Tippek színválasztáshoz: határozd meg az alapszínt!
2016. január 11. írta: tervezzvelem

Tippek színválasztáshoz: határozd meg az alapszínt!

Bármilyen teret szeretnénk berendezni, megtervezni, előbb-utóbb, de azért inkább előbb, eljutunk a színek kérdéséhez. És itt mindjárt szemben is találjuk magunkat egy nehézséggel: dönteni kell, de mit is válasszunk? Millió szempont kavarog bennünk és nem akar összeállni a kép. Ezen a helyzeten szeretnék segíteni, könnyíteni ezzel a bejegyzéssel.

Általános szabályként megfogalmazhatjuk, hogy még mielőtt bármilyen színre is gondolnánk, először az alaphangulatot, a hátteret kell megteremteni. Kicsit olyan ez, mint mikor a festő lealapozza a vásznat, amire majd rákerülnek a színek. Vagyis meg kell határoznunk, melyik lesz az a semleges szín, amelyhez hozzákomponáljuk a többit. Tulajdonképpen a helyzet egyáltalán nem bonyolult: három olyan alapszín létezik, amely időtlennek mondható és mindegyik lakberendezési stílusba beilleszthető. Az egyik a fehér, a másik a bézs és a harmadik a szürke. Mindegyik egyformán jó választás, mindenki maga döntheti el, melyik áll hozzá közelebb.

Ezzel egy nagy kérdést le is tisztáztunk. Megvan az alapunk, kezdődhet az építkezés. Ezután kell kiválasztanunk azt a két vagy három nekünk tetsző, egymással harmonizáló színt, ami a kisebb tárgyakon, textileken meg fog jelenni. Vagy éppen erőteljes, vibráló, de semleges háttér előtt mégiscsak működő párosításra határozzuk el magunkat , mint például a szürke- türkiz-lila hármasa.

Nézzük meg a gyakorlatban, hogyan is működnek az alapszínek. A gyönyörű struktúrájú, fa felületek nehezen bírnának el élénk színeket. Ahhoz, hogy érvényesüljenek, az egyik legjobb választás a fehér fal és konyhabútor, valamint a szürke munkalap.

Igazán meleg hatást sok-sok bézzsel és barnával érhetünk el. Ebben a konyhában a padló és a hátfal erőteljes erezete uralkodik. Mindez a semleges színek miatt működik ilyen szépen.
Sokan nem kedvelik a szürkét, mondván: hideg, barátságtalan, komor. Létezik azonban a szürkének olyan árnyalata is, ami inkább meleg tónusú: enyhén sárgás és világos. Ha szürkét választunk, arra kell ügyelni, közel azonos telítettségű árnyalatok kerüljenek egymás mellé.
Aki viszont a szürke sötétebb árnyalatait is kedveli, annak sem kell lemondani róla. Egy-egy falfelületen, szőnyegen, függönyön ez a szín is teret kaphat. Nagyon jól érvényesül fa felületek és fehér társaságában. A fa legyen közepes tónusú, különben tönkreteszik egymást a sötétszürkével. Ha a sötétebb fát kedveljük, szürke helyett érdemesebb a bézs mellett dönteni.
Azt gondolhatnánk, a bézzsel nem lehet hibázni. Pedig ha túl sok van belőle, könnyű "elmosódottá", unalmassá tenni a helyiséget. Ezért a bézst kontrasztos hatással kell kiemelni.
Most nézzünk néhány színesebb enteriőrt. A szürke és a bézs itt is jól szerepel. Finoman háttérbe húzódva emelik ki a színek szépségét. Ezzel a módszerrel jól megfér egymás mellett a narancs és a kék és nem válnak harsánnyá, zavaróvá.
Végezetül még egy szempont: aki egyaránt kedveli a szürkét és a bézst, kereshet olyan árnyalatot is, ami a két színt határvonalán mozog. Jó ha egy élénkebb és valamilyen sötét (akár fa felület is lehet) színt is párosít hozzá.
Képek forrása: itt és itt

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cimlap_terbeli.png

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr398260790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása