Azok a csodás vaskályhák
2015. január 06. írta: tervezzvelem

Azok a csodás vaskályhák

Gyönyörűséges öntöttvas kályhák. Ma már furcsán hangzik, de a 19. században virágzott nálunk a vasöntészet. Mára jórészt az ország határain kívül eső öntödék művészi igényű kályhák százait gyártották. Akkor 79 öntöde működött, ebből 20 foglalkozott kereskedelmi öntvények, vagyis vasalók, mérlegek, mozsarak, lábasok, takaréktűzhelyek, kályhák gyártásával.

A kályhák érdekessége, hogy a szebbnél szebb domborművek, bordázatok nemcsak díszítésül szolgáltak, hanem ezzel növelték a hősugárzó felületet.

vaskályha

Talán a leglátványosabbak a lapokból összeállított ún. szekrénykályhák, melyek az először a reneszánsz idején készített szekrényekre emlékeztetnek.

vaskályha

vaskályha

 

vaskályha

vaskályha

A fenti képek Kovács Tibor (Dunaföldvár) kemencés mester honlapjáról származnak. Érdemes körülnézni az oldalon, mert még rengeteg érdekességet találtok kemencékről, a kemencében sütés-főzésről, takaréktűzhelyekről, sok-sok képpel illusztrálva.

Itt pedig egy gyönyörű kályha fedlap Szekszárdról:

An old cast iron stove - Szekszard, Hungary

Ez meg a kukta őse, egy 8 literes szépséges öntöttvas edény.

Hungarian Cast iron pot 8L with solid cast iron cover goulash goulash kettle in Antiques, Metalware, Cast Iron | eBay

Képek: Pinterest

Közép-Európa egyetlen öntödei múzeumát Miskolcon találhatjátok. Ebben az épületben indította el 1845-ben Ganz Ábrahám a gyártást. 1969-től mint múzeum működik tovább. Megtalálható itt minden, amit fémből öntenek. Ezeket a kályhákat reggeliző kályhának is nevezik, mert mindegyik alkalmas arra, hogy felmelegítsen egy lábasnyi ételt és melegen tartsa.

Kép forrása.

Ennyit mára. Engem elbűvölnek ezek a vas szerkezetek, kecsességükkel, változatosságukkal. Nektek is tetszenek?

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr187046115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása