Kislakás berendezésének szempontjai
2015. október 27. írta: tervezzvelem

Kislakás berendezésének szempontjai

Két nehéz feladat van a lakberendezésben: az egyik ha túl kicsi, a másik ha túl nagy a tér. Most az előbbi probléma lesz a témánk. Egy konkrét példa segítségével szeretném bemutatni Nektek, hogyan boldogulhattok kis alapterületű lakás berendezésével.

 felulnezet.jpg

Ez a 36 négyzetméteres lakás a 60-as évek elején épült házban található. Falakat nem bontottunk, mert akkora előnnyel nem járt volna, viszont a költségek jelentősen megnövekedtek volna. A legszembetűnőbb megoldandó feladat a kusza csőhálózat redukálása és a fűtés korszerűsítése volt. A másik pedig az, hogy költséghatékony, ugyanakkor praktikus berendezést alakítsunk ki.

Nézzük az alaprajzot!

Méretezve ...

alaprajz1b.jpg

... és berendezve:

alaprajz2b.jpg 

Nappali, ami nemcsak nappali

Mivel ez az egyetlen szoba és a konyha annyira mini, hogy éppen csak néhány szekrény fér be, minden funkciót ide kellett helyezni: az étkezést, az alvást (ággyá alakítható kanapé formájában) és a tárolás jó részét is. A helyiség jobb oldalára került az étkező két személyes, de nagyobbítható asztallal. Székek helyett inkább kényelmesebb fonott foteleket terveztem be, mert a kanapé közelében már nem maradt hely több ülőalkalmatosság számára. A fotelek rusztikus megjelenését bontott tégla falburkolat egészíti ki. Kicsit olyan, mintha a verandán ücsörögnénk.

szoba1.jpg

szoba5.jpg

szoba2.jpg

szoba3.jpg

Konyha

Itt történt az egyetlen falbontás: az eredeti ajtó helyére 120 cm szélességű falnyílás került. Így valamennyire sikerült a mini konyhát - legalább az érzések terén - kitágítani és szellősebbé tenni. Az egyik nehézséget az okozta, hogy mindenképpen itt kellett elhelyezni a hűtőt (a nappalit nem akartuk még ezzel is terhelni). A másikat pedig az, hogy csak a szemben lévő falra lehet 60 cm mélységű bútort elhelyezni. Ez eléggé meghatározta a kialakítás lehetőségeit.

A bal oldali falra 40 cm mélységű alsó szekrények kerültek. Itt semmilyen fali tárolót nem helyeztem el, hogy ne nyomjam agyon a helyiséget és hogy a pultot teljesen ki lehessen használni. Faldekorációval kicsit még fel lehet dobni, például, ha valami ilyenféle megoldást választunk.

A szemben lévő falra került az összes gép és berendezés: baloldalon a beépített hűtő (szélessége 60 cm), aztán a mosogató (40 cm széles tálca és 30 cm-s csepegtető) és a tűzhely. A sütő fölé csak kettes főzőlapot tettem, hogy ne kerüljön közvetlenül sem a mosogató, sem a fal mellé.

Jobb oldalra 18 cm mélységű tolóajtós "kamra szekrényt" tettem. Ezt és a felső szekrényeket is üvegajtósra terveztem, úgyhogy a rendre mindenképpen ügyelni kell :) De a savmart felület valamit javít a helyzeten.

konyha1_2.jpg

konyha3_1.jpg

konyha2_1.jpg

Fürdő

A sok kiugró falszakasz tovább nehezítette az amúgy is kis alapterületű fürdő berendezését. Helyet azáltal lehetett nyerni, hogy a fürdőkádat zuhanykabinra cseréltük és a régi, ronda gázkazánt villanyossal váltottuk ki, ami még ráadásul perforált lemez takarás mögé került. Ez alá toltuk be a mosógép egy részét (ami nem az átlagos mélységű, hanem annál keskenyebb, 60x40 cm-es), hogy a WC számára is maradjon hely. A WC eredetileg rögtön az ajtótól balra helyezkedett el, ami a lehető legszerencsétlenebb megoldás. 

furdo1.jpg

furdo2.jpg

furdo4.jpg

Előszoba-folyosó

Az előszobában azért végre pozitívumokkal is találkoztunk: van például egy falban elhelyezett beépített szekrény, ami elrejtheti a háztartási eszközöket. Viszonylag széles és legalább egy normál méretű előszoba fal is elfér benne.

eloszoba3_1.jpg

eloszoba2_1.jpg

Látványtervek és alaprajzok: tervezzvelem.blog.hu

 

Ha Neked is nehézséget jelent egy kislakás praktikus berendezése, keress bizalommal:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr308022642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2015.10.28. 12:09:13

Nekem ebben túl kevés a szekrény még egy lakónak is. Ha meg ketten laknak egy akkora lakásban, esetleg gyerek is van, akkor meg jóval több szekrény kell.

Serrin 2015.10.28. 12:12:54

Az előző kommentem igazából bármilyen méretű lakásra igaz. Ma nagy divat a szekrényeket kihagyni, vagy csak annyit berakni, amennyibe egy ember ruhái sem férnek el, nem hogy az összes holmija.

tervezzvelem 2015.10.28. 14:40:41

@Serrin: Teljesen jogos az észrevétel. Itt annyi könnyebbségem volt a tervezés során, hogy a lakást egy főre vagy kiadásra kellett berendezni. Egyébként sarok gardróbszekrényt tettem volna be a könyvespolc helyére. A könyveknek pedig falipolcos megoldást javasoltam volna a kanapé mellett-fölött.

Serrin 2015.10.28. 14:50:12

@tervezzvelem: Igen, úgy más lett volna.
süti beállítások módosítása