Hogyan árnyékoljuk a lakást?
2021. március 09. írta: tervezzvelem

Hogyan árnyékoljuk a lakást?

Tél végén, tavasz elején még ritkán gondolunk arra, hogy hamarosan beköszönt a verőfényes nyár és védekeznünk kell a tűző napsütés ellen. Árnyékolókkal nemcsak a fényeket, hanem a beáramló hőt is nagymértékben szabályozni tudod. Hogy könnyebb legyen a választás az egyes típusok között, ismerjük meg fő jellemzőiket!

zsaluzia.jpg

Kívül vagy belül?

Az árnyékolás legegyszerűbb módja a fény megszűrése. Praktikus és olcsóbb eszközei a különböző sötétítő és fényáteresztő függönyök, irodákban, folyosókon a szalagfüggönyök. Hatékonyan és látványosan irányítják, „terelik” a fényt, puhítják a fény-árnyék hatásokat.

Mivel azonban a napsugárzás hőhatással is együtt jár, nyáron hatékony védekezésre van szükségünk. Ilyenkor legtöbbet a hagyományos redőny segít. A lehúzás mértékével könnyedén szabályozhatjuk a beáramló fény és hő mennyiségét. Azonban nem mindenhol van lehetőség redőny felszerelésére. Ezeken a helyeken kerülnek előtérbe a belső árnyékolók. Illetve létezik még az úgynevezett zsaluzia, ami nem más, mint külső reluxa. A külső használathoz csupán két plusz damilra van szükség, ami nem engedi a lamellák lebegését. Előnye a redőnyhöz képest, hogy sokkal könnyedebb szerkezet, telepítése egyszerű. A lamellák mozgatásával a bejövő fény 80-85 %-át kiszűrhetjük és ezzel együtt a jelentős hőmérséklet-emelkedést is. Kezelhetjük távirányítóval vagy teljesen automata működéssel is elláthatjuk.

Hatékony belső árnyékolás

A belső árnyékolók közül a legkevésbé a reluxa engedi át a fényt. Percek alatt felszerelhető, akárcsak a sűrű szövésű anyagból készült rolók, roletták. A választék szinte zavarba ejtő, a klasszikustól a minimalista stílusig bármely enteriőrbe találunk megfelelőt.

Legnépszerűbbek kétségkívül a roletták, köszönhetően modern megjelenésüknek, kis helyigényüknek és nem utolsó sorban hő-visszaverő képességüknek, ami annak köszönhető, hogy anyaguk készülhet aluimpregnált vagy alumínium fóliázott kivitelben is. Egy ilyen árnyékolóval a klímát is sokkal energiatakarékosabban üzemeltethetjük.

A könnyebb tájékozódás érdekében a különböző textileket típus szerint betűjelekkel látták el, így megkülönböztetünk fényzáró textilt, mely a szoba felé színes, kifelé fehér (jelölése BO), van olyan is, amelynek mindkét oldala azonos színű (BO BB), illetve aluimpregnáltat, amely a szoba felé színes, kifelé impregnált (BO BS).

A tisztítás miatt sem kell aggódnunk, anyaguk ellenáll a szennyeződéseknek, ujjlenyomatoknak, taszítja a port és gombásodás ellen is kezelik.

A roletták egy különleges, egyedi megjelenésű fajtája a sávroló. Érdekessége, hogy textilje fényzáró és fényáteresztő sávokból tevődik össze, amellyel kellemes hangulatot teremthetünk egy adott helyiségben. Ez adja funkcionális előnyüket is. A textil duplán fut, az egyik vége a szerkezethez rögzített, a másik pedig alumínium tengelyre tekeredik föl. A két egymást követő sáv mozgatásával változtathatjuk a beengedett fény mennyiségét. Bármelyik helyiségben alkalmazhatjuk, például ott is hatékonyan szűrhetjük meg a fényt, ahova nem szeretnénk hagyományos függönyt tenni. Tetőtéri ablakokra is könnyen szerelhető.

arnyekolas-savrolo.jpg

Remélem, tudtam segíteni a választásban!

Képek forrása

Tetszett a cikk? Ha igen, kövess a Facebookon is, ahol további érdekes témákat találhatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr916453946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása