Nappali kevesebb, mint 20 négyzetméteren? Igen!
2024. május 10. írta: tervezzvelem

Nappali kevesebb, mint 20 négyzetméteren? Igen!

Hiszek abban, hogy megfelelő tervezéssel a kis nappali is stílusossá és jól használhatóvá alakítható. Ilyen kis térben kulcsfontosságú, hogy minden négyzetcentimétert okosan használj ki. Ennek a szempontnak kell alárendelni mindent: a megfelelő méretű bútoroktól az ötletes tárolókig egyaránt. A harmóniához pedig elengedhetetlen forma és funkció tökéletes egysége is. Nézzük a példákat!

Fókuszpont és szimmetria

Kis helyiségben különösen fontos a fókuszpont létrehozása: egy szép ablak, egy festmény vagy egy polcrendszer  könnyedén magára vonja a figyelmet, ha körülötte szimmetrikusan rendezed el a bútorokat. A szőnyeg is segít abban, hogy hangsúlyt adj a térnek.

A szimmetria érzetét kelti, ha a bútorcsoportokat derékszögben alakítod ki, egymással szemben, kissé eltolt elrendezésben. Így a szoba tágasabbnak hat.

Tárolási megoldások

A kis térből következik, hogy tároló bútorokat leginkább a falon tudsz elhelyezni. Ilyen lehet például egy polcrendszer, amely kevés helyet foglal, ugyanakkor, ha mennyezetig ér és elfoglal egy teljes falat, egyáltalán nem lesz nyomasztó.

Egészen apró helyen remek helykihasználási lehetőséget biztosít a lebegő polc. Megfelelően rögzítve elbírja a tévét is.

Egy-egy karakteres darabbal igazán egyedivé varázsolhatod a kis nappalit is.

Többfunkciós bútorok, helytakarékos praktikák

A következő titkos fegyver a többfunkciós bútor lehet:

- a dohányzóasztal alatti rész is jól kihasználható 

- olyan ülőke, amely egyben tároló is

- teheted a tévét, számítógépet is zárt ajtók mögé, így minden sokkal rendezettebb lesz

Optikai trükkök

A tükrök tértágító hatásáról szerintem már mindenki hallott. Azonban a színekkel is nagyon jól lehet játszani, ha ügyesen használod a kontrasztos hatásokat. Egy falszakasz sötét tónusú kiemelése igazán elegáns és egyben mélységet is ad a térnek.

Szintén mozgalmasságot és dimenziót kölcsönöz a térnek a rusztikus falburkolat.

Meleg fények

Legyen minél többféle világítási lehetőséged: szabályozható fényerejű izzók, fali lámpák a központi világítás mellett, hogy minél hangulatosabb, barátságosabb legyen a nappali. 

Ha neked is kicsi a nappalid és magad rendeznéd be, de előtte még szívesen konzultálnál szakemberrel, keress bizalommal és megtaláljuk számodra a legköltséghatékonyabb megoldástNézd meg további munkáimat is!

Tetszett a cikk? Ha igen, kövess Instagram oldalamon is, ahol további érdekes témákat, fenntartható megoldásokat találhatsz!

Szívesen olvasnál még praktikus ötletekről? Töltsd le ingyenes e-bookjaimat!

cikk_vegere_bemutatkozo_1.png

Képek forrása: Kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2917920541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2024.05.11. 09:00:52

Nos, a panellakásokban 20 négyzetméter alatti a nappali, és sokan laknak ott. Viszont az új építésű lakásokban általános, hogy az amerikai típusú nappali plusz étkező plusz konyha egy
légtérben sem sokkal nagyobb, így a hagyományos nappali rész még jóval kisebb.
süti beállítások módosítása