervezzünk előre!

Míg a tavasz és a nyár pörgősebb, tevékenyebb időszak mindnyájunk életében, az ősz és a tél remélhetőleg alkalmat ad a visszavonulásra is. Természetesen egyáltalán nem tétlenségre gondolok, hanem összegzésre, a tavasszal elvégzendő feladatok átgondolására - vagyis ahogy a cím is jelzi - előre tervezésre.

Mit érdemes ilyenkor figyelembe venni? Legegyszerűbb, ha szétnézünk lakásunkban, házunkban, kertünkben és sorra vesszük az elmaradt - vagy éppen idő hiányában halogatott - tevékenységeket. Mindegyik pontnál tovább kattinthattok, hasznos útmutatókat találhattok, ha átalakításokon töritek a fejeteket.

- Megfelelő-e lakásunk szigetelése? Jól zárnak-e az ajtók, ablakok? Rengeteget spórolhatunk, ha erre kellő gondot fordítunk, akár öntapadós szigetelő csík felhelyezésével. Hosszútávon az elöregedett nyílászárók cseréje  és a falak hőszigetelése lehet a megnyugtató megoldás.

- Tervezünk-e festést-tapétázást? Egy-két helyiségről lenne szó vagy belevágunk az egész lakás átszínezésébe? Már most érdemes gyűjteni az információkat ismerősöktől és felvenni a kapcsolatot a mesterekkel. A jó szakemberek ugyanis nagyon kelendőek. Ha szeretnénk velük dolgoztatni, már jó előre be kell jelentkeznünk náluk. És jobb, ha a konkrét színeket is alaposan áttanulmányozzuk, hagyunk időt magunknak a választásra. A festéssel kapcsolatos hasznos ötletekről pedig itt és itt olvashattok.

Remélem, ennél egyszerűbb megoldást is találtok :)

- Tervezünk-e nagyobb lakásátalakítást? Például a konyha modernizálását, praktikusabb helykihasználással vagy ennél egyszerűbb és olcsóbb megoldással a bútorfrontok, a munkalap lecserélését. Ajánlom figyelmetekbe ezt a két cikket: Konyhatrükkök és Használj ki minden négyzetcentimétert a konyhában.

- Tervezzük-e a világítás korszerűsítését? A jól megtervezett világítással sokat javíthatunk a sötétebb helyiségek fény-viszonyain és saját hangulatunkon is. Már azzal is nagyot lépünk előre, ha izzóinkat energiatakarékos LED-ekre cseréljük.  Erről a témáról itt olvashattok bővebben.

- Milyen változásokat szeretnénk a kertben? Gondoljunk például a gyepesítésre, a növények ültetési helyének megtervezésére (egynyáriak, évelők, örökzöldek, lombhullatók). Van-e lehetőségünk kútfúrásra vagy esővízgyűjtő kialakítására? Érdemes ennek a témának több odafigyelést szentelni, ugyanis általa növényeink számára teljesen ingyenes vízforrást biztosíthatunk. Mindkét esetben hasznos információkat olvashattok ebben a cikkben.

- Hogyan alakítsuk át az erkélyünket, teraszunkat? Milyen bútorokra van szükségünk? Legyen-e kerti grill, bográcsozó hely vagy kemence? Szeretnéd jól érezni magad az erkélyeden? Olvasd el ezt a posztot.

És még számtalan egyéni ötlet, megoldásra váró probléma merülhet fel. Természetesen a tervezésen túl ugyanolyan hasznos a teendők fontossági sorrendbe állítása és igényeink hozzáigazítása anyagi lehetőségeinkhez. Ha pedig segítségre lenne szükséged, keress bizalommal:

pentekrita01@gmail.com

Képek forrása: kattints a fotókra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5411949733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása