Türkiz, bűvölet, Marokkó
2014. november 20. írta: tervezzvelem

Türkiz, bűvölet, Marokkó

Marrakech  I've visitied Morocco (Agadir) but would would love to rent a Riad in Marrakech

Vibrant blue

Egy kis álmodozásra hívlak ide a kék és zöld varázsába. Heverészni a párnákon, beszívni a tiszta illatokat. Elbűvölő világ, ihletője a tenger, állandó hullámzás, megnyugvás. Úgy tartják, a türkiz szín hatása éppen azért kiegyensúlyozó, mert összefonja a kék nyugalmát a zöld harmóniájával. Föld és ég, fizikai valóság és spiritualitás egyesül benne.

Ez a színvilág bennem Marokkót idézte fel. Ahogy a türkiz is különböző színekből tevődik össze, Marokkó is többféle kultúra olvasztótégelye. Évezredekkel ezelőtt telepedtek itt le a berber földműves törzsek. Később föníciai, római, bizánci, iszlám, spanyol, zsidó és keresztény hatások kerültek egymással kölcsönhatásba. Ettől olyan sokszínű, magával ragadó, izgalmas. Mediterrán, ugyanakkor keleti, kicsit afrikai. Mondhatnánk: ami itt állandó, az a változás. Mégis egységes stílussá kovácsolódott az idők folyamán.

Morocco

White and turquoise in Chefchaouen, Morocco. Chefchaouen is known for its buildings in shades of blue.

Biztosan tudod, az emberi test ábrázolását az iszlám tiltja. Ez hívta életre azt a gazdag díszítőművészetet, amit szájtátva csodálunk. Ornamentikájában növényi motívumok, indák, virágok, levelek, szárak jelennek meg. Változatos boltívekben, csipkézett falakban, áttört mintákban, csempemozaikokban, festett tányérokban, különböző geometrikus formákban gyönyörködhetünk. A marokkói egyértelműen vizuális kultúra.

Moroccan Doors. Photo : Schweigen ist Silber

Moroccan mosaic tilework by Daniel Gilbey, via Dreamstime

Du bleu

Marrakech

An outdoor living court of a moroccan villa

Világhírű a bőrdíszművesség. Ha otthonodba egy kis Marokkót akarsz csempészni, egy ilyen puffal kezdd. Jellegzetesek a 6 vagy 8 szögű faragott kisasztalok, fém csillárok, üvegmozaikos lámpák is.

Moroccan Pouffes Cover- they look really cool but I wonder if they are actually comfortable with no back support...

Eastern Luxury: 48 Inspiring Moroccan Bathroom Design Ideas | DigsDigs

A modern lakberendezéssel is jól összeegyeztethető ez a stílus. A türkizhez kifejezetten illik a drapp és a fehér, néha csipetnyi vörös vagy lila. Hát csak dőlj hátra és nézegess! Mindig más és más apró részletet fedezhetsz fel!

| California Home + Design

Wisteria - Mirrors & Wall Decor - Mirrors - Moorish Bone Mirror - $549.00

Nice wall color and an interesting mix of Moroccan and modern style

Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr416918069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása