Az advent leghangulatosabb eseménye a karácsonyi vásár. Mi a hétvégén Nürnbergbe látogattunk el, ez Németországban és Európában is a legrégibb és talán legszebb téli látványosság. Története egészen a 16. század közepéig nyúlik vissza. Természetesen a nürnbergiek szerint az övék az igazi adventi vásár. Középkori időutazás a modern nagyváros szívében.
Igaz, ami igaz, a németek megadják a módját. Az egész óváros - melyet a középkori 7-8 méter magas városfal övez, egykor 80 toronnyal, ódon kapukkal - csillogó pompába öltözik. Az egyik helyszín a főtér, amely a középkorban piactérül szolgált. Itt, a Miasszonyunk templom előtt állítják fel az árusok piros csíkos ponyvával fedett bódéikat. A pirított, cukrozott mandula, a forralt bor és a grillezett kolbász illatába merülve csodáltuk a kivilágított utcákat, sodródtunk a tömeggel, bámultuk a meseszép, gerendás bajor házakat, a főtér gótikus-csúcsíves díszkútját.
A másik helyszín, a Kézműves udvar. Az utazó valamikor itt lépett a városba. A szűk helyen az apró házikók között mintha megelevenedne a múlt, itt korongoznak a hajdani fazekasok, arany -és ezüstművesek készítik ékszereiket, mézeskalácsosok, kolbászsütők kínálják portékájukat. Hajdanán itt tanulta ki az ötvösséget Albrecht Dürer is. Jártassága e mesterségben rajzművészetére, festői pályájára, egész alkotó életére kihatott.
Ahogy járkáltunk a bódék között, azt vettük észre, hogy egyszer csak ránkesteledett. A fények varázslatossá festették az utcákat.
Kihagyhatatlan a Lebkuchen, a nürnbergi mézeskalács,
melynek eredeti receptje így szól:
Nürnbergi mézeskalács
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz)
A tésztához:
4 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1/4 teáskanál szalakáli
1-2 evőkanál tej
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukrozott narancs -és citromhéj
25 dkg darált mandula
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag ostyalap
csipet só
A citromos bevonathoz:
1-2 evőkanál citromlé
10 dkg porcukor
A csokis bevonathoz:
2,5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
A díszítéshez:
kandírozott cseresznye, mandula
A tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, kb. 6-8 percig. Hozzáadagoljuk a lisztet, az 1-2 evőkanál tejben feloldott szalakálit, valamint a mandulát, narancs -és citromhéjat, fűszereket és egyneműre dolgozzuk. Egy napra hűtőbe tesszük, de ez el is maradhat.
A sütőt 180 fokra melegítjük. Az ostyát tetszés szerinti méretűre vágjuk, ráhalmozzuk a tészta masszát. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha épphogy csak színt kap a teteje és még lágy.
A citromos mázat a meleg sütikre, a csokisat a kihűltekre kenjük fel. A citromlevet elkeverjük a cukorral és megkenjük a mézesek tetejét.
A csokit gőz felett megolvasztjuk a vajjal és ebbe mártogatjuk a sütiket.
Amíg nem szilárdul meg a máz, mandulát, cseresznyét nyomhatunk a mézesekre.
Gondolom észrevettétek, hogy nincs is benne méz! Ma már cukorral készítik.
Jó étvágyat!