Ha nagy a tér
2016. szeptember 22. írta: tervezzvelem

Ha nagy a tér

Nincs egyszerű helyzetben, akinek kicsi a lakása: minden négyzetcentimétert újra és újra át kell gondolni, mi kerüljön oda, hogyan lehet legjobban hasznosítani. Bezzeg akinek óriási tér adatott! Igen, elsőre azt gondolnánk, nincs is annál egyszerűbb, mint egy nagyobb helyiséget berendezni. Az az igazság azonban, hogy ez koránt sincs így. Sokszor éppen ez okozza a legtöbb fejtörést, hiszen egy nagyobb méretű szobába lépve is azt szeretnénk érezni, hogy barátságos, otthonos környezetben vagyunk, nem pedig egy csarnokban. Nézzünk egy példát térszervezésre nagy alapterületű lakás esetében!

nagy_ter1.jpg

Az alaprajzról jól látszik, hogy elég tekintélyes méretű a berendezendő terület. Ami így első ránézésre is előny, hogy a tér tagolását, így berendezését is segíti a szabálytalan L alak. Ugyanis ez eleve kijelöli a funkciók helyét: a konyhához legközelebbi részre kerül az étkező. Hiszen senki sem szeretné a nappalin keresztül áthordani az ételt. Az étkező gyakorlatilag "átjáróház", mert itt futnak a lakás fő közlekedő útvonalai. De - étkezőről lévén szó - ez nem akkora probléma, sokkal zavaróbb és kényelmetlenebb lenne ez nappali esetében. A belsőbb, nyugodt részeken helyezkedik el a nappali, ami még mindig túl nagy ahhoz, hogy egyetlen egységként kezeljük. Ezért ezt tovább tagoltam pihenő részre és olvasó sarokra. A pihenés területe is megosztott: egyik felére a kanapé került a TV-vel és a többi média eszközzel, másik felére pedig egy fekvőfotel.

nagy_ter2.jpg

(A nappalinál a két fehér négyzet a mennyezeti világítás helyét jelöli.)

A nappali-étkező kialakítását teljesen szabadon kezelhettem, egyedüli kötöttség a sötétbarna fa ablakkeretek és teraszajtó volt. Két berendezési terv készült. Az egyiken egységes sötét padló világos bútorokkal, teljesen natúr szürke-barna-bézs színösszeállítással, a másikon az étkezőhöz világos padlót választottam és színesítésül zöld és korall került az enteriőrbe. Kérdésként merült fel, hogy a gyönyörű ablakokat (és kilátást) eltakarjuk-e függönnyel. Végül olyan megoldás született, hogy a függönyözés engedje érvényesülni az ablakokat is.

A két tervet úgy mutatom be, hogy a közel azonos nézetben készített képeken először a szürke-barna-bézs összeállítást látjuk, majd a zöld-korall-lal kiegészítettet.

nagy_ter3.jpg

nagy_ter4.jpg

nagy_ter5.jpg

nagy_ter6.jpg

nagy_ter7.jpg

nagy_ter8.jpg

nagy_ter9.jpg

nagy_ter10.jpg

nagy_ter11.jpg

nagy_ter12.jpg

nagy_ter13.jpg

Mi a legfőbb tanulság, amit leszűrhetünk? A szabály nagyon egyszerű: egy óriási tér akkor működik jól, otthonosan, ha kisebb egységekre tagoljuk. És: annak ellenére, hogy rengeteg helyünk lenne, nem halmozzuk tele bútorral, hanem a kisebb egységeket rendezzük be praktikusan, funkcionálisan.

Ha Nálad épp ellenkező a helyzet, vagyis kicsi a lakásod, olvasd el ezt a bejegyzést!

Látványtervek és alaprajz: tervezzvelem@2016

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr168824710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása