Tervezzünk beépített szekrényt!
2020. június 05. írta: tervezzvelem

Tervezzünk beépített szekrényt!

A beépített szekrényről gyakran a gardrób jut eszünkbe, ahol elsősorban ruhákat tárolunk. Azonban beépített szekrény bármelyik helyiségbe kerülhet, és gyakorlatilag minden holmit elnyel. Feltéve, ha igényeinknek megfelelően alakítjuk ki. Ezt a témát járjuk most körbe.

Miért jó a beépített szekrény?

- mert segít rendet tartani,

- mert nem kell különböző szekrényekkel, szekrénysorokkal telezsúfolni a lakást,

- mert kisebb alapterületen sokkal több minden elfér,

- nem lesz kihasználatlan sarok,

- minden szoba stílusához jól illeszkedik.

Hogyan tervezz?

- Vedd számba, mit szeretnél tárolni és ehhez még adj hozzá 20-25%-ot. Ez a garancia, hogy később is legyen elegendő helyed.

- Mérd fel a lakást, hol van/vannak a legmegfelelőbb hely/helyek. A beépített szekrény méreteinek meghatározásakor gondolni kell arra is, hogy ki tudod-e nyitni az ajtaját, nem-akad-e össze egy másik ajtóval, elférsz-e előtte vagy csak tolóajtóval tudod használni.

- Legjobb teljes magasságban beépíteni a kiválasztott helyet. Így nem lesz szükség korpuszra, hátfalra, szabadon kihasználhatod a falak adta lehetőségeket. És még a tetejéről sem kell a port letörölgetni :)

Hova kerüljön?

- Egyik legjobb helye a hálószobában van, ha elsősorban ruhákat, ágyneműket tartasz benne. Ha itt öltözködsz, nem kell a lakás különböző pontjairól összevadásznod a ruháidat, hanem kényelmesen mindent egy helyen találsz. Talán csak a cipőket nem, de azokat inkább az előszobában érdemes elhelyezni.

- Egyéb holmik tárolását megoldhatod az előszobában, a folyosón, a lépcső alatt vagy akár a gyerekszobában. A nappali is alkalmas lehet rá, például a dolgozósarok környékén. A fürdőszobában is hasznos, ha a mosógép fölötti részre beépített szekrényt tervezel.

 - Ha nagy a lakásod, akár egy egész helyiséget gardróbbá alakíthatsz.

Hogyan alakítsd ki a belső teret?

- Szemmagasságba vagyis gyakorlatilag középre és karnyújtásnyi magasságba kerüljenek a leggyakrabban használt holmik.

- A ritkábban használatos tárgyak mehetnek a legmagasabbra.

- Alul legyenek a táskák, cipők, sportszerek stb. A legalsó rész lehet kihúzható is, hogy a hátsó részekhez is könnyedén hozzáférj. Egy beépített szekrény átlagos mélysége 60 cm, de ha úgy adódik ez lehet több is, ezért célszerű ezzel számolni.

- Igényeid szerint alakítsd ki a polcos, akasztós és fiókos részeket.

- Számolj több polccal, ha inkább hajtogatod a ruhákat vagy pedig ágyneműknek, törölközőknek keresel helyet. A polcokra kerülhetnek dobozok is, amelyekben az apróbb tárgyakat rendszerezed. Polcos beépített szekrénynek elegendő a kisebb, 40 cm-es mélység is. Ha mondjuk ekkora helyed van az ajtó mögött, tervezz ide polcos részt!

- Akasztós részt ott érdemes elhelyezni, ahol kialakítható a 60 cm-es mélység. Magasságban pedig a hosszú ruháknak, kabátoknak 160 cm-t tervezz. Ingeknek, blúzoknak, nadrágoknak elegendő a 110 cm. Ezek kerülhetnek egymás fölé-alá is. Ha ruhaliftet is beépíttetsz, az akasztós ruhák nyugodtan kerülhetnek a szekrény legmagasabb részeire is.

- Fiókokba kerülhetnek a fehérneműk, kisebb tárgyak, de kihúzható lehet a nadrágtartó is, hogy könnyebben válogathass.

Külső megjelenés

Akár kész szekrényt vásárolsz, akár asztalossal készítteted, ügyelj arra, hogy a külső illeszkedjen a lakás stílusához.

Most pedig nincs más dolgod, mint mérni, rajzolni és tervezni! Ha pedig elakadnál, keress bizalommal!

Képek forrása: kattints a fotókra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tervezzvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8315741750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása