Tárolás: így oldhatod meg!
2015. augusztus 07. írta: tervezzvelem

Tárolás: így oldhatod meg!

Mindnyájan azt szeretnénk, ha otthonunk tágas (a lehetőségekhez mérten), áttekinthető, rendezett lenne. Néha azonban valahogy nem akarnak összejönni a dolgok és a feje tetejére fordul a lakás. Bizony időt (elég sokat) és odafigyelést igényel egy otthon helyes tárolási rendszerének kialakítása.

1. Légy tisztában az igényeiddel!

Képzeld el, hogy nincs semmid, most kell "feltöltened" a lakásod. Mire van szükséged? Haladj helyiségről-helyiségre és tedd fel magadnak a kérdéseket, úgymint:

- előszoba: mit tárolok itt? Szükséges-e, hogy itt tároljam? Mit ajándékozhatnék el / dobhatnék ki a meglévő holmik közül? Hol lesznek a háztartási eszközök: a létra, a porszívó, a felmosó vödör stb.? Hova teszem a leveleimet, kulcsaimat, apróságokat?

- konyha / étkező: mennyit főzök? Hányszor fogadok vendégeket? Milyen arányban áll ez meglévő edényeimmel? Kevesebb vagy jóval több van? Milyen élelmiszereket kell a konyhában tárolnom? Mennyit?

Milyen gépekre, berendezésekre van szükségem? Mennyi helyet igényelnek ezek?

Ha van kamra: mit tárolhatok itt? Mekkora készletet szeretek otthon tartani?

- fürdő / WC: itt tartom-e a törölközőket? Mennyi kozmetikumot használok rendszeresen? Mennyi takarítószert használok? Milyen gyakran mosok? Mekkora szennyestároló kell? Milyen gyakran vasalok? Hol tárolom a vasalatlan ruhákat?

- nappali: mennyi könyvem, CD-m, DVD-m, média eszközöm, virágom, újságom stb. van? Milyen ütemben növekszik a számuk? Végzek-e otthon munkát (pl. számítógépen)? Kapcsolódik-e a nappalihoz valamilyen hobbim?

- háló / gardrób: mennyi nyári és mennyi téli holmira van szükségem? Mennyi cipőm van? Van-e olyan hobbim, kedvtelésem, aminek a tárolását szintén itt kell(ene) megoldani? (túrázás, kempingezés, sporteszközök stb.) Szeretem-e előre kikészíteni a másnapi ruhákat? Hová? Hol tárolom a szezonális tárgyakat (karácsonyfadíszek, dekorációk stb.)?

- gyerekszoba: ezt a kérdést inkább NE tedd fel: elég játéka van-e a gyereknek? :) Inkább: mit kezdhetek ennyi holmival? (óvodák, bölcsődék, családsegítők, barátnők stb.)

2. Összhang

Eddig sem volt egyszerű, ha őszintén és lelkiismeretesen válaszoltál, de még csak most jön a neheze! Már tudod, hogy mennyi holmira van szükséged, fel is írtad (ugye?), de mi a valóság? Mennyivel van több? Mit kezdhetsz a felesleggel? Mennyire ragaszkodsz hozzá? Bizony, meg kell teremtened az összhangot, el kell döntened, mi marad és ennek az igényeidet kell tükrözni.

3. Mekkora és milyen tárolóhelyre van szükségem?

Először is meg kell válaszolni azt a kérdést, hogy inkább a nyitott vagy a zárt tárolási rendszerek híve vagy-e. Hiába lenne helyed bepolcozni a fél fürdőszoba falát, ha már a por gondolata is idegesítő számodra. Ebben az esetben inkább kisebb mélységű, de ajtós faliszekrényt válassz.

Aztán pedig fel kell becsülnöd, miből mennyi van, ez mekkora helyet foglal és ehhez mekkora szekrény, polc egyéb tároló szükséges. Most egyelőre azt mérd fel, milyen nagyságú bútorok kellenek. Ezután következhet az, hogyan tudod ezeket elhelyezni. Ez izgalmas játék lesz! Kiderülhet, hogy még mindig meg kell szabadulnod néhány holmitól, mert nem tudsz ennyi szekrénynek helyet találni. Vagy a lakás néhány pontján mennyezetig érő beépített szekrényt kell elhelyezni.

3. Ideális szekrények, tárolók

Ez nagy kérdés. Nagyban függ a lakás alapterületétől, belmagasságától, a helyiségek elrendezésétől és a meglévő tárgyak mennyiségétől. A hangsúly nemcsak a megfelelő méretű szekrényen, hanem a szekrény belsejének célszerű kialakításán is van. Az itt következő képek segítségével bemutatok néhány praktikus tárolót, szekrényt. Így egyszerűbb elképzelni.

 

 

Képek forrása: kattints a fotókra!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cimlap_terbeli.png

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr967658084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása