Tippek gyerekszoba kialakításához
2015. augusztus 04. írta: tervezzvelem

Tippek gyerekszoba kialakításához

Gyerekszoba (főleg első gyerek esetében) kialakításakor mindig nagy fejtörést okoz a szülőknek, hogy milyen bútorok kerüljenek ide. Mert másra van szüksége egy újszülöttnek, egy kisiskolásnak és megint másra egy kamasznak. Azonban jó lenne, ha 2-3 évente mégsem kellene a teljes bútorzatot lecserélni. Hogyan lehet ezt megvalósítani?

1. Legyenek tartós, állandó bútorok

Nyilvánvalóan az ágyat legalább egyszer cserélni kell. De például a rácsosat kölcsön is lehet kérni, utána pedig célszerű olyan heverőt választani, ami nagyobbítható. Ruhásszekrény viszont rögtön az elején beszerezhető és a polcok is. Legfeljebb időről-időre változik a tartalmuk vagy át is lehet szerelni őket és máris jobban idomul az aktuális igényekhez. Az alkalmanként cserélődő bútorokból pedig (pl. ülőkéből, kisasztalból) nem érdemes túl drágát választani. Egy tartósabb műanyag tökéletesen megfelelő.

 

Tervezésnél tehát nem a kisbaba bútorméreteivel, hanem a nagyobb gyerek ágy-asztal-szék-szekrény méreteivel kell számolni (hiszen idővel ezeknek is el kell férni a szobában) és így kell kialakí­tani a konnektorok, villanykapcsolók helyét is.

2. Semleges színekkel

A gyerekek ízlése gyorsan változik, nem érdemes leragadni a rózsaszínnél és a kéknél. Ráadásul egy fiúszobát is sokkal izgalmasabbra lehet hangolni, ha a kék barnák, bézsek, szürkék vagy zöldek társaságában jelenik meg. Kis kézügyességgel ötletes és egyedi falfestményeket alkothatsz. A képre kattintva azt is megtudhatod, hogyan készül.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy itt is célszerűbb semleges színekre szavazni, különösen a falak, nagyobb bútorok esetében. A kiegészí­tők, a dekorációk, a függönyök pedig lehetnek élénkebbek, feltűnőbbek. Lehetnek olyan egyszerű, akár házilag gyártott például papí­r dekorációk, képek, aktuális kedvencek, amik rövid időn belül cserélődnek, ezáltal változatosságot visznek a gyerekbirodalomba.

3. Változatos világí­tás

Jó, ha a gyerekszoba kialakításakor gondolunk arra is, hogy legyenek állí­tható fényerejű lámpák. Lehet ilyen a központi világítás és egy praktikus kislámpa is, ami ha kell nagyobb fényerőt sugároz, ha kell éjszakai derengő világosságot biztosí­t. Később az íróasztal elengedhetetlen kelléke az asztali lámpa, megfelelő fényerővel.

4. Legyen egyedi!

Készíts például mágnesfalat. Minden korosztály, a kétévestől a tizenévesig remek játékokat találhat ki mellette. Nézd meg, mennyi mindenre használhatjátok:

Akár kint is:

Itt olvashatjátok, hogyan készül.

Más ötletes megoldás:

5. Dobozok, zsákok és társaik

Sokkal kellemesebb, rendezettebb látványt nyújt a gyerekszoba, ha a játékok dobozokba, ládákba, zsákokba kerülnek. Ezeket úgy helyezzük el és olyan méretűek legyenek, hogy a gyerek is könnyedén használhassa, saját maga pakolhasson ki belőle és vissza is. ͍gy megszokja, hogy környezete mindig rendezett és ezért ő a felelős.

Ötletes megoldás, ha a dobozokat olyan rajzokkal látod el, ami segíti a rendszerezést.

6. Nagyobb gyerekek: vonjuk be őket is a tervezésbe!

Egy iskolásnak már véleménye van, vonjuk be őt is a tervezésbe! Például jelenjen meg a szobájában a kedvenc színe, nézegessünk együtt képeket, hogy mi tetszene neki, aztán javasoljunk két-három változatot, ami közül ő döntheti el, hogy melyiket szeretné.

7. Biztonság

Gyerekszobában fokozottan ügyeljünk a biztonságra. Ne legyenek szabadon dugaljak, ne legyenek éles-hegyes bútorszélek vagy sarkok. Gondoskodjunk sarokvédőkről és arról is, hogy a szőnyeg alá csúszásgátló kerüljön.

 

 Képek forrása: kattints a fotókra!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÖNYVAJÁNLÓ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Színtanácsadás, tippek, trükkök a színek helyes kiválasztásához

OTTHONUNK SZÍNEI

Könyv a színekről, melyben térnövelő tippeket is találhatsz. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy lakásodban milyen színkombinációkkal vesszed körül magad. Szeretnéd tudni, hogyan válassz helyesen, hogy kellemesen érezd magad otthon? Kattints ide a részletekért!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr597658076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása